GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Tulburări de vedere - despre principalele boli ale ochiului și cum le putem evita sau ține sub control

Articol de GSP - Publicat marti, 04 iulie 2023 13:46 / Actualizat marti, 04 iulie 2023 16:49

Așa cum bine știm, există mai multe tipuri de tulburări de vedere, dar în același timp și afecțiuni ale ochilor. Trebuie să știm că atunci când vorbim despre boli ale ochiului simptomele sunt în mare parte aceleași. Printre aceste simptome se numără și vederea încețoșată, petele oarbe, halourile care se manifestă prin apariția unui inel luminos în dreptul obiectului focusat. Un alt simptom este prezența flocoanelor care se manifestă prin apariția unor puncte încețoșate.

În ceea ce privește clasificarea acestor afecțiuni apărute la nivelul ochilor, trebuie să ținem seamă de cele mai întâlnite dintre acestea, printre care se numără afecțiuni precum cea întâlnită la nivelul vederii de la distanță, numită miopie, cea întâlnită la nivelul vederii de aproape, numită hipermetropie, iar cea care face cristalinul să își piardă elasticitatea și flexibilitatea, numită prezbitism.

Atunci când vorbim de afecțiunea numită prezbitism este bine să știm faptul că aceasta se manifestă la nivelul cristalinului ochiului, astfel ochiul își pierde elasticitatea și flexibilitatea, iar concentrarea asupra obiectelor va fi din ce în ce mai dificilă, vederea se va încețoșa chiar dacă vorbim despre o distanță normală. Această afecțiune este de fapt o parte cât se poate de normală în procesul de îmbătrânire a ochilor, iar acest lucru face ca această afecțiune să nu poată fi prevenită.

În cazul miopiei și a hipermetropiei, vorbim despre ceea ce numim vicii de refracție datorate formei imperfecte ale ochilor. Aceste vicii de refracție nu se tratează, însă pot fi corectate prin purtarea de ochelari de vedere sau lentile de contact. O altă alternativă a acestor vicii este chirurgia refractivă, care reprezintă de altfel o alternativă eficientă atunci când vrem să corectăm viciile de refracție.

Miopia se vindecă sau doar prin operație putem scăpa de ochelari de vedere?

Așa cum am menționat, miopia reprezintă acea afecțiune la nivelul ochiului foarte întâlnită și care este determinată de focalizarea razelor de lumină în fața retinei ce duce la formarea unei imagini încețoșate la distanță. O vedere clară este determinată de focalizarea luminii pe suprafața retinei.

În funcție de numărul de dioptrii înregistrate, miopia se împarte în mai multe tipuri. În cazul unor dioptrii sub 3 – miopia este mică, în cazul dioptriilor cuprinse între 3 și 6 – dioptria este medie, o miopie mare este cuprinsă între 6 și 9 dioptrii, iar ceea ce se înregistrează peste 9 sau 10 dioptrii este numită miopie forte și este generată de evoluția acesteia încă de la naștere.

În ceea ce privește cauzele miopiei, putem pune în primul rând pe seama factorilor genetici și a faptului că această afecțiune este ereditară. Cauzele miopiei sunt date de forma globului ocular care poate fi prea lung în comparație cu puterea de focalizare a cristalinului și corneei, ori a faptului că se înregistrează o curbură a corneei mai mare față de lungimea globului ocular, iar luminea ce pătrunde în ochi nu poate fi focalizată corect, prin urmare vederea va fi încețoșată.

În cazul în care unul dintre părinți sau ambii au această afecțiune, copiulul acestora are șanse foarte mari să moștenească această afecțiune de la părinți. În același timp, factori de risc în cazul apariției miopiei poate fi și prezența unei activități îndelungate care solicită vederea de aproape ori utilizarea în exces a telefonului sau calculatorului.

Este bine totuși să știm că miopia se vindecă. Pe lângă faptul că se poate corecta cu ochelari de vedere sau lentile de contact, în cazul în care pacientul are totuși dioptriile mici, unii pacienți recurg la intervențiile chirurgicale care pot ajuta pacientul chiar să uite de faptul că a fost diagnosticat cu miopie.

Pe piață există de asemenea suplimente alimentare pentru îmbunătățirea vederii dar și pentru a menține sănătatea ochilor. Unul dintre aceste suplimente este produsul Oculax despre care puteți citi un review complet pe siteul BioDivinity.ro – site ce pune la dispoziție o varietate de suplimente alimentare pentru majoritatea afecțiunilor medicale existente.

Tulburări de vedere - despre principalele boli ale ochiului și cum le putem evita sau ține sub control

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale ochiului? Ce simptome trebuie să ne îngrijoreze?

Așa cum bine cunoaștem, orice afecțiune poate fi tratată sau cel puțin ținută sub control atât timp cât este depistată încă de la debutul său, același lucru se întâmplă și atunci când vorbim despre afecțiuni ale ochiului. Există multe boli și probleme la nivelul ochilor care cu ajutorul unui diagnostic timpuriu și împreună cu respectarea tratamentului indicat de medicul specialist pot fi ținute sub control. Tocmai de aceea este indicat controlul oftalmologic periodic.

Putem identifica dacă este vorba despre o afecțiune la nivelul ochiului prin prezența unei vederi neclare, încețoșate, dublă și deficitară în timpul nopții, o decolorare destul de accentuată a culorilor, sensibilitate la lumină și nevoia de lumină într-o încăpere, toate acestea fiind simptome ale celor mai întâlnite afecțiuni ale ochiului. Printre aceste afecțiuni putem vorbi despre miopie, hipermetropie și chiar prezbitism.

În timp ce miopia reprezintă acea afecțiune la nivelul ochilor ce este determinată de focalizarea razelor de lumină în fața retinei lucru care duce la formarea unei imagini încețoșate la distanță, hipermetropia reprezintă opusul miopiei, ca urmare a formării imaginii după retină și prin urmare la formarea unei imagini încețoșate la apropiere. În cazul prezbitismului, cristalinul își pierde elasticitatea și prin urmare puterea ochiului de a se acomoda se reduce substanțial.

Trebuie să știm faptul că există tulburări de vedere care pot duce la orbire. Printre aceste boli ale ochilor care duc la orbire se încadrează în primul rând cataracta. Această afecțiune apare în momentul în care cristalinul devine din ce în ce mai opac. Cataracta apare de obicei în cazul persoanelor în vârstă, însă este foarte posibil să se poată declanșa în urma unor boli precum diabetul ori în urma folosirii de steroizi.

O altă afecțiune care poate cu ușurință să afecteze vederea până la orbire este glaucomul. Format din mai multe afecțiuni, glaucomul ajunge să afecteze nervul optic prin faptul că există o presiune exercitată de acumularea de lichid în ochi afectând astfel vederea periferică. Trebuie să reținem faptul că glaucomul este permanent și nu există nici un tratament care să ajute pacientul să își recupereze vederea.

Degenerescența maculară reprezintă afecțiunea la nivelul ochiului care apare în momentul în care macula, adica retina, se află într-un proces de degenerare, astfel afectând centrul vederii. Pentru această afecțiune încă nu se cunosc cauzele, însă specialiștii fac totuși legătura cu fumatul, expunerile la soare de-a lungul vieții și alimentația.

Citește și:
Gigi Becali a dat lovitura în mercato: „Nu îndrăzneam să visez la el, dar a fost ieftin”
Superliga
Gigi Becali a dat lovitura în mercato: „Nu îndrăzneam să visez la el, dar a fost ieftin”
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Special
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”
Stranieri
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close