Articol de Costin Ștucan - Publicat joi, 29 iunie 2017 11:12
Mugurel Ilisei Oancea este un agent român mai puțin cunoscut publicului. Are 48 de ani, dintre care aproape doi și i-a petrecut după gratii, după condamnarea într-un dosar de înșelăciune. La ieșirea din închisoare a condus clubul FC Vaslui timp de un sezon, folosindu-și relațiile din lumea pestriță a impresarilor de jucători și, potrivit lui Adrian Porumboiu, a făcut o treabă bună.
Apoi, Ilisei a început să-și utilizeze legăturile pentru a aduce în fotbalul românesc diverși investitori, antrenori și jucători din Italia. Cei mai mulți dintre ei s-au dovedit a fi niște personaje extrem de dubioase, unii fiind chiar conectați la rețele de crimă organizată investigate în Spania și Italia pentru trucare de meciuri.
Gazeta a scris luni despre conexiunile lui Ilisei și le-a reprezentant grafic în Rețeaua italiană.
DĂ CLICK PE IMAGINE PENTRU A MĂRI
“Sunt supărat că mi-ați asociat numele cu mafia pariurilor și sunt un pic lezat”, a spus Ilisei la începutul unui interviu în care a vrut să explice relația cu Giovanni Pisano, Mauro Cavalli și Angelo Massone. Cu câteva ore mai devreme, în mijlocul nopții, Massone - unul dintre partenerii lui Ilisei - umpluse mesageria reporterului GSP cu înjurături grosolane.
- Domnule Ilisei, cum l-ați cunoscut pe Giovanni Pisano?
- L-am cunoscut printr-un agent, Carlos Pizzi. Prin el i-am adus eu pe Costly și pe Molina la Vaslui. Știu că are o firmă prin Anglia. L-am cunoscut pe Pisano prin intermediul lui. Ca fotbalist la liga a doua, în Italia, Pisano spunea ceva, a dat aproape 200 de goluri la nivel de Serie B.
- Știți că Pizzi a fost investitor și în Spania, la Jumilla, recomandat de un alt italian dubios, Pagniello?
- Habar n-am. Nu știu…
În vara lui 2015, agentul Carlos Pizzi a preluat clubul spaniol Jumilla, ca reprezentant al fondului englez Football Management. El a fost recomandat de Morris Pagniello, un italian dubios arestat pentru câteva luni de autoritățile spaniole într-o operațiune antimafie. Pagniello - care a pornit un proiect comun cu CFR Cluj înainte de a fi reținut și anchetat în 2015 și în Italia, în dosarul de trucare de meciuri Dirty Soccer - controlase Jumilla înaintea lui Pizzi. Printre oamenii aduși de Pizzi în club s-au numărat fotbalistul Antonio Stelitano (care a jucat la Severin, Balotești, Caransebeș și Șoimii Pâncota) și secretarul Nicola Guidorzi, venit de la Balotești. După plecarea lui Pizzi, Guidorzi a rămas la Jumilla unde a lucrat și cu Nobile Capuani, italianul reținut în aprilie 2017 pentru trucarea meciului Barcelona B - Eldense 12-0.
Carlos Pizzi, cel mai scund din poză, la Jumilla. Nicola Guidorzi, fostul secretar al aranjorului de meciuri Pisano în perioada Balotești, este primul din dreapta. Sursă: El Eco de Jumilla
- Cum a ajuns Pisano la Balotești?
- El mi-a spus: “Găsește-mi și mie o echipă de Liga 2 să o antrenez și eu vin cu o sponsorizare la echipă”. Bine, mă, băiatule! Hai că-ți găsesc. Eu am luat legătura cu domnul de la Balotești, Liviu Gulie, l-am pus în legătură cu el. Mai departe nu m-a mai interesat. Nu știu ce jucători a adus acolo. Știu că nu s-a ținut de promisiuni și l-au ținut ca antrenor până la sfârșitul campionatului…Am fost la un singur meci de-al lui, când au luat bătaie la Năvodari…
- Pisano spunea că e amic cu Valeriu Argăseală, cu care are și un prieten comun. Știți despre cine e vorba?
- Patronul unui hotel din Domnești…sau din Clinceni... Printr-un domn Bigan se vedea. Se vedea mereu acolo, la restaurantul ăla.
Constantin Bigan este fostul președinte de la FC Bihor, întors în comuna sa natală, Clinceni, unde are o relație de prietenie extrem de strânsă cu primarul Adrian Budeanu. Bigan era consilier local și membru în Consiliul de Administrație la Academica Clinceni în momentul intrării în club a chinezului Eric Mao, acuzat de UEFA pentru trucare de meciuri în Letonia, Lituania, Portugalia, Irlanda și România. Bigan, Budeanu, Argăseală dar și jucătorii Stelei frecventează localul Belvedere din Clinceni, deținut în acte de .
Grupul Clinceni format din Țiți Dumitriu, primarul Budeanu, și Constantin Bigan (al doilea din stânga, rândul de jos), în loja Stelei, alături de Valeriu Argăseală, la meciul cu Astra. Sursă: Raed Krishan
- Nu ați încercat să luați referințe despre Pisano? Nu așa se procedează când recomanzi un necunoscut?
- Eu n-am auzit la Balotești că a făcut prostii. Am auzit că a adus o grămadă de copii acolo. Nu prin intermediul meu.
- Cu Pisano vorbeați des în perioada Balotești?
- Mai vorbeam. Îl mai sunam eu, mă mai suna el. Dar nu discutam despre pariuri, despre trucare de meciuri. Prin el, l-am cunoscut pe cheliosul ăla, pe avocatul ăla…
AUTOCARUL CLUBULUI, LĂSAT AMANET
- Cavalli…
- Așa. Se dădea mare avocat cu un apartament rezidențial închiriat prin București. Am fost la întâlnire cu el. Povestea ce mare avocat e el prin Roma, nu știu ce…Că are o grămadă de investitori. Știind că la Brăila sunt în mare impas financiar, l-am pus pe acest Cavalli în legătură cu președintele de acolo. I-am pus în legătură, atât. Nu am fost acolo. M-am întâlnit apoi cu cei de la Brăila și mi-au spus că s-a ținut numai de minciuni. A mințit și galeria, a amanetat un autocar să se ducă la un meci în deplasare. Nu le-a mai plătit autocarul.
Mauro Cavalli, al doilea din stânga, la prezentarea oficială de la Brăila
- Pe avocatul Nicola Guidorzi l-ați cunoscut? A fost adus de Cavalli la Balotești…
- Domnule, dacă e un băiat înalt, așa, el e… L-am văzut o dată sau de două ori, dar n-am avut legătură deloc…
- Apoi ați ajuns la Caransebeș cu Pisano…
- Mă cunoșteam cu domnul primar Velea și i-am propus un proiect de management. Eu vin ca manager sportiv și mă ocup de partea sportivă. Prin acest Pisano ne-am angajat că plătim salariile la jucători printr-un contract de management. Mi-a zis că să-l susțin, să-și ia și el licența…Nici licență nu avea.
Ilisei, în cămașă cu dungi verzi, și Pisano, A1, la prezentarea oficială de la Caransebeș
- Păi și cum a putut să antreneze?
- Era trecut antrenor secund în acte. Iar la Balotești nici n-a avut contract.
- Și cum a lucrat?
- Nu l-au plătit. El suporta toate cheltuielile. Venise cu o firmă care se ocupa cu mașini.
PISANO. SLAB PREGĂTIT, DAR RULAT
- La Caransebeș au venit niște italieni care lucraseră și cu Massone la Ceahlăul. Cine i-a adus?
- Se știau cu Giovanni. Când m-am trezit cu toți pe capul meu acolo, la Caransebeș…Mie nu mi-a spus. Îmi împuia capul cu tot felul de jucători, aduseseră și un masor. A mai venit cu unul atârnat, Cerbone…
- Adelio Cerbone venea de la Aquila, club cheie în rețeaua de trucare de meciuri descoperită de procurori în cazul Dirty Soccer…
- Da? A jucat acolo? Nu-mi aduc aminte. Dar nu cred că a jucat. L-am căutat atunci și arăta că nu jucase pe nicăieri. Mă umpleau de italieni de mâna a cincea. Eu îi dădeam afară, ei intrau pe fereastră.
- Ce plăteau italienii lui Pisano la Caransebeș?
- Primăria asigura cazare, transport, masă, organizarea meciurilor de acasă și din deplasare. Printr-un contract, ei aveau de acoperit salariile…17.000 de euro pe lună. Au plătit două luni.
- Și apoi?
- După, eu am plecat și nu s-au mai plătit. După meciul cu Târlungeni, eu am plecat.
- Cum era Pisano în relațiile interumane?
- Nu am întâlnit în viața mea un antrenor atât de slab pregătit. Nu știa nimic. Nimic. Niște metode care se foloseau la copii și juniori.
- Dar l-ați introdus la două cluburi…
- Eu am vrut să-l dau afară de la Caransebeș. Mi-a pierdut meciul cu Baia Mare, a făcut schimbări care nu-și aveau rostul. Dar el s-a împrietenit cu un domn Avram, președintele Consiliului Director. Și acest domn îmi băga pe gât tot felul de specimene din Reșița. Ei îi dădeam afară, el îi bagă în club. Nu am putut să-l dau afară pe Pisano.
ÎNJURĂTURA DE LA TÂRLUNGENI
- Ați simțit ceva dubios la el?
- Nu, nu. Acum, apropo de meciul de la Târlungeni…Eu nu am obiceiul de a merge la vestiare. Am stat în tribună și am auzit că a urlat ăsta la jucători să piardă cu 3-0. Am coborât în iarbă, am stat pe bancă și o singură dată am înjurat și le-am spus să facă tot posibilul să câștige meciul. Atât. S-a terminat 1-1 și după meci l-am lăsat pe Pisano prin Brașov…
Giovanni Pisano la Caransebeș. Sursă: expresuldebanat.ro
- Cum adică?
- Avea avion după-amiază. L-am plasat la un prieten de-al meu care i-a spus că mai are niște treabă prin oraș. L-a lăsat la un McDonald’s, la ieșire din Brașov, și acolo a rămas…Până la urmă, a plătit un taxi și a ajuns la aeroport. Ca să vedeți cât profesionism la el. După fiecare meci, pleca acasă. Pleca sâmbăta și se întorcea marți sau miercuri. Mai făcea joi un antrenament și aia era.
- De ce ați plecat de la Caransebeș?
- Când au început porcăriile, eu am plecat. Și din cauza clinciurilor cu Avram, și din cauza lui Pisano. Nu voiam să mă asociez cu el la măgăriile pe care le spunea jucătorilor.
PÂNCOTA. LECȚIE DE "ARS" RECIPROC
- Dar ați ajuns să lucrați cu un alt italian controversat, Massone…
- La Pâncota, da. Eu cred că Massone a fost de bună credință. Dar la Pâncota, cred că au vrut să se "ardă" unul pe altul, Piroș (n.red. - Pavel Piroș, finanțatorul clubului) pe Massone și Massone pe Piroș.
Ilisei și Massone, în momentul preluării clubului Șoimii Pâncota
- Cum l-ați cunoscut pe Massone?
- Pe Massone l-am cunoscut atunci. Bine, vorbisem cu el când era la Ceahlăul, i-am dus un grec acolo. Mi-a zis că are un proiect și că vrea un club de liga a doua. Ce visa el acolo…Dar mă întreb acum de ce a cheltuit vreo 50.000 sau 60.000 de euro? Ca s-o îngroape?! Oricum, clubul a fost exclus din cauza neprezentării grupelor de copii și juniori…
- De ce intră un investitor la un club dacă nu poate plăti?
- A avut o înțelegere verbală cu Piroș că de echipele de juniori se ocupă ăsta. De unde avea Massone să ia cinci echipe de juniori? Începuse campionatul deja. Eu i-am zis la discuții: “Bă, Massone, nu știu dacă găsim jucători. S-ar putea să o luăm în gură rău de tot până în iarnă. Ne bat toți pe linie că nu găsim jucători”. El mi-a zis că aduce de la amatori din Italia. A luat-o-n gură că nu a putut să-i legitimeze. Nu cred că Massone cheltuia bani să facă nu știu ce…
- În Spania, potrivit procurorilor, aranjorii de meciuri de la Eldense au făcut milioane de euro cu investiții minime…
- Eu nu sunt jucător de pariuri. Vă dau cuvântul meu de onoare că nu joc. Dar auzeam în stânga și-n dreapta că echipa nu era bagată la pariuri…
Nobile Capuani și Nico Chafer, investitorul italian și jucătorul spaniol implicați în aranjamentele de la Eldense. Fotbaliștii implicați au câștigat fiecare 150.000 de euro la meciul cu Barcelona B. Sursă: El Mundo
- În Liga 2, meciurile sunt incluse în ofertă. Abia la Liga 3 sunt alese doar anumite meciuri.
- Eu știu că nu era băgată. Jucaseră cu juniorii lui Piroș și luaseră scorurile alea astronomice. Eu știu că nu mai erau băgați…
- Dar fuseseră suficiente acele meciuri…
- Primele etape le-a jucat Piroș cu juniorii lui. Primul nostru meci a fost cu Satu Mare, am luat bătaie cu 8-0, 9-0…
MASSONE TRĂIA DIN DREPTURILE TV
- Care era rolul dumneavoastră în club?
- Nu aveam niciun contract, nimic. Veneam cu o zi înainte de meci, stăteam la hotel pe bani mei. Am vrut doar să-l ajut. Nu am găsit, însă, jucători. Ce era, să-i facem din plastilină?
- Dar de ce ați lucrat cu el după ce a făcut la Ceahlăul?
- Domnule, eu am auzit că a făcut lucruri bune.
- Jucătorii erau neplătiți și tratați ca niște sclavi…
- Nu știu eu cât de plătiți și de neplătiți erau. După ce a preluat el clubul, înțeleg că toată lumea ar fi fost împotriva lui.
- Peste tot pe unde a fost, nu a adus bani. Și în Scoția, și în Italia…
- Știu. A plecat cu șuturi când a vrut să ia Messina. Da, trăia din drepturile TV.
Martie 2017. Massone, în Italia, alături de "investitorii" care voiau să facă din Maceratese "un nou Leicester". Sursă: ilrestodelcarlino.it
- Mulți impresari au avut probleme cu legea. Vă dăunează în carieră faptul că ați fost condamnat?
- Sincer, da. Am pierdut jucători din cauza asta. Am făcut niște prostii, am plătit.
- În rechizitoriu, erați considerat de procurori locotenentul interlopului Gigi Boeru…
- Așa au băgat procurorii ca să pară mai pompos. Eu l-am cunoscut pe Boeru abia la tribunal…
- Cum vă explicați faptul că toți italienii aduși de dumneavoastră în România sunt personaje extrem de controversate?
- Asta e. Mea culpa. Ce pot să zic…V-am spus, eu nu am treabă cu pariurile, nu joc.
CITEȘTE DETALIILE IMPLICĂRII REȚELEI ITALIENE ÎN FOTBALUL ROMÂNESC