GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE JUDO

EXCLUSIV Despotul premierilor duble interzise! Antrenorul lotului olimpic feminin a încasat 110.000 euro pe dublă premiere

FOTO: Florin Bercean
FOTO: Florin Bercean

Articol de - Publicat joi, 22 martie 2018 15:03

Cu toate că MTS, Ministerul Educației și FRJ au emis decizii de interzicere a multiplei legitimări încă din 2010 și 2016, Florin Bercean, antrenorul lotului olimpic feminin, a încasat în ultimii șase ani circa 110.000 euro pe dublă premiere.

Multipla legitimare e un flagel financiar care sugrumă de ani buni sportul românesc și pe care pleiada de miniștri rulați în fruntea MTS n-a izbutit s-o stopeze. Schemele prin care antrenori și sportivi deopotrivă încasează bani pentru aceeași performanță de la mai multe cluburi sunt de neoprit, în ciuda faptului că, din decembrie 2010, există două ordine speciale semnate de Doina Melinte și Daniel Funeriu, care conduceau atunci ANST și, respectiv, ministerul Educației: ambele interzic explicit multipla legitimare. 

"Prin dubla sau tripla legitimare, sportivii ajung să-și dubleze recompensele olimpice. Nu doar că ele sunt în topul mondial, dar cluburile mai dau și ele suplimentări. Fiecare club adaugă 50% la primă. Calculul e simplu. Un sportiv care este legitimat la două cluburi ajunge la primă dublă față de cea anunțată oficial. Așa se ajunge ca sportivul cu argint la Olimpiadă, dar dublu legitimat, să-l depășească pe campionul care ia aur și care, fiind legitimat la un singur club, încasează 105.000 euro", spunea pentru GSP un oficial din MTS în ianuarie 2016.
"Drenarea injustă a banilor"

Practic, un antrenor sau un sportiv încasează de la același buget al statului, dar pe circuite diferite de susținere, premieri duble sau triple pentru aceeași performanță.

"E unul dintre motivele care duc la căpușarea sportului românesc prin drenarea banilor într-un mod injust și nefiresc. De fapt, bani sunt destui în fenomen, numai că gestionarea lor nu este judicioasă", afirmă acum un conducător de federație.

Să vedem cum arată însă un caz concret de premieri multiple, o anomalie care există probabil înmulțită de sute de ori în întregul fenomen sportiv, de la box și atletism până la lupte și natație! Vicepreședinte executiv al FRJ și antrenor al lotului olimpic feminin de judo, Florin Bercean e unul dintre cei mai titrați tehnicieni din sportul românesc post-revoluționar. În capul listei stau, evident, aurul olimpic al Alinei Dumitru (Beijing 2008) și argintul Corinei Căprioriu (Londra 2012). 

37% din premieri prin "dublare"!

O recenzie a premierilor încasate de Florin Bercean în intervalul 2012-2017 oferă însă un tablou fidel al ciudățeniilor financiare izvorâte din multipla legitimare. Discutăm de banii încasați de Bercean de la CSM Cluj, CS Universitatea Cluj și Dinamo, cluburi la care sportivele sale au evoluat la "dublu"! Sumele sunt cele comunicate oficial de cele trei grupări, cu mențiunea că, la circa o lună și jumătate de la formularea cererii, CS Universitatea Cluj n-a anunțat încă premierile lui Bercean pe 2012. 

Pe scurt, situația arată astfel: 

În ultimii 6 ani, Bercean a încasat echivalentul în lei a circa 150.000 de euro din rezultate interne și internaționale, din care 55.000 de euro înseamnă suma din dublarea premiilor pentru aceeași performanță.Adică peste o treime din bani i-au venit ca rezultat al multiplei legitimări! Mai precis, un procent de 37% din aceste premieri!

14 rezultate recompensate de 28 de ori!

Defalcat, pe cluburi, sumele totale se prezintă în felul următor:
CSM Cluj – 481.073 lei (104.500 euro)
Dinamo – 201.526 lei (44.000 euro)
CSU Cluj – 7.287 lei (1.500 euro).

Dintre acestea, așa cum apare și în tabelul desfășurat al premierilor multiple, centralizat după datele oficiale furnizate de cluburi, Bercean a obținut circa 110.000 euro din recompense duble, grație a 14 rezultate obținute de sportivele sale! Adică a fost premiat de 28 de ori, iar jumătate din bani, 55.000 euro, ar fi încasați în plus. E un calcul operat grosso modo, fiindcă există cazuri în care o performanță n-a atras premieri identice de la cluburile unde era legitimat sportivul.

CSM - CSU, "dubla" nepermisă

Așadar, a încasat Bercean ilegal aceste sume sau e doar beneficiarul superpragmatic al unui defect major de finanțare permis de sistem? Desigur, întrebarea persistă pentru orice persoană într-o situație similară. Iar răspunsurile par să fie și ele duble!

Pe de o parte, prin raportare la deciziile guvernamentale din 2010, premierile la pachet CSM Cluj – CSU Cluj sunt interzise. Primul club are finanțare prin MTS, celălalt prin Ministerul Educației, adică cele două entități care au blocat expres multipla legitimare tocmai pentru a evita finanțări duble sau triple. Bercean are 8 cazuri de premiere pe axa CSM – CSU!

Bani de la Euro și JO prin încălcarea regulilor FRJ?

Pe de altă parte, Dinamo nu ar intra pe interdicție, fiindcă banii vin dinspre Ministerul de Interne, care nu are un ordin comparabil cu cel de la MTS sau Educație. Cu toate astea, Bercean ar fi încasat fără drept în 2016 premii duble pentru locul 3 al Monicăi Ungureanu la Europenele din Rusia (câte 7.400 de lei de la Dinamo și CSM Cluj) și locul 5 al Corinei Căprioriu la Olimpiada de la Rio (39.273 lei de la Dinamo și 46.763 lei de la CSM Cluj). 

Cel puțin așa sugerează fostul președinte al FRJ, Daniel Lascău: "În perioada februarie 2016 – februarie 2017, adică până am plecat eu din fruntea federației, a fost în vigoare o decizie a Comitetului Director, care interzicea multipla legitimare, indiferent de numele cluburilor în discuție. Dacă există vreun sportiv sau antrenor din judo care, în acest interval, a încasat bani din mai multe locuri pentru aceeași performanță înseamnă că a comis o ilegalitate"! Definiția pică fix pe situația lui Bercean în cazurile cu Ungureanu și Căprioriu descrise mai sus! 

Doar patru premieri ar fi fără probleme: "Anomalie, nu ilegalitate"

Ar rămâne fără probleme legale doar 4 dintre cele 14 premieri duble, între care și cea pentru argintul Corinei Căprioriu la Olimpiada de la Londra, 2012.

Performanța i-a băgat în buzunar lui Bercean suma de 250.970 de lei, încasată în cote egale de la Dinamo și CSM Cluj. Președinta CS Dinamo la acel moment, Elisabeta Lipă, un adversar declarat al multiplei legitimări, spune că în acel caz nu s-a încălcat nicio prevedere legală, dar admite că e o anomalie să existe astfel de situații: "Dinamo, Steaua sau Rapid n-au cum să interzică unui sportiv să se mai legitimeze și în altă parte atâta vreme cât federația de profil permite. La canotaj, de exemplu, am interzis cu desăvârșire la seniori să fie dublă sau triplă legitimare. Bercean nu are nicio vină într-un asemenea caz dacă federația de judo îi dă voie. Dar normal ar fi ca aceste practici să fie interzise!". 

Lipă punctează că, în timpul mandatului său, a funcționat o platformă digitală care monitoriza legitimările sportivilor și nu permitea înregistrarea la mai multe cluburi. Era un proiect în colaborare cu Institutul pentru Cercetare în Sport.

"Aproape că i-am forțat pe oamenii din federații să se alinieze acestei modalități de lucru, le-am explicat ce și cum să facă, dar mulți nu aveau interes. Pe la arte marțiale, de exemplu, se băteau cu pumnul în piept că au nu știu câte mii de legitimați și când au trebuit să bage datele în sistem am văzut o cu totul altă realitate", detaliază Lipă. 

Bercean apare cu jonglerii financiare în expertiza extrajudiciară

Numele lui Florin Bercean e pomenit în repetate rânduri în celebra expertiză extrajudiciară finalizată în 2017 de societatea de contabilitate "Ceptureanu Account Expert Consult" SRL, care puncta jaful de sute de mii de euro descoperit în actele FRJ.

Evocăm două cazuri:

- în iunie 2012, Bercean apare cu un decont de 1.867 de lei transport pentru 5 sportive, dar "din notițele cu creionul decontarea a fost efectuată astfel: Richter 590 lei numerar, restul de 1.277 lei Bercean"! Medaliată cu bronz la Sydney 2000, Richter face parte din staff-ul tehnic al lotului feminin.

- în iunie 2015, cu ocazia unui turneu internațional, Bercean primea 3.300 de lei pentru "plata unor persoane care au ajutat la amenajarea sălii de competiție". Concluziile raportului: "Se ocolește impozitarea veniturilor – au fost făcute plăți către persoane fizice fără a fi întocmite contracte sau convenții civile. Nu avem dovada că persoanele fizice în cauză au primit acești bani virați d-lui Bercean". Adică, fără documente justificative, există suspiciunea că antrenorul ar fi păstrat banii, integral sau parțial, în propriul buzunar!  Până la închiderea ediției, Florin Bercean nu a răspuns la întrebările Gazetei. 

Pentru ce a încasat Bercean sume duble

clipboard01

"S-ar putea să vă luați cu mâinile de cap dacă veți cerceta cum deconta Bercean la fiecare club în parte costurile pentru un turneu, adică transport, cazare, masă și diurnă din două sau trei locuri cu ocazia aceleiași deplasări. Probabil că ați avea mari surprize!" sursă GSP 

"Nu e nicio ilegalitate în premierea lui Florin Bercean. Nu e vorba despre multiplă legitimare, ci de contracte de colaborare pe care CSM Cluj le are cu CSU Cluj și Dinamo. Nu mi se pare o formă de a ocoli interdicția impusă de ministere" Ioan Mănășturean, director CSM Cluj

"În urma unei scurte analize, vă pot preciza că FR Judo a respectat legislația, cât și faptul că premierile sportivilor, respectiv antrenorilor au fost făcute de cluburi într-un cadru reglementat de HG 1447. Ca apreciere personală, consider că Florin Bercean a fost subrecompensat pentru realizările extraordinare reușite în ultimii 20 de ani pentru judo-ul și sportul românesc" Cozmin Gușă, președinte FRJ

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează