Articol de GSP - Publicat marti, 29 iunie 2021 19:49 / Actualizat marti, 29 iunie 2021 20:04
A fost schimbată legea privind comerțul ilicit de steroizi, care la noi în țară nu era încadrat ca infracțiune. Anunțul a fost făcut de Cristi Balaj (49 de ani), președintele ANAD (Agenția Națională Anti-Doping).
- În luna februarie, GSP dezvăluia în exclusivitate planul lui Balaj, omul care se află în spatele acestei inițiative - detalii, AICI.
- Tot Gazeta lansa la începutul anului un subiect de interes public: „Ce se întâmplă când folosești steroizi?” - detalii, AICI.
- Peste 800.000 de români merg la sălile de fitness, destinația principală a substanțelor dopante.
Pedepse cu închisoarea pentru producătorii și traficanţii de steroizi
„Camera Deputaţilor a adoptat cu unanimitate de voturi, 308, una dintre cele mai importante legi din domeniul anti-dopingului: pedepse cu închisoarea pentru producătorii, traficanţii şi pentru cei care îndeamnă la administrarea de steroizi şi hormoni de creştere.
Prin adoptarea acestei legi ne aliniem standardelor impuse de Uniunea Europeană şi, în special, asigurăm copiilor noştri şansa de a creşte sănătoşi într-un mediu şi un sport curat. Mulţumesc Guvernului României, Ministerului Tineretului şi Sportului şi Parlamentului României pentru susţinerea acestui proiect legislativ atât de important pentru practicanţii sportului recreativ şi pentru tânăra generaţie de iubitori ai sportului", a declarat preşedintele ANAD, Cristi Balaj.
Legea are un efect imediat și major nu doar asupra unor sportivi extrem de tentați să le folosească, din discipline ca haltere, culturism, atletism sau rugby. O aplicabilitate sporită are în rândul celor ce merg des la sălile de sport și care, pentru a-și spori rapid masa musculară sau capacitatea fizică, apelează la aceste „scurtături” numite steroizi.
Captură de 260.000 de euro. Sancțiune: avertisment!
Pe 1 februarie, în Vama Giurgiu, Poliția de frontieră a descoperit într-o utilitară condusă de un cetățean bulgar de 52 de ani mai multe fiole și comprimate aflate pe lista substanţelor dopante cu grad mare de risc.
Șoferul mașinii n-a prezentat autorizație pentru ele, moment în care i s-a întocmit proces-verbal, iar întreaga marfă, estimată la 260.000 de euro, i-a fost confiscată. El le-a declarat polițiștilor că nu știa ce se afla în cutiile respective.
Singura sancțiune care i s-a aplicat, în afara faptului că i-au fost reținute toate substanțele, a fost un avertisment, deși pe procesul verbal respectiv a fost notată încălcarea Legii 104/2008 privind prevenirea și combaterea producerii și traficului ilicit de substanțe dopante cu grad mare de risc.
Citește mai multe știri de actualitate:
FCU Craiova și-a luat fotbalist de „națională”: „Va desăvârși apărarea noastră”