Articol de Dan Bâra - Publicat sambata, 02 mai 2020 19:18
Fanii lui Newcastle sunt, în mare parte, încântați de iminenta vânzare a clubului lor către Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, cu atât mai mult cu cât actualul patron, Mike Ashley, nu a mai investit bani în echipă în ultimii ani.
Bin Salman e unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii, familia sa dispunând de o avere de 1,4 trilioane de dolari.
Acționând astfel, Mohammed bin Salman, MBS, așa cum este el numit în presa occidentală, încearcă să lucreze la ”imaginea” sa, serios afectată de o serie de evenimente pe care le vrea uitate.
Achiziția lui Newcastle, un paravan pentru imagine
Conform publicației The Athletic, achiziționarea clubului Newcastle, pentru care a plătit 300 de milioane de lire sterline, este doar un paravan ce are menirea să cosmetizeze imaginea lui Mohammed bin Salman în Occident. Ascensiunea acestuia a început în anul 2015, atunci când tatăl său a devenit regele Arabiei Saudite și s-a conturat în 2017, în momentul în care a fost numit Prinț moștenitor al Coroanei. A fost văzut ca un progresist deoarece a introdus o serie de reforme promițătoare, temperând temutele Comitete religioase pentru promovarea virtuții și prevenirea viciilor, cărora le-a luat puterea de care dispuneau.
Femeile au primit dreptul de a avea pașapoarte și de a călători fără acordul bărbaților din familie, ba chiar au fost lăsate să conducă autoturisme și să intre pe stadioanele de fotbal. După mai bine de 15 ani, au fost redeschise cinematografele, s-au organizat din nou concerte în spațiul public și au apărut o serie de evenimente sportive de calibru precum găzduirea unor partide pentru titlul mondial la box și a Supercupelor Italiei și Spaniei.
Abuzurile nu au dispărut
Totuși, cele de mai sus au fost doar o încercare de cosmetizare a imaginii publice a familiei regale, pentru că, în rest, o serie de abuzuri nu au dispărut. Arabia Saudită se clasează pe locul 170 din 180 de țări în topul libertății de exprimare a presei, iar acest lucru a dus la persecutarea jurnaliștilor ce au scris despre problemele reale. Printre cei întemnițați, torturați sau dispăruți se numără și Jamal Khashoggi, jurnalistul ucis și tranșat în Turcia, în Consulatul Arabiei Saudite, pe 2 octombrie 2018 (detalii aici).
O altă poveste ce a ajuns în presa occidentală e cea legată de luarea ca ostatici a câtorva sute dintre cei mai importanți, influenți și bogați saudiți într-un hotel, acolo unde fuseseră invitați la o recepție. MBS nu le-a mai permis să plece acasă, i-a sechestrat și torturat timp de câteva săptămâni până când aceștia au semnat documente prin care cedau o bună parte din averile personale familiei regale.
Newcastle trebuie să fie o poveste de succes
La fel ca o serie de bogătași din zona Arabă, MBS își cumpără și el echipă de fotbal în Anglia. Pe lângă celelalte nume, precum patronul lui Manchester City, șeicul Mansour din Emirate, sau vărul său, prințul Abdullah bin Musaad, patronul lui Sheffield United, MBS este incomparabil mai bogat, averea sa putând fi egalată, în cel mai bun caz, doar cumulând banii tuturor celorlalți patroni din Premier League!
Fără dificultăți financiare și cu un scop clar definit, acela de a-și cosmetiza imaginea, MBS va face tot posibilul să transforme Newcastle într-o poveste de succes. Nu doar pe plan local, pentru că acest lucru nu ar fi nici greu, nici spectaculos, ci la nivel european. Înființat în 1892, Newcastle nu a câștigat nimic în epoca modernă, având doar 4 titluri interne (ultimul în 1927) și 6 Cupe (ultima în 1955).
Casele de pariuri oferă cote pentru reușitele lui Newcastle din următorii ani (detalii aici).
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”