Articol de GSP - Publicat vineri, 11 septembrie 2015 12:21
FRF, în special, şi aproape tot sportul românesc, în general, a intrat în spirala alunecoasă a puterii. În ultimele luni, şefii de la Casa Fotbalului s-au afişat în public, la toate acţiunile echipei naţionale, cu personaje influente politic, dar şi din sfera SRI-ului, precum George Maior, Liviu Dragnea, Dâncu
Fotbalul şi sportul, în general, e apolitic şi nu e influenţat în nici un fel de Putere sau de Serviciile Secrete. Este condiția lui esențială de funcționare. Prinsă în toate statutele internaționale.
Principiul e pus sub semnul întrebării pentru România. Sau cel puţin aşa lasă să se vadă lucrurile petrecute în fruntea celor mai importante instituţii din sportul de la noi din ţară: Federaţia Română de Fotbal, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Handbal.
Nu doar schimbările radicale produse la nivel de conducere, care au fost influenţate în mod direct de implicarea politicului, dar ceea ce s-a întîmplat şi ulterior developează o axă cu multe semne de întrebare, creată pe ruta noua administraţie din sport - oameni politici - personaje cu putere extrem de mare în rîndul unor instituţii cum ar fi SRI.
Poate cel mai bun exemplu e chiar FRF. Răzvan Burleanu conduce azi Casa Fotbalului, cîştigînd nişte alegeri decise de condamnarea lui Gică Popescu, marele favorit la şefia Federaţiei.
Prietenie Burleanu-Maior?!
Ce apare în oglinda în care se uită azi FRF? În primul rînd, un personaj care timp de aproape 10 ani a avut pe mînă Serviciul Român de Informaţii. George Maior a fost invitatul special al lui Burleanu în deplasarea echipei naţionale de la Belfast, din iunie. Maior nu e cunoscut ca un pasionat de fotbal, n-a fost invitat acolo de FRF, ci în baza unei prietenii, aşa cum a lăsat să se înţeleagă Burleanu.
Un fost director SRI, în vîrstă de 47 de an, actual ambasador în SUA, ţară care i-a dat acceptul pentru acest statut într-un timp-record, prieten cu un şef de FRF, care abia a împlinit 30 de ani.
Maior-Dâncu-Dragnea-Diaconu
La Belfast, Maior a avut în preajmă şi alte personaje extrem de influente din viaţa publică din România. Fostul director SRI a ajuns în Irlanda în charterul FRF, a fost cazat în hotelul Hilton, unde au stat jucătorii.
A participat inclusiv la plimbarea fotbaliştilor din ziua meciului şi i-a avut alături pe sociologul Vasile Dâncu, fost membru PSD şi un prieten trainic al lui Maior, dar şi pe Liviu Dragnea, actualul preşedinte interimar al PSD-ului. Brigada de VIP-uri din afara FRF a fost completată cu încă un nume: Gelu Diaconu, preşedintele ANAF, o altă instituţie-cheie.
Scena cu oamenii politici în mijlocul actualei triplete care conduce Federaţia, Burleanu-Vişan-Bodescu, s-a repetat şi la "dubla" cu Ungaria şi Grecia. La Budapesta, Dragnea şi Dâncu au luat loc în tribunele de pe Groupama Arena chiar pe rîndul rezervat FRF, iar în spatele lor s-a aflat şi Alin Petrache, proaspătul şef al COSR, un alt new-entry în structurile înalte ale sportului românesc, a cărui ascensiune a fost sprijinită din plin din exteriorul fenomenului.
Ce nu se vede
Aceste afișări nu reprezintă, singure, decît un mesaj. Dar lucrurile se leagă prin foarte multe fire. Mircea Sandu a lăsat să se înțeleagă încă de la început că Burleanu a fost propulsat de forțe străine sportului. Erau declarațiile unui mare învins, evident.
Însă mai multe surse din fotbal vorbesc despre faptul că Burleanu a fost finanțat generos în campanie de companii care nu vor să-și developeze participarea. Apoi, în numele unei "împrospătări a gărzii", FRF a primit bani neașteptați de la mari corporații. Încet, încet, toți cei care nu veneau din aceeași zonă de studii și interese de administrație au fost îndepărtați din FRF.
Chivorchian tace, dar nu se știe pentru cîtă vreme. Deocamdată, el are un dosar pe cap.
Indiferent de gafele sau de eșecurile lor, nou-veniții sînt înconjurați de o tăcere obedientă din fotbal, care nu a fost astfel nici măcar pe vremea "dictatorului Sandu". Toate cluburile mărunte și gălăgioase ale diviziilor mici au amuțit dintr-o dată.
Și acest lucru nu se petrece doar în fotbal. O clasă nouă de conducători, care a reușit să spulbere în alegeri campioni legendari sau personaje puternic conectate la fenomen, defilează beneficiind de o stare de grație nemaivăzută în sport, un domeniu prin definiție dinamic și polemic.
Potrivit mai multor mărturii, această grație are un nume: teama.
Cine sînt șefii noi din alte sporturi
Dedu, ales din primul tur
Handbal. Alexandru Dedu, fostul pivot al "naționalei" României, a fost ales președintele FR Handbal în februarie, anul trecut. Dedu a adunat, din primul tur, 104 voturi, devansîndu-i clar pe Remus Drăgănescu (56), dar și pe fostul președinte, fosta mare glorie Cristian Gațu (32). "Totul a fost un vot politic. Au venit la Adunarea Generală oameni pe care nici nu-i cunoșteam. Au venit cu delegații din partea cluburilor, cu scopul precis de a-l vota pe Dedu. În plus, o asemenea prezență la vot nu a fost niciodată la alegeri", a declarat imediat după vot fostul vicepreședinte Remus Drăgănescu, învins de Dedu.
Petrache i-a învins pe Belu și Lipă
COSR. Și la președinția Comitetului Olimpic lucrurile au avut tentă politică. Alin Petrache, 37 de ani, a cîştigat alegerile pentru şefia COSR din primul tur, cu 143 de voturi, dintr-un total de 202! Octavian Belu a obţinut 33 de voturi, iar Elisabeta Lipă 21. "Ştiam dinainte care va fi scorul. Am plecat în această cursă aşa cum am plecat şi în altele de-a lungul vieţii mele. Am rămas cu un gust amar, pentru că a fost o campanie urîtă. Am fost jigniţi, umiliţi. Dar trebuie să respect decizia preşedinţilor de federaţii", a spus Elisabeta Lipă, președintele clubului Dinamo.
ALTE LEGĂTURI FOTBAL-POLITIC
La LPF a decis tandemul Ponta&Dragnea
Alegerile de la LPF, din noiembrie 2013, au fost influenţate în mod direct de puterea politică. La vedere. Cu o seară înaintea alegerilor, Ponta şi Dragnea i-au chemat la un restaurant din Bucureşti pe majoritatea preşedinţilor care urmau să voteze. Indicaţia lor a fost ca Gino Iorgulescu să fie ales, şefii cluburilor primind promisiunea că vor beneficia în scurt timp de un cadru fiscal mult mai relaxat pentru a putea să investească în fotbal. Dragomir a pierdut atunci cu scorul de 11-7, iar Gino, un prieten extrem de bun al lui Ponta, a ieşit preşedinte al Ligii.
Oprea l-a pus pe Puiu selecţioner
Un alt personaj din politică, dar a cărui influenţă a fost simiţită din plin la nivel de FRF şi echipă naţională e Gabriel Oprea. Actualul ministru de interne, dar şi preşedinte al UNPR, partid aflat la guvernare şi care are ponderea principală pentru ca actuala coaliţie de la putere să constituie o majoritate în Parlament, e cel care a avut rolul cel mai important în numirea lui Iordănescu ca selecţioner după ce Piţurcă a plecat în Arabia. Puiu nu era deloc încîntat de variantă, mai ales că nu mai antrenase timp de aproape un deceniu, însă rugăminţile lui Oprea, cu care e extrem de bun prieten, partidul acestuia propulsîndu-l ca politician în două mandate de parlamentar, au fost decisive şi a acceptat pînă la urmă postul.
