Articol de GSP - Publicat marti, 25 iunie 2024 15:55 / Actualizat marti, 25 iunie 2024 17:14
Pe 8 iunie, în cadrul unui nou eveniment din seria „Neînvinșii” desfășurat la Cinema Arta, în Cluj, BRD Groupe Société Générale a anunțat parteneriatul încheiat cu echipa de handbal masculin a Clubului Sportiv Universitatea Cluj.
Momentul a fost marcat printr-o conferință de presă și un dialog deschis cu Carmen Amariei, antrenoarea echipei și singura femeie care a antrenat o echipă masculină în Liga Națională din istoria handbalului românesc. Alături de ea, Liviu Hossu, președintele secției de handbal a clubului „U” Cluj, și Flavia Popa, Secretar General al BRD, au împărtășit viziunea și planurile de viitor ale acestui parteneriat.
„De mai bine de 10 ani, BRD este suporter al handbalului românesc. Am trăit alături de sportivele și sportivii din handbal momente de bucurie, dar și unele din care am avut multe de învățat despre dedicare, perseverență, coeziune. Handbalul este un sport care ne-a învățat de-a lungul timpului că ceea ce ne face învingători nu este întotdeauna victoria, ci puterea de a o lua de la capăt a doua zi după o înfrângere, și încăpățânarea de a nu renunța când este greu. Investim în sport pentru că el ne învață cum să fim mai buni în viețile noastre, în profesiile noastre, în organizațiile noastre. Investim în sport pentru că este nevoie ca tinerii să aibă astfel de modele. De aceea am ales să sprijinim un club universitar de tradiție, care își propune să construiască și să facă performanță în handbalul din România. Suntem, așadar, recunoscători să facem parte din marea familie <<U>> Cluj ”, a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.
La evenimentul de pe 8 iunie, fani ai clubului și iubitori ai handbalului din Cluj s-au reunit timp de câteva ore pentru a marca noul parteneriat, dar și pentru a discuta despre ambițiile de viitor ale echipei. Conferința a făcut parte din seria de evenimente dedicate sportului - „Neînvinșii” - și i-a avut ca moderatori pe Cătălin Striblea și Radu Paraschivescu, realizatorii podcastului „Vorbitorincii”. Prilej bun pentru a discuta și despre cariera de jucătoare a lui Carmen Amariei, dar și despre viața de după sportul de performanță, aceasta fiind singura femeie-antrenor a unei echipe masculine din Liga Națională din istoria handbalului românesc.
«În octombrie 2000 m-am lăsat de handbal »
Dezvăluirea privește probabil unul dintre cele mai importante momente din cariera marii jucătoare născută la Cluj. Accidentată grav înainte de Olimpiada de la Sidney, Carmen ia decizia de a se retrage din sportul de performanță. De nicăieri apare însă Jacques Mariot, omul din spatele succesului clubului de handbal feminin Besançon, care îi face oferta de a veni în Franța chiar și accidentată. Au urmat două titluri de campioană națională și o Cupă a Cupelor câștigate cu echipa franceză.
Deși a primit oferta de a juca la naționala Franței, la pachet cu transferul la Metz, venită chiar de la Olivier Krumbholz, antrenorul naționalei feminine a Franței, Amariei a refuzat, rămânând la echipa națională a României.
Cât costă, de fapt, gloria sportivă
Accidentările, în special cele grave, nu au lipsit din cariera actualei antrenoare de la „U” Cluj. În total, a avut nu mai puțin de 14, care au costat-o, puse cap la cap, aproximativ 3 ani din viața de jucătoare activă.
Antrenată de Anja Andersen, un geniu al handbalului
Ajunsă în Danemarca în 2004, inițial la Randers, Carmen Amariei trece în același an la Slagelse, club antrenat pe atunci de Anja Andersen. Jucătoare – fenomen, Andersen a fost nevoită să se retragă din handbal la doar 30 de ani din cauza unor probleme cardiace. Sosită la Slagelse, Carmen Amariei a trebuit să schimbe postul din teren, din inter stânga în inter dreapta. Pe stânga juca Bojana Popovic, cel mai bun inter stânga din lume pe atunci. „Era clar că pe acel post aș fi stat pe bancă. Aveam 27 de ani pe atunci, i-am și spus Anjei că nu mai jucasem de la 16 ani pe postul respectiv. Răspunsul a fost: «te-am chemat aici tocmai ca să joci în inter dreapta. Dacă mă asculți, în sezonul următor vei fi cel mai bun inter dreapta din campionatul Danemarcei»”.
În context, Amariei a vorbit și despre scurtul episod Oltchim din cariera de antrenoare a Anjei Andersen. „Probabil Oltchim a greșit în momentul acela. I-am spus că pentru România este un impact, iar pentru ea este o provocare. A urmat însă contactul cu sistemul din România”.
Femeie, antrenoarea unei echipe de băieți
„Handbalul e același, și la fete, și la băieți, iar lucrul la care țin cel mai mult este respectul. Am avut parte de oameni foarte buni, iar factorul determinant este disciplina, fără de care nu avem cum să funcționăm corect”.
În cadrul evenimentului, Liviu Hossu, președintele secției de handbal masculin a clubului Universitatea Cluj, a declarat: „Am visat la acest moment și el înseamnă foarte mult pentru noi. Deschiderea pe care am avut-o din partea BRD este extraordinară, consider că partenerii noștri ne vor ajuta să ajungem la un nivel superior și avem foarte multe de învățat de ei.”
Pentru BRD, acest parteneriat reprezintă al doilea angajament major în susținerea handbalului românesc, după colaborarea cu echipa feminină CSM București. Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale, a declarat: „Investim în sport pentru că el ne învață cum să fim mai buni în viețile noastre, în profesiile noastre, în organizațiile noastre. Investim în sport pentru că este nevoie ca tinerii să aibă astfel de modele.”
Proiectul jurnalistic „Neînvinșii”, inițiat de BRD, și-a început viața în 2018, mai întâi în online, apoi ca un volum bilingv, în română și engleză, care a adunat 15 povești ale unor mari sportivi români și străini. Aceștia vorbesc despre cum să nu te lași înfrânt, să o iei de la capăt, să te ridici și să devii mereu mai bun, indiferent de domeniul în care activezi.
În 2024, BRD își continuă misiunea de a scoate la lumină povești din sport, de data aceasta întâlnind live, pe scenă, sportivi de renume ai României. Primul eveniment al seriei de anul acesta a avut-o ca invitată, la începutul lunii martie, pe Cristina Neagu, desemnată de patru ori cea mai bună jucătoare de handbal din lume.
BRD Groupe Société Générale susține sportul pentru că acesta oferă o călătorie pasionantă, cu momente frumoase, cu eroi care câştigă, îşi atrag fani sau se luptă cu dificultățile. Din 2014, BRD susține handbalul românesc, participând la unele dintre cele mai mari performanțe ale echipei naționale feminine a României (medalie de bronz la Campionatul Mondial în 2015 și locul patru în Campionatul European în 2018). Parteneriatul cu Federația Română de Handbal are în vedere atât susținerea reprezentativelor României, cât și pe cea a tinerei generații de jucători.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”