Articol de GSP - Publicat marti, 22 septembrie 2009 00:00
Bolile cardiovasculare reprezinta cauza cea mai frecventa de mortalitate in lume.La baza afectarii vasculare sta procesul de ateroscleroza ce determina ingustarea lumenului vascular cu reducerea consecutiva a fluxului sanguin si suferinta tesutului pe care acesta il iriga.
Ateroscleroza afecteaza difuz sistemul vascular: arterele coronare, cu aparitia anginei pectorale si a infarctului de miocard, arterele de la nivel cerebral ce determina accidentele vasculare cerebrale, circulatia periferica cu aparitia claudicatiei intermitente si a gangrenei si, nu in ultimul rand, arterele renale avand ca si consecinta una din formele de hipertensiune arteriala secundara, cea renovasculara.
Factorii ce determina aparitia si evolutia placii de aterom pot fi influentati sau nu de stilul de viata. Varsta, sexul, factorii genetici raman, in schimb lipidele plasmatice, glicemia, greutatea corporala, hipertensiunea arteriala pot fi inflentate de modificari importante ale stilului de viata cu incetinirea evolutiei procesului de ateroscleroza sau chiar regresia leziunilor preexistente. Acestea constau in
► stoparea fumatului
► modificari ale dietei:
- reducerea aportului de grasimi saturate si cu mentinerea unui raport optim intre acizi grasi mono- si poli-nesaturati
- limitarea colesterolului din alimente la 200 mg pe zi; colesterolul din alimente contribuie in mai mare masura la cresterea colesterolului seric decat grasimile saturate!
- cresterea aportului de fibre, in special cele solubile, la 6-10 grame pe zi; fibrele insolubile nu sunt importante in reducerea valorii colesterolului seric, ci in mentinerea unui tranzit intestinal normal !
► obtinerea si mentinerea unei greutati ideale.
Dieta antiaterogena consta in :
► 5-6 portii pe zi de produse cerealiere – de preferat cele nerafinate
► 5-6 portii pe zi de fructe si legume
► 3 portii peste pe saptamana
► reducerea cosumului de sare in exces
► consum moderat de bauturi alcoolice ( <30g/zi), de preferat vinul rosu; coaja strugurelui rosu contine resveratrol ce impiedica oxidarea LDLc (colesterolul rau) si cresterea HDLc ( colesterolul bun)
► uleiuri vegetale variate in salate sau adaugate la sfarsitul prepararii mancarii
Dr. Madalina Nistor
Medic Specialist diabet, nutritie, boli metabolice la Centrul Medical NUTRILIFE
Sos. Bucuresti – Ploiesti nr.17, sector 1, Bucuresti
Tel : 021. 232.34.45
www.nutrilife.ro
Bolile cardiovasculare reprezinta cauza cea mai frecventa de mortalitate in lume.La baza afectarii vasculare sta procesul de ateroscleroza ce determina ingustarea lumenului vascular cu reducerea consecutiva a fluxului sanguin si suferinta tesutului pe care acesta il iriga.
Ateroscleroza afecteaza difuz sistemul vascular: arterele coronare, cu aparitia anginei pectorale si a infarctului de miocard, arterele de la nivel cerebral ce determina accidentele vasculare cerebrale, circulatia periferica cu aparitia claudicatiei intermitente si a gangrenei si, nu in ultimul rand, arterele renale avand ca si consecinta una din formele de hipertensiune arteriala secundara, cea renovasculara.
Factorii ce determina aparitia si evolutia placii de aterom pot fi influentati sau nu de stilul de viata. Varsta, sexul, factorii genetici raman, in schimb lipidele plasmatice, glicemia, greutatea corporala, hipertensiunea arteriala pot fi inflentate de modificari importante ale stilului de viata cu incetinirea evolutiei procesului de ateroscleroza sau chiar regresia leziunilor preexistente. Acestea constau in
► stoparea fumatului
► modificari ale dietei:
- reducerea aportului de grasimi saturate si cu mentinerea unui raport optim intre acizi grasi mono- si poli-nesaturati
- limitarea colesterolului din alimente la 200 mg pe zi; colesterolul din alimente contribuie in mai mare masura la cresterea colesterolului seric decat grasimile saturate!
- cresterea aportului de fibre, in special cele solubile, la 6-10 grame pe zi; fibrele insolubile nu sunt importante in reducerea valorii colesterolului seric, ci in mentinerea unui tranzit intestinal normal !
► obtinerea si mentinerea unei greutati ideale.
Dieta antiaterogena consta in :
► 5-6 portii pe zi de produse cerealiere – de preferat cele nerafinate
► 5-6 portii pe zi de fructe si legume
► 3 portii peste pe saptamana
► reducerea cosumului de sare in exces
► consum moderat de bauturi alcoolice ( <30g/zi), de preferat vinul rosu; coaja strugurelui rosu contine resveratrol ce impiedica oxidarea LDLc (colesterolul rau) si cresterea HDLc ( colesterolul bun)
► uleiuri vegetale variate in salate sau adaugate la sfarsitul prepararii mancarii
Dr. Madalina Nistor
Medic Specialist diabet, nutritie, boli metabolice la Centrul Medical NUTRILIFE
Sos. Bucuresti – Ploiesti nr.17, sector 1, Bucuresti
Tel : 021. 232.34.45
www.nutrilife.ro