Articol de GSP - Publicat sambata, 13 aprilie 2019 16:55
Un savant spunea cândva că omul s-a desprins de animale când și-a dat seama că există „mâine”. Anticipând viitorul și proiectându-l în imaginație, homo sapiens a început să se pregătească pentru el.
200.000 de ani mai târziu, urmașul lui - care trăiește și vânează glorie pe teritoriul unei țări numită România - proiectează campionate europene și mondiale de fotbal chiar la el acasă.
Ce nu au învățat omenii răspândiți pe teritoriul României este să facă diferența dintre dorință și putință, dintre promisiune și realizare.
Departe de tundrele Nordului și de autostrăzile Vestului (Vest care începe la Vama Borș), constructorii de visuri autohtoni fac tot ce e românește posibil. Fac vizite la șantiere, deplasări în străinătate, participă la comitete și comiții, fac poze. Apoi adaptează sau resping propriile „termene sigure”. Certitudinile devin neclare.
Așa cum construcția metroului din Drumul Taberei a devenit „un vis îndepărtat al omenirii” („Metroul nu este al meu, ci al urmașilor urmașilor noștri” – pare să spună edilul moldovean al Bucureștiului) așa și Metroul care ar fi legat Bucureștiul de Otopeni pentru 2020 s-a transformat - în comunicare - într-un tren de suprafață. Care ar putea fi de fapt, un șir luuung de autobuze Otokar, recent scoase de doamna primar pe străzile înguste ale Capitalei prezentului.
Și tot din viitor s-a retras și Gică Popescu. Din Comitetul de organizare al Campionatelor European și Mondial din 2028 și 2030. Mai întâi presa a spus că s-a supărat pe fotografia de la aeroport în care s-a băgat Răzvan Burleanu. Apoi, Gică Popescu a spus pentru GSP.RO că nu poza a fost de vină, că oricum el are multă treabă cu un viitor mult mai apropiat, ăla cu metroul care nu va fi gata, 2020. Dar trei stadioane vor fi „gata” în proporție covârșitoare, peste 90%. (Și pentru ca povestea să rămână în tradiție românească, Burleanu a spus că nici nu există un comitet pentru 2028 sau 2030.)
Undeva, cândva, românii își vor dea seama că viitorul nu este la fel pentru toate națiile lumii. Chiar dacă suntem la aceleași mese cu ele în saloanele UE, NATO sau UEFA, ne despart generații întregi de realizări.
Când va apărea în România primul director sau președinte de orice sau ministru care să facă ceva, chiar dacă NU el va tăia panglica, atunci comitetele din care te poți retrage vor face doar calendarele pentru vânzarea biletelor.
Să nu se suprapună, domnule, competițiile!
- Cristian Coman, jurnalist cu 25 de ani experiență în presă, la Pro TV, Realitatea TV, Antena 1 şi TVR 1, acum senior editor la Libertatea, scrie și pentru Gazetă.
Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!