Articol de GSP - Publicat marti, 20 mai 2008 00:00
Pe vremuri, cînd eram doar un copil, sfîrşitul sezonului însemna invariabil şi sfîrşitul fotbalului pentru suporteri. De ce? Simplu. Pentru că ziarele, revistele şi chiar pagina de teletext dedicată „Regelui” deveneau brusc inexistente. Era ca şi cum fotbalul dispărea. Acum, lucrurile s-au schimbat radical.În ultimii 20 de ani Anglia a cunoscut o evoluţie extraordinară din acest punct de vedere. Fotbalul a ajuns să fie disponibil pe toată durata anului. În două săptămîni, de exemplu, după finalul dramatic din Premier League, am urmărit cu interes ultimul act al Cupei UEFA, apoi am rămas în faţa televizorului pentru a vedea dacă Real Madrid are stilul unei mari campioane, sau dacă poziţia ocupată de Barcelona în clasamentul din Primera a fost una justă. Urmează poate cel mai aşteptat meci al sezonului pentru marile cluburi: finala Champions League. Dar, cel mai important eveniment al anului rămîne fără îndoială Campionatul European (unde voi fi suporterul României). Dornici de fotbal, fanii nu vor avea prea mult timp să se relaxeze nici după marea întrecere din luna iunie. Încep jocurile amicale, iar televiziunile britanice se vor năpusti să transmită incredibilele turnee de pregătire ale lui Chelsea în China, sau Manchester United în Thailanda. De-a dreptul incîntator... pentru buzunarele lor.
În afară de meciuri, lucrurile care ţin suporterii „în viaţă” din punct de vedere fotbalistic sînt zvonurile. Obişnuiesc să înceapă undeva în luna martie şi continuă pînă tîrziu după încheierea perioadei de transferuri. La Chelsea, toată lumea vorbeşte despre demiterea lui Avram Grant. Campionii de la Manchester United au şi ei probleme pentru că presa spaniolă insistă să-l anunţe pe Cristiano Ronaldo în lotul Realului începînd din stagiunea viitoare. Nici la echipele din afara podiumului nu e linişte. Newcastle este gata să cheltuiască 90 de milioane de euro pentru a-şi întări lotul, iar Tottenham este tot mai aproape să-l piardă pe Dimitar Berbatov. Manchester City trage de Ronaldinho şi se pregatete să-i dea compensaţii serioase lui Eriksson pentru a scăpa de fostul selecţioner al „naţionalei”. Să nu le omitem pe Arsenal şi Liverpool, echipe despre care presa speculează că vor cheltui zeci de milioane de euro pentru a deveni competitive pe plan intern în sezonul ce urmează.
Nimic nu se schimbă cînd vine vorba de QPR. Zilnic, citim că diverşi jucători ne-au fost propuşi : Danny Shittu (Watford), Lee Cook (Fulham), Collins John (Fulham), Robert Earnshaw (Derby County), Leroy Lita (Reading), Peter Halmosi (Plymouth) sau un misterios tînăr brazilian, considerat de mulţi noua senzaţie a fotbalului sud-american. Dar, ceea ce ne frămînta cel mai mult este posibilitatea ca antrenorul Gigi De Canio să nu mai înceapă campania viitoare pe bancă lui Rangers. Fie conducătorii noştri îşi doresc un nume mare pe bancă (chiar Lippi a fost amintit deşi e un lucru total deplasat), fie De Canio nu s-a adaptat şi îşi doreşte să se întoarcă în Italia. Ultima ipoteză este alimentată şi de faptul că a schimbat nu mai puţin de 10 echipe în ultimii 15 ani, deci nu este tocmai un fan al stabilităţii.
Gigi a avut o influenţa extraordinară asupra clubului nostru. Ne-a transformat jocul, a scos în evidenţă calităţile jucătorilor şi ne-a făcut să avem pretenţii de la propriii noştri fotbalişti. Anul trecut am cîştigat cîteva meciuri doar datorită determinării şi a dorinţei imense de a ne impune. Acum, totul s-a schimbat. Au existat partide în care am fost pur şi simplu irezistibili. Rezultatele i-au argumentat corectitudinea deciziilor, astfel încît am reuşit să ne clasăm pe o poziţie liniştită la mijlocul clasamentului din Championship.
Nu mi-aş dori să plece. De fapt, nici unul dintre fanii noştri nu cred că ar vrea asta. Îmi place ideea tradiţională, aceea că managerii să rămînă pentru mult timp la o formaţie şi să încerce construirea unei echipe în adevăratul sens al cuvintului. A început o muncă pe care sperăm că şi el îşi doreşte să o continue. Împreună putem ajunge în Premier League! Nu mă plîng. Puteam să fim mult mai rău. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu sîntem Derby County!!! Nu pleca Gigi!
În ultimii 20 de ani Anglia a cunoscut o evoluţie extraordinară din acest punct de vedere. Fotbalul a ajuns să fie disponibil pe toată durata anului. În două săptămîni, de exemplu, după finalul dramatic din Premier League, am urmărit cu interes ultimul act al Cupei UEFA, apoi am rămas în faţa televizorului pentru a vedea dacă Real Madrid are stilul unei mari campioane, sau dacă poziţia ocupată de Barcelona în clasamentul din Primera a fost una justă. Urmează poate cel mai aşteptat meci al sezonului pentru marile cluburi: finala Champions League. Dar, cel mai important eveniment al anului rămîne fără îndoială Campionatul European (unde voi fi suporterul României). Dornici de fotbal, fanii nu vor avea prea mult timp să se relaxeze nici după marea întrecere din luna iunie. Încep jocurile amicale, iar televiziunile britanice se vor năpusti să transmită incredibilele turnee de pregătire ale lui Chelsea în China, sau Manchester United în Thailanda. De-a dreptul incîntator... pentru buzunarele lor.
În afară de meciuri, lucrurile care ţin suporterii „în viaţă” din punct de vedere fotbalistic sînt zvonurile. Obişnuiesc să înceapă undeva în luna martie şi continuă pînă tîrziu după încheierea perioadei de transferuri. La Chelsea, toată lumea vorbeşte despre demiterea lui Avram Grant. Campionii de la Manchester United au şi ei probleme pentru că presa spaniolă insistă să-l anunţe pe Cristiano Ronaldo în lotul Realului începînd din stagiunea viitoare. Nici la echipele din afara podiumului nu e linişte. Newcastle este gata să cheltuiască 90 de milioane de euro pentru a-şi întări lotul, iar Tottenham este tot mai aproape să-l piardă pe Dimitar Berbatov. Manchester City trage de Ronaldinho şi se pregatete să-i dea compensaţii serioase lui Eriksson pentru a scăpa de fostul selecţioner al „naţionalei”. Să nu le omitem pe Arsenal şi Liverpool, echipe despre care presa speculează că vor cheltui zeci de milioane de euro pentru a deveni competitive pe plan intern în sezonul ce urmează. Nimic nu se schimbă cînd vine vorba de QPR. Zilnic, citim că diverşi jucători ne-au fost propuşi : Danny Shittu (Watford), Lee Cook (Fulham), Collins John (Fulham), Robert Earnshaw (Derby County), Leroy Lita (Reading), Peter Halmosi (Plymouth) sau un misterios tînăr brazilian, considerat de mulţi noua senzaţie a fotbalului sud-american. Dar, ceea ce ne frămînta cel mai mult este posibilitatea ca antrenorul Gigi De Canio să nu mai înceapă campania viitoare pe bancă lui Rangers. Fie conducătorii noştri îşi doresc un nume mare pe bancă (chiar Lippi a fost amintit deşi e un lucru total deplasat), fie De Canio nu s-a adaptat şi îşi doreşte să se întoarcă în Italia. Ultima ipoteză este alimentată şi de faptul că a schimbat nu mai puţin de 10 echipe în ultimii 15 ani, deci nu este tocmai un fan al stabilităţii. Gigi a avut o influenţa extraordinară asupra clubului nostru. Ne-a transformat jocul, a scos în evidenţă calităţile jucătorilor şi ne-a făcut să avem pretenţii de la propriii noştri fotbalişti. Anul trecut am cîştigat cîteva meciuri doar datorită determinării şi a dorinţei imense de a ne impune. Acum, totul s-a schimbat. Au existat partide în care am fost pur şi simplu irezistibili. Rezultatele i-au argumentat corectitudinea deciziilor, astfel încît am reuşit să ne clasăm pe o poziţie liniştită la mijlocul clasamentului din Championship.Nu mi-aş dori să plece. De fapt, nici unul dintre fanii noştri nu cred că ar vrea asta. Îmi place ideea tradiţională, aceea că managerii să rămînă pentru mult timp la o formaţie şi să încerce construirea unei echipe în adevăratul sens al cuvintului. A început o muncă pe care sperăm că şi el îşi doreşte să o continue. Împreună putem ajunge în Premier League! Nu mă plîng. Puteam să fim mult mai rău. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu sîntem Derby County!!! Nu pleca Gigi!
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro