GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  POVESTE

Viața lui Vasili Oshchepkov, unul dintre fondatorii stilului de luptă sambo » De la erou național în URSS, la acuzat de spionaj pentru japonezi

foto: Imago
foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 21 iulie 2021 12:43 / Actualizat joi, 23 septembrie 2021 13:03

Vasili Oshchepkov este considerat unul dintre pionierii stilului de luptă sambo, un sport de autoapărare fără arme, a cărui origine este atestată în anii 1930, un stil de lupte ce îmbină judo, ju-jitsu și tehnici de arte marțiale atât naționale, cât și din alte culturi. 

Oshchepkov s-a perfecționat în Japonia, după care a adus tehnicile sale în URSS. A instruit ani de zile polițiști și ofițeri de informații în URSS, a fost acuzat de spionaj și trimis în închisoare, unde a și murit.

Ai auzit vreodată de sambo? Poate că da, mai ales dacă ești un fan al artelor marțiale mixte. Aproape fiecare luptător din orice fostă țară sovietică este specializat în această artă marțială rusă. Samooborona Bez Oruzhiya sau, pe scurt, sambo, se traduce prin autoapărare fără arme. 

Este un hibrid de mai multe arte marțiale cu legături strânse cu lupte și judo. Dezvoltat de Lenin pentru a fi sistemul de luptă pentru Armata Roșie, sambo este încă practicat pe scară largă în Rusia astăzi. Cu toate acestea, originile sale sunt destul de întunecate. Când Lenin a format o echipă pentru a dezvolta un nou sistem de luptă pentru militari, a fost adus expertul în arte marțiale Vasil Oshchepkov. 

Trimis la studii în Japonia

Vasili Oshchepkov s-a născut în Sahalin, Rusia în 1893 și a rămas orfan la doar 8 ani după moartea mamei sale în 1904 pentru că a evadat din Providența Perm din Rusia. După transferul Sakhalinului de Sud în Japonia în temeiul Tratatului de la Portsmouth în 1905, Oshchepkov a fost trimis în Japonia pentru studii, în 1907. 

După câțiva ani, studiind Judo-ul tradițional japonez la seminarul teologic din Tokyo, Oshchepkov a fost trimis la faimosul institut de judo Kodokan, unde a învățat judo de la Jigoro Kano. Șase ani mai târziu, Oshchepkov și-a trecut examenele și a devenit primul rus din istorie care a primit o centură neagră de gradul II (Nidan) în judo. Oshchepkov a devenit primul rus și al patrulea străin care a obținut o diplomă de master în judo Kodokan. 

După terminarea seminarului, în 1913, s-a întors în Rusia și a lucrat ca traducător în contraspionaj, mai întâi ca polițist de frontieră, apoi în Departamentul de contraspionaj din Cetatea Vladivostok, districtul militar Amur, din Vladivostok. 

A fondat prima școală de judo din Rusia

În 1914, a fondat prima școală de judo din Rusia și a organizat prima competiție internațională de judo din lume, în 1915. A plecat în repetate rânduri în călătorii de afaceri în Japonia și în 1918 a predat judo poliției din Vladivostok. Datorită cunoștințelor sale de japoneză, a petrecut mulți ani lucrând ca traducător atât în ​​Rusia, cât și în Japonia.

În 1918, la începutul ocupației japoneze din Orientul Îndepărtat (1918-1925), Oshchepkov a fost înrolat în armata Kolchak și trimis la Oficiul japonez de comunicații militare pe teren. Cam în același timp, a început colaborarea sa cu Uniunea Sovietică, lucrând pentru departamentul de informații al Armatei Roșii. Din 1921 a făcut reclamă și a vândut filme sovietice în Manciuria, unde nu a ratat ocazia de a se familiariza cu sistemele chineze de autoapărare.

După sfârșitul ocupației japoneze din Orientul Îndepărtat, Oshchepkov s-a dus pe Insula Sahalin, apoi la Tokyo, unde a desfășurat activități de informații sub masca afacerii de film. Informațiile furnizate de acesta au fost în general evaluate în URSS ca „valoroase” și „foarte valoroase”. Cu toate acestea, în descrierea serviciului departamentului de informații, opiniile sale au fost evaluate ca „smenovekhovskie”, iar în 1926 Oshchepkov a fost readus în Uniunea Sovietică.

Doi ani mai târziu, în 1928, prin ordin al Consiliului Militar Revoluționar al URSS, Oshchepkov a fost numit traducător militar într-unul din departamentele sediului districtului militar siberian și s-a mutat la Novosibirsk, unde a predat judo la școala de poliție Novosibirsk și la sediul districtului militar siberian.

În 1929, Oshchepkov a devenit profesor la Institutul Central de Stat pentru Cultură Fizică. Munca la Institutul de Educație Fizică i-a oferit lui Oshchepkov o ocazie unică de a se familiariza cu sistemele de luptă ale popoarelor din URSS, ai căror reprezentanți au studiat la departamentul său. 

El a analizat artele marțiale internaționale, wushu-ul chinezesc și o serie de lupte naționale în ceea ce privește aplicabilitatea lor în luptă. Pe baza judo-ului, Oshchepkov a început să creeze o luptă aplicată perfecționată, care ulterior a devenit cunoscută sub numele de sambo.

Totul a luat o întorsătură în 1937, când Oshchepkov a fost acuzat în mod fals că a fost spion japonez de către poliția secretă a lui Stalin și a fost trimis într-un gulag siberian. 10 zile mai târziu, a fost împușcat. Autoritățile ruse au susținut că a murit în urma unui infarct.

Unul dintre elevii săi, Anatoly Kharlampiyev, a reușit să transmită învățăturile mai departe  și să transforme sambo în celebrul sport care este astăzi. 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Superliga
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Starul lui Pep Guardiola a plecat în Ibiza cu noua iubită! E prezentatoare la Insula Iubirii
Campionate
Starul lui Pep Guardiola a plecat în Ibiza cu noua iubită! E prezentatoare la Insula Iubirii
După Dorinel, potopul! » Plecări în masă la Oțelul Galați: încă 3 jucători se despart de club
Superliga
După Dorinel, potopul! » Plecări în masă la Oțelul Galați: încă 3 jucători se despart de club

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează