Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat joi, 08 februarie 2018 18:02
Mihai Dragomir e unul dintre cei mai căutați specialiști în "sculptura" trupurilor vorbește despre sportul pe repede înainte și despre cât de greu se obține echilibrul între trup, minte și suflet
- Domnule Dragomir, de unde a venit pasiunea pentru fitness?
- Dintr-o întâmplare! Ca să nu fiu exclus din cercul de prieteni, care făceau toți sport, a trebuit să-mi aleg și eu unul. Am optat pentru fotbal. Deși inițial fusesem selecționat de către un observator federal, care decisese că am aptitudini pentru acest sport, paradoxal, după trei luni încă făceam tușa. Așa că în curând am renunțat.
- Și-ați schimbat sportul?
- Da, m-am apucat de handbal. Îmi era destul de evident faptul că unii sportivi vor reuși, iar cei mai mulți nu! Ne accidentam cu toții destul de des, pentru că forțam organismul să facă ceva pentru care nu era pregătit. Atunci am înțeles că fiecare organism este unic și tipologia de antrenament trebuie adaptată pentru fiecare. Acesta a fost momentul în care a început să mă preocupe găsirea unor metode de pregătire individualizate.
- Și le-ați găsit?
- După nenumărate cereri și întrebări rămase fără răspuns am decis că e timpul să creez propriul meu concept de fitness pentru întreținerea organismului uman. Am început în 1991 și bineînțeles că drumul a fost extrem de greoi și anevoios deoarece nimeni din jurul meu nu mi-a dat vreo șansă! Împotriva sistemului, cu multă muncă, studiu și cercetare, am reușit să pun în aplicare conceptul creat de mine în 1997, dar abia din 2006 a ajuns să fie recunoscut și acceptat.
"M-au inspirat Stângă, Cămătaru și Pârcălabu"
- Care sunt primele trei sfaturi pe care le-ați da oamenilor pentru un corp sănătos?
- Nu trupul este important, ci mintea și sufletul. Dacă ele funcționează și trimit semnale coerente trupului și acesta se va corecta. Există sfaturile universal valabile: beți suficientă apă, consumați fructe și legume și faceți sport! Însă lucrurile nu stau chiar așa. Echilibrul este esențial atunci când decidem că vrem să ne schimbăm stilul de viață, mai ales dacă dorim să îmbrățișăm un mod de viață sănătos.
- Adică...
- O secundă. Ce trebuie reținut este faptul că, atunci când te-ai decis, sau ai și făcut primii pași către un mod de viață sănătos, sănătatea este prioritară și ea este generată de un complex de elemente care trebuie personalizate, care nu pot fi copiate de la unii la alții. Și nu trebuie uitat faptul că modul de viață sănătos nu are termen de garanție, ca să funcționeze trebuie perfecționat continuu și ținut în echilibru toată viața!
- Sunteți de acord cu afirmația unui fotbalist, Constantin Budescu, de la Steaua: "Degeaba ai greutatea optimă, dacă nu poți să faci ce-ți dorești"?
- Nu cunosc cu exactitate contextul, dar în termeni generali, da, cu siguranță, mai ales dacă nu te afli acolo unde trebuie. În general am fost și suntem învățați și obligați să facem doar ce vor alții, ce spun alții și foarte rar ceea ce ne dorim. Cu toții avem în dotare anumite particularități benefice, dar dacă nu știm să le identificăm sau dacă nu știm cum să le folosim, sau dacă nu suntem omul potrivit la locul potrivit putem ajungem într-o situație ca a jucătorului de la Steaua.
- Care sunt sportivii care v-au inspirat la începutul carierei? Ați avut vreun idol?
- Sportivi au fost mulți. În handbal, Vasile Stângă, în fotbal Cămătaru, în lupte Pârcălabu. În acei ani de glorie, anii '80-'90, România avea scena plină de nume mari în multe sporturi. Să mă rezum totuși, rămân la profesorul meu care m-a învățat să alerg, fostul campion la marș forțat Dumitru Buiac și maestrul Florentin Marinescu, cel care mi-a deschis calea către artele marțiale în '86 când, sportiv fiind la clubul Steaua, am reușit să am acces la așa ceva. Însă idolul meu a fost și va rămâne Bruce Lee.
"Când am apărut prima dată pe coperta revistei Mens Health fotograful era străin, iar la selecție m-a întrebat obsesiv dacă sunt sigur că sunt român. Nu l-am înțeles atunci, dar mi-a spus la finalul ședinței foto că dacă mă nășteam în America eram superstar! Dar viața mi-a descoperit propriul rol"
"Antrenor la lot? M-aș gândi de două ori dacă ar merita efortul!"
- Sportivii au nevoie de psiholog? Sau pot avea o carieră bună și fară să apeleze la asta?
