Articol de GSP - Publicat joi, 16 martie 2023 23:19 / Actualizat joi, 16 martie 2023 23:19
Real Madrid se numără printre echipele de top nu doar când vine vorba de înalta performanță, ci și din punctul de vedere al valorii de piață a jucătorilor aflați sub semnătură.
Dacă este să comparăm lotul din prezent al lui Real Madrid cu cel din urmă cu un deceniu rezultă o diferență de aproape 300 de milioane de euro, după cum se poate vedea în infograficul realizat de Betano, deși ca rezonanță a numelor din prezent putem spune că acesta nu se poate compara cu trecutul.
Echipa din sezonul 2012/2013 a cucerit trei trofee majore: Champions League, Cupa Spaniei și Supercupa Spaniei.
Echipa din 2022/2023, cu aproape 300 de milioane cotă de piață în plus, a obținut în acest an două trofee: Supercupa Spaniei și Cupa Mondială a Cluburilor, iar lista este deschisă pentru La Liga, Cupa Spaniei, dar și pentru Champions League.
Ca performanță, Real Madrid a arătat o constanță uluitoare la nivel înalt, cu cinci trofee cucerite în Champions League între 2013 si 2023, competiție unde cu două excepții (2019 și 2020), a depășit de fiecare dată faza optimilor de finală.
De la Cristiano Ronaldo la Vinicius, Real Madrid a avut întotdeauna jucători cotați la sume uriașe care au făcut diferența, așa cum vom vedea mai jos.
Cristiano Ronaldo, jucător care nu mai are nevoie de nicio comparație, reprezenta vârful de lance în 2013, cu o cotă de piață cifrată la 100 de milioane de euro.
Portughezul a ajuns la Real Madrid în 2009 de la Manchester United cu o cotă de piață de 60 de milioane care a explodat odată ajuns pe ”Santiago Bernabeu”.
Pentru Real Madrid transferul lui CR7 s-a dovedit o poveste de succes. Achiziționat cu 94 de milioane de euro, lusitanul a fost cedat la Juventus Torino în 2018 pentru 117 milioane de euro.
Trofeele cucerite de Ronaldo la Real Madrid:
- La Liga (2), Cupa Spaniei (2), Champions League (4), Supercupa Europei (3), Cupa Mondială a Cluburilor (3).
Comparativ cu anul 2013, când de la Ronaldo la următorul jucător era căscată o prăpastie enormă, așa cum se poate observa din infograficul atașat, în lotul actual pregătit de Carlo Ancelotti regăsim doi jucători cotați la peste 100 de milioane de euro și un al treilea care se apropie de această bornă.
În vârstă de 22 de ani, brazilianul Vincius jr. este cel mai bine cotat jucător din lotul campioanei Europei, cu 120 de milioane. Un jucător de care nu auzise nimeni în 2018 la transferul de la Flamengo pentru 46 de milioane de euro.
Trofeele cucerite de Vinicius la Real Madrid:
- La Liga (2), Supercupa Spaniei (2), Champions League (1), Supercupa Europei (1), Cupa Mondială a Cluburilor (2).
Un alt jucător practic inventat de Real Madrid în fotbalul mare este uruguayanul Federico Valverde (24 ani). Este aproape incredibil că un jucător care a costat doar 5 milioane de euro în momentul transferului la Real Madrid B de la Penarol Montevideo în 2016 a ajuns să valoreze în prezent 100 de milioane de euro.
Coleg de generație cu Vinicius și în cazul lui Valverde vorbim de aceleași trofee cucerite în actuala formulă de la Real Madrid.
Un model aparte de cei doi prezentați mai sus este reprezentat de francezul Aurelien Tchouameni, un fotbalist de 23 de ani transferat în 2022 de la AS Monaco pentru 80 de milioane de euro.
Trofee cucerite de Tchouameni la Real Madrid:
- Supercupa Spaniei (1), Cupa Mondială a Cluburilor (1).
Într-un top zece al celor mai scumpe transferuri din istoria lui Real Madrid, cu nume precum Zinedine Zidane, Luis Figo, Kaka sau Cristiano Ronaldo, francezul Tchouameni ocupă locul al treilea.
Doar transferurile lui Eden Hazard de la Chelsea (115 milioane de euro) și Gareth Bale (101 milioane de euro) au costat mai mult.
Trei dintre cei cinci jucători de top din 2013 aflați în lotul lui Real Madrid au cucerit Balonul de Aur. Vorbim de Cristiano Ronaldo, Luka Modric și Karim Benzema.
Rămâne de văzut în termeni de performanță dacă în viitorul apropiat Vinicius, Valverde sau Tchouameni vor ajunge să țină în mâini prestigiosul trofeu, în concordanță cu cifrele amețitoare din evaluările de specialitate.
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”