Articol de David Marinescu - Publicat duminica, 03 noiembrie 2024 12:00 / Actualizat duminica, 03 noiembrie 2024 13:14
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale pentru România din noiembrie 2024, fost secretar general-adjunct al NATO, i-a cunoscut în timpul mandatului său pe cei doi candidați la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, Kamala Harris și Donald Trump.
Alegerile prezidenţiale din SUA au loc pe 5 noiembrie, iar conform celor de la Reuters vorbim despre „un scrutin cu rezultat imprevizibil şi aşteptat de întreaga lume”.
- Spuneți-mi cine câștigă alegerile în America, Trump sau Kamala Harris?
- Vă spun că n-am văzut alegeri atât de strânse ca astea.
- În fiecare zi ori e Trump număr 1, ori e Kamala Harris.
- Pentru noi, care suntem obișnuiți cu votul popular, adică cine ia mai multe voturi câștigă, sistemul american e puțin întortocheat. La ei contează nu câte voturi câștigi, ci câți electori. Înainte de rocada Biden-Harris, Trump avea câștig în toate cele șapte state care fac diferența, pentru că în restul de 43 de state americane e clar cine câștigă. Acolo democrații, aici republicani. Și atunci, din cele șapte în care Trump câștiga, astăzi mai conduce în trei. Harris a recuperat în patru. Dacă ea nu câștigă Pennsylvania, care e numeros și are un număr mare de electori, e posibil ca Trump să câștige. Dacă Kamala Harris reușește să continue această recuperare de voturi, e posibil să câștige. Cred că vor fi cele mai strânse...
- Ați vorbit cu Trump vreodată?
- O, da! Eu jobul l-am obținut pe vremea lui Trump la NATO. Jobul de la NATO aparținea de drept sau de cutumă americanilor. Locul 1, un non-american, norvegian în cazul lui Stoltenberg, olandez în cazul domnului Rutte, care începe peste câteva zile, omul doi un american. Și americanii pe vremea lui Trump au decis. Cred că e un lucru bun. Haideți să dăm și ăstora din Est, care au venit mai târziu în NATO, o recunoaștere...
- O funcție importantă.
- Pentru că și ei contează, s-au maturizat, ne-am maturizat, jucăm în altă ligă și, într-un fel, asta a fost o șansă pentru mine. Dacă americanii nu spuneau să ia cineva din Est jobul ăsta, și după aia prin competiție l-am câștigat eu, astăzi ați fi avut un invitat care nu ar fi fost secretar general.
- Și atunci, înainte de a fi numit, ați vorbit cu Trump?
- Nu, despre asta nu. Am vorbit cu Trump de multe ori. Am vorbit cu Trump la summit-urile noastre.
- Și cum e așa, ca tip? E simpatic?
- Cum să spun? Este un...
- Este deschis?
- Este un excelent comunicator, asta e clar. Cred că și televiziunea l-a format. Toate show-urile de televiziune, ce a făcut el în timp. Îi place la televizor, se vede că îi place să fie în prim-plan.
- Asta e foarte important în America.
- Nu este nici gomos, nici îngâmfat sau ceva. Așa cum cu doamna Harris am lucrat mult, și cu Biden. Știți ce se întâmplă? Până la urmă, ne uităm la oamenii ăștia de atât de importanți, sunt și ei oameni, cu defecte, cu lucruri bune, cu lucruri rele. Avantajul este că-i cunosc și că dacă e ceva de pus în valoare, este că eu cunoscând pe toată lumea și din politică, și din business-ul mare, și din tehnologiile importante, ăsta e un lucru pe care cred că pot să-l aduc în serviciul României. E un avantaj în mod cert.
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor