Articol de Dan Udrea - Publicat vineri, 15 aprilie 2022 08:00 / Actualizat vineri, 15 aprilie 2022 21:18
Cifrele „Marelui Blond” în victoria istorică împotriva Italiei din 1983 sunt impresionante, scor 1-0. Ilie Balaci l-a pulverizat în duelurile directe pe Gentile, cel care îl anihilase la CM din '82 pe Maradona. Olteanul nostru l-a umilit și pe cel mai tehnic fotbalist italian, micuțul Bruno Conti, adunând de aproape 3 ori mai multe driblinguri. Nivelul fantastic al lui Balaci e demonstrat și de faptul că a acoperit zonele terenului cu o precizie fabuloasă, nemaîntâlnită azi.
- CONTEXT: Gazeta Sporturilor a lansat luna trecută „Istoria la raport” - un proiect special prin intermediul căruia vom privi cu alți ochi faze celebre, vom înțelege diferit cum s-au obținut victorii memorabile și vom aprecia altfel jucători renumiți;
- Redacția GSP a ales 10 meciuri faimoase din istoria fotbalului românesc și a finanțat analizarea lor din perspectivă modernă, cu ajutorul tehnologiei și al instrumentelor de ultimă generație;
- Mai exact, toate aceste partide de neuitat pentru români vor fi disecate prin intermediul rapoartelor de performanță InStat, compania ce livrează statistici minuțioase din fotbalul actual către mii de cluburi și milioane de fani din întreaga lume;
- Reinterpretarea istoriei prin filtrul acestor rapoarte este o adaptare la nevoile actuale ale fanilor, pentru care fotbalul devine mai spectaculos dacă e privit prin intermediul statisticilor detaliate;
- Cele 10 meciuri analizate de Gazetă în proiectul „Istoria la raport” vor fi, în ordinea disputării lor:
» Brazilia - România 3-2 (1970)
» România - Italia 1-0 (1983)
» Steaua - Anderlecht 3-0 (1986)
» Steaua - Barcelona 2-0 (1986)
» Steaua - AC Milan 0-4 (1989)
» Steaua - Dinamo 0-3 (1989)
» România - Argentina 3-2 (1994)
» România - Suedia 2-2 (1994)
» România - Anglia 3-2 (2000)
» România - Slovenia 1-1 (2001) - Pe lista inițială a redacției au fost mai multe partide, însă ele n-au putut fi analizate din cauză că în nicio arhivă nu mai există înregistrările video integrale.
- Printre altele, e și cazul meciurilor Craiovei Maxima sau ale celor dintre Dinamo și Hamburg ori Liverpool din anii ‘80. Toate mai sunt azi disponibile doar ca rezumate, ceea ce le-a făcut imposibil de analizat pentru a genera rapoarte statistice complete
- Analiza meciurilor pentru proiectul „Istoria la raport” a fost posibilă și cu sprijinul colegilor de la Replay, cea mai longevivă emisiune de sport, difuzată pe TVR 1.
ISTORIA LA RAPORT. Episodul 2: România - Italia 1-0 (1983)
Aprilie 1983 e luna în care naționala a obținut una dintre cele mai mari victorii din istorie. 1-0 împotriva Italiei, care era campioana mondială en-titre la acel moment! Cucerise CM din 1982, după victorii cu Brazilia, Argentina și RFG. Confruntarea de la București s-a disputat în preliminariile CE din 1984, un turneu final la care luau parte doar 8 selecționate europene. Grupa "tricolorilor" era una incredibil de grea: cu Italia, Cehoslovacia, Suedia și Cipru. Și se califica doar primul loc!
Clasamentul grupei, înaintea meciului România - Italia
1. România | 5p |
2. Cehoslovacia | 3 |
3. Italia | 3 |
4. Suedia | 3 |
5. Cipru | 2 |
În preview-ul partidei, ziarul Sportul punea chiar pe prima pagină, față în față, declarațiile celor doi selecționeri:
Vom arunca în luptă toate forțele pentru a pune în aplicare tot ce știm
- Mircea Lucescu, antrenor România
Pentru noi, meciul cu România înseamnă ultimul tren pentru Euro '84
- Enzo Bearzot, antrenor Italia
Caseta meciului România - Italia 1-0, 16 aprilie 1983
- A marcat: Boloni (24)
ROMÂNIA: Moraru - Rednic, Ștefănescu, Iorgulescu, Ungureanu - Balaci, Boloni, Augustin (76 I. Andone), Klein - Geolgău (85 Cârțu), Cămătaru
Antrenor: Mircea Lucescu
ITALIA: Zoff - Gentile, Collovati, Scirea, Cabrini - Tardelli, Marini, Antognoni (60 Dossena) - Conti, Paolo Rossi, Bettega (68 Altobelli)
Antrenor: Enzo Bearzot
Stadion: 23 August Spectatori: 80.000
Arbitru: Michel Vautrot (Franța)
Acesta a fost cadrul acelui joc, în care Italia a venit la București fiind cu spatele la zid. Un eșec ar fi scos-o definitiv din calculele calificării, în vreme ce o victorie a elevilor lui Lucescu ar fi apropiat enorm de mult naționala noastră de Euro 84. Și a fost o megavictorie, 1-0, gol Ladislau Boloni, cu peste 80.000 de spectatori în extaz.
1. Balaci a fost irezistibil în dueluri
După aproape 40 de ani, Gazeta prezintă cifrele detaliate ale acelui succes fabulos. Monitorizarea InStat confirmă ceea ce marile publicații ale Europei au spus atunci, și anume că Ilie Balaci a avut o prestație entuziasmantă.
Tocmai pentru că era un fotbalist de mare clasă, pe care italienii îl cunoșteau bine, Balaci a primit un tratament special: selecționerul Enzo Bearzot i-a pregătit un marcaj om la om. Paznic a fost desemnat Claudio Gentile, nimeni altul decât cel care la Mondialul din 1982 reușise să-l anihileze pe marele Maradona în Italia - Argentina 2-1, din grupele sferturilor de finală. La București însă, Gentile a fost umilit de mijlocașul Universității Craiova.
Între cei doi au fost 5 dueluri directe, în lupta pentru minge, și scorul este elocvent: 5-0 pentru Balaci! Ilie nu l-a pus în genunchi doar pe Gentile, ci le-a fost superior aproape tuturor celorlalți adversari cu care a ajuns față în față:
- 5-0 cu Gentile
- 3-0 cu Marini
- 2-0 cu Bettega
- 2-1 cu Cabrini
Singurul în fața căruia a cedat Ilie a fost Scirea, stoperul italian fiind cel mai bun om al lui Bearzot.
78%a fost procentajul duelurilor câștigate de Balaci, cel mai mare din toată echipa lui Lucescu
17%a fost procentajul duelurilor câștigate de Gentile: a pierdut 5 din 5 cu Balaci și a câștigat unul cu Klein
85%din duelurile câștigate de Balaci, 12 din 14, au fost în atac
7 faulturia suportat Ilie, cel mai controlat la picioare dintre "tricolori", mai mult de jumătate dintre acesta fiind comise de Gentile
2. Ceas elvețian din punct de vedere tactic
Printre sute de alte repere ale unui meci, InStat calculează și procentajul prezenței fiecărui fotbalist în fiecare zonă a terenului. Iar Balaci a avut din partea lui Mircea Lucescu sarcina de a acoperi tot terenul. În primul rând, pentru a-l scoate cât mai mult pe Gentile din zona sa și a crea acolo spații libere, dar și pentru că forma fizică a lui Balaci era fantastică și era nevoie de el peste tot. Iar radiografia lui Ilie s-a dovedit a fi colosală:
- pe lungimea terenului, Balaci a petrecut 44% din meci în zona neutră, de la mijlocul terenului, iar restul de 56% s-a împărțit în mod perfect egal între treimea proprie și cea a adversarului
- pe lățime, lucrurile au stat aproape la fel. 31 la sută pe zona de mijloc, 35% în stânga și 34% în dreapta. Practic, a acoperit într-un mod unitar tot terenul într-o acuratețe de 99%!
Inteligența tactică a lui Balaci și mișcarea lui în teren au făcut diferența. Dovada: Gentile a fost singurul italian care a fost nevoit să se miște într-un mod egal aproape în toate zonele terenului, chiar dacă practic postul său a fost cel de fundaș dreapta. Practic, Ilie l-a "plimbat" până l-a zăpăcit. :)
- pe lungimea terenului, italianul a petrecut 58% din meci în zona neutră, de la mijlocul terenului, și câte 21% în treimea proprie și cea a adversarului
- pe lățime, Gentile a stat doar 40% în zona aferentă postului său, fundaș dreapta. Balaci l-a dus în 35% din timp în banda stângă și în 25% pe ax.
3. Balaci a driblat cât toată Italia la un loc
Ilie a fost fotbalistul care n-a avut nici un adversar pe măsură în squadra azzurra în privința driblingurilor. I-au reușit 90% dintre ele! Dar volumul lor a fost mare, 9 încercate, 8 reușite. Nivelul său a fost imens atât într-o comparație cu coechipierii săi, cât mai ales cu adversarii. Balaci a driblat cât au făcut-o la un loc Geolgău, Cămătaru, Boloni, Augustin și Klein.
Într-un raport cu italienii însă, Balaci arată chiar și mai bine. Ilie a reușit să dribleze de aproape 3 ori mai mult decât mingicarul din naționala lui Bearzot, Bruno Conti.
Jucător | Driblinguri reușite |
Balaci | 8 |
B. Conti | 3 |
Antognoni | 3 |
Tardelli | 1 |
* au fost luați în considerare titularii Italiei care au evoluat la mijloc și în atac
30%din baloanele primite de la coechipieri a folosit Balaci pentru a-și dribla un adversar: a primit 27 de pase, a reușit 8 driblinguri, în vreme ce procentajul lui Bruno Conti a fost de numai 10%
CINE ERA ILIE BALACI ÎN APRILIE 1983
- avea 26 de ani și jumătate
- debutase în Liga 1 cu aproape 10 ani înainte, în august 1973
- debutase în națională de 9 ani, împotriva Franței, în 1974
- avea deja 57 de selecții în prima reprezentativă
- cucerise 3 titluri de campion cu U Craiova
- disputase peste 30 de meciuri în cupele europene
- era la acel moment în semifinalele Cupei UEFA
- fusese desemnat în precedenții 2 ani (1981 și 1982) fotbalistul român al anului în Ancheta Gazetei Sporturilor
Analiza meciurilor pentru proiectul „Istoria la raport” a fost posibilă și cu sprijinul colegilor de la Replay, cea mai longevivă emisiune de sport, difuzată pe TVR 1.