Ascensiunea accelerată a lui Burleanu:
S-a născut la Focșani, pe 1 iulie 1984
- La 19 ani s-a înscris la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA
- Din iulie 2009 a devenit consilier la Cotroceni, în Cancelaria președintelui Traian Băsescu
- Pe 5 martie 2014 a cîștigat alegerile pentru președinția FRF, învingîndu-l pe Vasile Avram, contracandidatul principal rămas în cursă. Favoritul dinaintea scrutinului, Gică Popescu, a fost condamnat la trei ani și o lună de închisoare, chiar cu o zi înaintea alegerilor de la FRF
Hattrick de la Cotroceni
Pe lîngă președintele Burleanu, în Federație au mai apărut două persoane care au lucrat la Cotroceni. Radu Vișan a venit ca director de dezvoltare instituțională și a promovat de curînd ca secretar general, pe postul pe care îl ocupase Gheorghe Chivorchian. Vișan a devenit astfel al doilea om din FRF, după Burleanu.
Radu a fost consilier la Cotroceni și a mărturisit cînd a ajuns în Federație că "nu sînt microbist, mă uit doar la Campionate Mondiale sau Europene, și doar din fazele avansate ale competițiilor".
Din iulie, a urmat traseul Cotroceni-Casa Fotbalului și Claudiu Constantin Dinu, fost consilier de stat și consilier prezidențial, devenit președinte al Comisiei de Recurs.
"M-am retras de la conducerea Federației și pentru că a fost vorba despre un context. Nu detaliez, poate o să vă explic eu o dată despre ce fel de context a fost vorba"
Mircea Sandu, fost președinte FRF"Voi nu vedeți că Burleanu vorbește exact ca în politică? Rostește principii generale plus vorbărie goală, ca politicienii. El asta și urmărește la Federație, să-și construiască o platformă politică"
Mircea Sandu, fost președinte FRF
Se înmulțesc greșelile, toţi tac
Președinții nou-apăruți ai federațiilor au făcut deja cîteva gafe, în ciuda timpului scurt pe care l-au petrecut în funcții. Cluburile, membrii asociați ai federațiilor au acceptat pînă acum metoda de conducere "din greșeală în greșeală".
Răzvan Burleanu
- L-a numit secretar general pe Radu Vișan, fost coleg al său la Cotroceni, lipsit de cunoștințe despre fotbal. Mutarea i-a îngrijorat și pe oamenii din Federație: "Vișan nici măcar nu poate discuta cu șefii de AJF-uri! Nu s-ar înțelege cu ei cu limbajul lui deprins din politică și străin de fotbal!";
- A ales selecționerii naționalelor de juniori în urma unui concurs de CV-uri, metodă unicat în fotbalul de nivel bun. Așa l-a selectat pe Doru Isac, un tehnician al cărui CV conținea doar cîteva experiențe în Asia. Isac a pierdut cu lotul sub 19 ani toate meciurile din preliminarii și a fost demis;
- L-a numit la conducerea Comisiei Centrale da Arbitrilor pe grecul Vassaras. Elenul petrece mai mult timp în țara lui decît în România. Federația i-a mai tolerat și alte "ciudățenii" lui Vassaras, inclusiv folosirea arbitrilor pentru un turneu din Suedia organizat de un amic al său.
Gino Iorgulescu
- n-a făcut licitaţie pentru vînzarea drepturilor TV, ci a ales să le încredinţeze direct unui consorţiu cu sediul în Malta, Intel Sky Broadcast, controlat din umbră de Arpad Paszkany. În mandatul lui Dragomir, LPF a primit chiar o amendă mare din partea Consiliului Concurenţei fiindcă n-a făcut licitaţie şi pentru ultimele 6 pachete, pe care le-a vîndut lui RCS&RDS
Alin Petrache
- România a cîștigat CM de handbal feminin U18. Ce a înțeles șeful COSR din acel rezultat: "Avem medalie asigurată la Olimpiada de la Rio!". Doar că la Olimpiadă va fi handbal la nivel de senioare și echipa națională nu va conține, în mod normal, nici una dintre campioanele de juniori de care s-a entuziasmat Petrache!
Alexandru Dedu
- A schimbat regulamentul campionatului în timpul competiției, ca să nu mai retrogradeze nimeni. Așa a crescut numărul formațiilor din top de la 12 la 14. Din cauza problemelor pe care le au cluburile, s-a ajuns să promoveze și a 5-a clasată din liga a doua, doar ca să fie 14 echipe, cîte a vrut președintele FRH.
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora