Articol de Răzvan Luţac - Publicat vineri, 22 ianuarie 2021 18:41 / Actualizat vineri, 22 ianuarie 2021 18:57
GSP.ro a discutat, în ultimele zile, cu mai mulți decidenți și oameni implicați în sportul din Călărași: după ce handbalul și futsalul au fost desființate de noua conducere a orașului, șefii AJF au primit ordin de evacuare din sediu, iar azi, înainte de ședința Biroului Executiv, au rămas fără curent. Mai-marii sportului din județ consideră că „e o răzbunare politică” după ce unii dintre ei au candidat din partea PNL împotriva PSD.
Pe rând, futsalul, handbalul masculin și fotbalul au avut de suferit la Călărași începând cu toamna trecută.
Totul a culminat cu dispariția a două echipe - futsal și handbal masculin - și evacuarea, în curs, a Asociației Județene de Fotbal din sediu, în plină iarnă, cu termen de o săptămână. Plus tăierea curentului.
Cum s-a întâmplat
Prima a căzut echipa de futsal. Câștigătoarea Cupei României din 2019, Dunărea Călărași s-a desființat undeva la finalul lunii noiembrie 2020, după ce Primăria Călărași și-a retras sprijinul financiar.
"Noua conducere administrativă a Primăriei Călărași, principalul susținător al clubului, a decis să-și retragă sprijinul acordat", se nota pe pagina de Facebook a echipei. Călărașiul era un hub important pentru futsal în ultimii ani - inclusiv echipa națională jucase meciuri aici.
Apoi, echipa de handbal masculin din oraș a fost retrasă, anunța Mediafax, acum doar o săptămână, din Liga Zimbrilor (primul eșalon). Asta după ce pierduse la "masa verde" ultimele două meciuri, cele din noiembrie și decembrie.
Dunărea Călărași era, în momentul primelor neprezentări, pe locul 12 din 16. Reușise și 4 victorii, dintre care una împotriva Minaurului din Baia Mare, echipă de play-off. Cu Steaua sau CSM București, alte echipe din frunte, pierduse la unul, respectiv două goluri.
De la promovare, ea nu terminase niciodată mai jos de locul 8, cu o poziție a 5-a ca personal best (2018-2019).
Pe tobogan vine însă și fotbalul. Datorii mari la echipa de fotbal din liga a doua, salarii neplătite timp de două luni în toamna anului trecut. Și, ultima, sediul Asociației Județene de Fotbal, care organizează meciurile de ligi inferioare și de juniori, cu ordin de evacuare până săptămâna viitoare!
"Ne dau afară în toiul iernii"
GSP.ro a contactat mai multe persoane din sportul județean, unele dintre ele preferând să-și păstreze anonimatul. Acestea au acuzat, în unanimitate, o "răzbunare politică".
Doru Dincă, președintele Asociației Județene de Fotbal, a candidat pe listele PNL la Consiliul Local al Municipiului Călărași. Împotriva echipei actualului primar PSD, inginerul Marius Dulce. Dincă și Asociația își au sediul într-o clădire situată în baza Navrom din oraș, la câțiva metri de brațul Borcea. Dincă spune că a primit ordin de evacuare "acum, pe repede înainte, în toiul iernii".
El explică de ce autorităților din Călărași le stă în putere să evacueze AJF-ul. "Baza a fost concesionată pe vremea fostului președinte Bratu Cațaroș pentru 20 de ani. El a adus și niște îmbunătățiri, a renovat pe aici. După care, în 2015, am primit oferta să cedăm baza către autoritățile locale pentru modernizare. Nu puteam să ne opunem, era un lucru de normalitate", spune Dincă.
Schimbarea din funcția de edil-șef a fostului primar PNL, Dan Drăgulin, care a și decedat la câteva zile după aceea, a dat peste cap planurile AJF-ului. Care n-a mai reușit să obțină vreun alt document de la Consiliul Local Călărași prin care baza să reintre în folosința lor din 2015 încoace, deși ei reveniseră în sediul administrativ.
"N-au nici studiu de fezabilitate"
"Da, am candidat din partea unui partid, dar pentru mine fotbalul e important. Nimeni, niciodată, n-a avut parte de tratament diferit"
- Doru Dincă, președinte AJF Călărași
Acum, motivul oficial al evacuării îl reprezintă alte lucrări de modernizare, dar Dincă susține că totul e un pretext: "Deocamdată, ei nu au nici studiu de fezabilitate și vor deja să ne dea afară".
Acesta spune că restul bazei era folosită de echipe de copii și juniori. "Noi, ca AJF, nu puteam să închiriem, era baza la Consiliul Local", completează Dincă. El a anunțat că va merge luni în Consiliul Local al orașului pentru a-și susține punctul de vedere.
Înainte de ședința Biroului Executiv, oficialii au aflat că li s-a sistat și alimentarea cu energie electrică, "dar ne-am găsit, între timp, un alt sediu pe care îl vom închiria. Însă nu este normal, nu se supăra nimeni dacă ne spuneau să plecăm în 3 luni, nu așa, pe nepusă masă!".
"Nu mi se pare corect să consume 12 copii un milion de lei"
Acum câteva zile, primarul Dulce a dat primele explicații legate de desființări. De exemplu, citat de Obiectiv Online, a invocat că, la futsal, antrenorul Marian Șotârcă avea un salariu de 6.000 lei lunar (4.000 din bugetul propriu, 2.000 de la o companie), în vreme ce majoritatea tinerilor jucători aveau câte 500 de lei.
În plus, a punctat că bugetul de 1.000.000 lei (aproximativ 200.000 euro pe stagiune) este prea mare pentru o echipă formată din fotbaliști tineri, "nu mi s-a părut corect ca un buget de 1 milion de lei, adică 10 miliarde de lei vechi, să fie consumat de doar 12 copii".
"S-au plătit polițe"
Marian Șotârcă, fostul antrenor de la futsal și fost internațional român, susține că echipa lui își dorea doar să ofere tinerilor din oraș șansa de a face sport de performanță
- Domnule Șotârcă, de când ați aflat că se închide robinetul la Călărași?
- Înainte de alegeri, am hotărât cu vechea administrație să schimbăm foaia și să facem la Dunărea o echipă din tineri, pentru ca băieții din oraș să aibă unde să practice un sport. Da, nu mai era performanța din anii trecuți, însă erau talentați și aveau șansa să crească atât fizic, cât și să capete experiență - aveau 16-17 ani. Când a venit noul primar împreună cu echipa lui, am avut o discuție în care ne-a reproșat scorurile mari cu care pierdeam. I-am explicat că putem reveni la o echipă puternică, una care să se bată cu granzii, ori putem continua așa și să creștem jucători. Știți ce m-a întrebat?
- ?
- Dacă o să crească jucătorii și dacă are vreunul șanse să ajungă la Barcelona, de exemplu. Dacă vom putea face profit, să luăm ceva pe ei. I-am explicat că nu despre asta e vorba. Apoi mi-a zis că, spre deosebire de fotbal, noi nu producem emoție. A fost momentul în care m-am ridicat și am plecat.
- Spunea ceva de salarii. Că ați câștigat între 4.000 și 6.000 de lei și băieții vreo 500 de lei.
- Da. Când a citit datoriile de la handbal, în conferința de presă, spunea că salariul mediu e de 22.000 lei. Vi se mai pare mult 4.000 lei? Oricum, mi-am luat un job de profesor de sport în Călărași de la începutul anului școlar. Acum mi-e peste mână, eu sunt din București și nu mai am ce face la Călărași, dar, până la urmă, am rămas cu o sursă de venit. Nu mai aveam bani, iar clubul are și datorii la mine. Până să se desființeze, cele mai mici datorii erau la noi. Vreo 30.000 lei în total.
- Domnul primar Dan Drăgulin, Dumnezeu să-l ierte!, practicase handbalul. Și era atras de sporturile de sală, probabil. Venea și la meciuri.
- Oameni din alte sporturi spun că e o răzbunare politică.
- Da, cu siguranță că s-au plătit niște polițe. OK, nu plătim bani mulți pentru performanță, nu plătim nici copiii cu 500 lei, vorbim de extreme. Ce dorim, de fapt?
Marius Dulce a fost contactat telefonic de reporterul GSP.ro. A respins apelul, cerând un mesaj text, după care nu a mai revenit cu explicații, deși situația i-a fost descrisă în întrebarea scrisă.