- Au nevoie de antrenor profesionist, medic, psiholog, nutriționist etc. Psihologia, atât în sport cât și în viață, este extrem de importantă, mai ales că noi, românii, avem probleme mari la acest capitol. La suprafață ne credem foarte importanți, niște Dumnezei!, dar în adâncuri suntem atât de mici, insignifianți, nepricepuți și bâjbâim neajutorați. Dar cluburile sportive se plâng permanent că nu au suport financiar suficient pentru a plăti un specialist. Trebuie să mai reflectăm asupra acestor lucruri!
- Mișcarea e principala sursă pentru sănătate?
- Mai presus de toate este omul. Omul este prin definiție cea mai performantă ființă care există pe această planetă! Sunt oameni cu dotări de fabricație fantastice, care se nasc cu putere, cu definiție musculară, sănătoși și natura lor reală le permite să se mențină fără prea mari eforturi. Sunt însă și persoane care, nefiind înzestrate, trebuie să muncească ani de zile și dublu, triplu cantitativ pentru a obține efectul dorit. Mișcarea este o componentă-cheie, dar la fel de importante sunt alimentația și întregul mod de viață.
- Ați fost practicant de arte marțiale, apoi antrenor în domeniu. Dacă vi s-ar propune acum să preluați ca antrenor loturile naționale de arte marțiale, ce decizie ați lua?
- În primul rând, aș încerca să-i determin pe sportivi să fie mai buni și să își însușească măiestria de a-i asculta și pe ceilalți de lângă ei. În acest domeniu am cunoscut o mulțime de oameni cu totul deosebiți, exemplari, unii demni de a fi modele de urmat atât în viață, cât și profesional. Artele marțiale reprezintă pentru mine arta de a trăi. Din nefericire, spiritul, mentalitatea și înțelepciunea lipsesc cu desăvârșire din anumite instituții, centre, cluburi și asociații sportive.
- Deci nu prea ați fi tentat?
- Sunt conștient că dacă aș accepta un asemenea post, ar fi probabil o meserie extrem de grea și, sincer, am mari îndoieli că lucrurile s-ar vrea îndreptate. Antrenorii de loturi naționale nu mai sunt astăzi ceea ce au fost pe vremuri. Puterea lor, natura muncii, respectul pentru această meserie au fost oarecum denaturate, așa că m-aș gândi de două ori dacă ar merita efortul...
- Ce sfat ați avea pentru un tânăr aflat la începutul unei cariere sportive?
- Să conștientizeze ce înseamnă o carieră sportivă, să se documenteze bine, căutând informații de calitate, pentru că vremurile și sportul s-au schimbat. Astăzi totul se face pe repede înainte, limitele sunt mai mult decât forțate, se ard etape în pregătire. Deși suntem în secolul 21, pregătirea se face după aceleași tipare standardizate, vechi și ineficiente și, ca atare, există extrem de puțini profesioniști. Sportivii sunt aruncați în prima linie fără scrupule, pentru a se recupera cât mai repede banii și timpul care s-au investit în ei. Tânărul trebuie să fie informat despre ce înseamnă sportul cu adevărat și ce presupune acesta, cât și despre reversul medaliei: accidentări, operații, program spartan de antrenament care îl rupe efectiv de familie și viața socială.
"Personal fac foarte multe lucruri, dar nu le pot face pe toate de unul singur, am o echipă care mă sprijină, iar mâna mea dreaptă este soția mea. Secretul constă în a te perfecționa continuu! Nu este nevoie să te iubească toată lumea, este suficient să o facă doar câțiva oameni din jurul tău care sunt buni cu adevărat"
"Banii nu mi-au adus și nici nu îmi aduc fericirea!"
- La clasele dumneavoastră de fitness vin și băieți? Sau mai mult fete?
- Știm cu toții că femeile încearcă să aibă grijă de ele mai mult! La începutul carierei mele erau celebre clasele de Cardio Mix Dance la care fetele se băteau să prindă un loc la oră. Peste ani lucrurile s-au schimbat și mai mulți bărbați au înțeles că un trup fit și sănătos nu înseamnă neapărat trasul de fiare clasic al sălilor de fitness. Acum, cei mai mulți vin la pregătire psiho-fizică personalizată, alții la consultații medicale, psihologice și nutriționale, la recuperare medicală și, marea majoritate, participă la tabere de reformare.
- Câștigați mulți bani?
- Banii nu mi-au adus și nici nu îmi aduc fericirea! Nici brandul și nici conceptul pe care le-am creat nu le-am gândit cu prim scop financiar, ci mai degrabă pentru a aduce oamenilor starea de bine și sănătate. Timp de 19 ani am colindat foarte multe țări cu experiențe și oportunități favorabile, dar nu îmi pare rău că nu am rămas în străinătate! În străinătate, și aici mă refer strict la Europa!, indiferent cât de bun ești profesional, rămâi tot un străin. Am însă senzația că acest aspect se poate schimba în America, acolo lucrurile pot sta cu totul altfel!
"Puțini oameni au reușit să facă în viață ce știu cel mai bine din pasiune și să și trăiască din asta, construind totodată o carieră de succes. Însă depinde ce îți dorești de la profesie, de la viață, de la familie și cât de mult ești deschis la compromisuri. Mi-am creat propriul univers"
Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!