Articol de GSP - Publicat vineri, 24 iulie 2020 17:54 / Actualizat vineri, 24 iulie 2020 17:54
UTA și Rapid București au trecut în ultimul deceniu prin momente traumatizante după problemele economice care le-au dus în faliment, dar ambele s-au resetat din mers și acum, cu sprijinul suporterilor, sunt în cursa pentru promovare.
Fanii celor două trupe, dar și microbiștii abia așteaptă ca numele istorice să revină în primul eșalon valoric al fotbalului românesc– iar acest meci este unul care prezintă un ADN cu adevărat nobil. Deschide cont online la Superbet.ro și pariază pe orice competiție care te interesează!
UTA a dominat România între 1947 și 1954, când a cucerit patru titluri, pentru ca în 1969 și 1970 să fie din nou campioană. Rapid a luat coroana de campioană în 1967 – a amanetat titlul apoi în 1998 și 2003. De fapt, între 1998 și 2007, giuleștenii au trăit un veritabil deceniu de aur, ei ajungând și în sferturile de finală ale Cupei UEFA (2006), performanța din urmă fiind reușită și de arădeni în 1972.
Un sfert de veac de glorie: de la Ozon la Domide
În total, cele două formații care vor juca duminică, 26 iulie, la Arad, în etapa a 4-a din ”play-off”-ul diviziei secunde, s-au confruntat oficial de 66 de ori, UTA având un avantaj sensibil la victorii, 25-24. Primul duel direct s-a consemnat pe 3 noiembrie 1946, când a fost 2-2 în orașul de pe malurile Mureșului. În acei ani, cele două cluburi au purtat pe rând nume diferite: Flamura Roșie, ITA, respectiv Locomotiva sau CFR.
Un prim duel interesant poate fi considerat cel din 19 noiembrie 1950, disputat chiar în ultima rundă a sezonului ce se juca în sistem primăvară-toamnă. Giuleștenii au câștigat cu 3-1 la Arad, stricându-le amfitrionilor puțin din sărbătorirea titlului: alb-roșii aveau să fie egalați la puncte de Locomotiva (28), dar ardelenii aveau golaveraj superior, iar în plus în runda precentă câștigaseră la Târgu Mureș cu 2-1, la o altă ”feroviară”, numită tot Locomotiva.
După cinci ani, bucureștenii au obținut o mică revanșă, atunci când au scos gruparea arădeană din Cupă, în faza sferturilor de finală, pe 23 noiembrie 1955. A fost 1-1, dar giuleștenii s-au calificat mai departe datorită faptului că au jucat în deplasare, acesta fiind criteriul utilizat atunci în caz de egal în competiția KO. Vezi acum oferta pe marele meci al weekend-ului în play off-ul pentru promovare!
Victoria esențială din 12 martie 1967
Finele anilor `60 au fost dominate de UTA și Rapid, cele două asigurându-și două campionate, respectiv unul. Înainte ca aceste două formații să ”subordoneze” Divizia A, ele au oferit suficiente jocuri spectaculoase. Pe 13 martie 1960, UTA câștiga acasă cu 2-1, golurile victoriei fiind marcate în ultimele minute de Țîrlea și Mețcaș. Arădenii le-au provocat rapidiștilor veritabile coșmaruri în acei ani: de pildă, în 1962 și 1963 UTA a învins în București cu 5-3, respectiv 4-3!
Pe 12 martie 1967 însă, avea să se desfășoare la Arad unul dintre cele mai importante jocuri ale sezonului pentru Rapid. Toată suflarea alb-vișinie fierbea în cursa pentru titlu, dar după etapa a 14-a lucrurile s-au complicat. ”Rapidulețul” a făcut 2-2 acasă cu Farul și mergea la Arad.
Nichi Dumitriu, în minutul 21, și Sandu Neagu, în minutul 35, aveau însă să aducă victoria cu 2-1. După acest triumf, Rapidul s-a apropiat la un punct de Dinamo și Farul, aflate în top. Au urmat două triumfuri cu 1-0, cu Progresul București și Universitatea Craiova. Încrederea giuleștenilor a crescut, astfel că în vară avea să vină sub Podul Grant primul titlu din istorie!
Golul dramatic din minutul 89
Anii `80 au consemnat prezențe mai multe în Divizia B în special pentru UTA, cea care între 1982 și 1993 a stat doar în eșalonul secund. Însă când a revenit, pentru ediția 1993/94, ”Bătrâna Doamnă” avea să obțină victorii contra ”granzilor”, inclusiv în fața Rapidului.
Pe 29 august 1993, UTA primea vizita unei echipe care tocmai își începea ascensiunea spre topul Diviziei A. Deși outsideri, arădenii au jucat perfect, tânărul portar Pap având câteva parade spectaculoase. Meciul avea să fie dinamitat pe finalul primei reprize. În minutul 42, Mutică, cel care ulterior avea să ajungă chiar în Giulești, a centrat spre careul mare, Mitu a deviat cu capul, iar goleadorul Ungur a punctat din circa zece metri. Rapidul a replicat însă iute și înainte de pauză, Rodin Voinea a marcat senzațional la vinclu, cu un șut din fața careului mare!
Duelul a fost alert, dar cei care au lovit decisiv, în extazul fanilor care au umplut stadionul, au fost tot utiștii. În minutul 89, Stupar a înscris din careul mic, în urma unei ezitări din partea defensivei oaspeților.
Din nou, drumul spre titlu merge prin Arad.
Sub comanda lui Mircea Rednic, Rapidul avea să cucerească ultimul titlu național în 2003. Ca și în 1967, drumul spre titlu avea să treacă prin Arad. Pe 30 noiembrie 2002, Răzvan Raț (minutul 54) și Robert Niță (minutul 78) i-au întristat pe cei 12.000 de fani arădeni. În acea toamnă, proaspăt promovată, UTA s-a descurcat destul de bine în prima parte a campionatului sub coordonarea regretatului Ionuț Popa.
În 2006, UTA a intrat în prima divizie grație cesiunii unui loc din partea lui Liberty Salonta. Arădenii însă au rezistat apoi doi ani în elită, iar pe 27 august 2006 au triumfat cu 1-0 contra unui Rapid în care evoluau Dani Coman, Rada, Artyom Karamyan sau Viorel Moldovan! Zicu a fost eliminat în minutul 15, iar amfitrionii s-au impus în minutul 53 prin reușita lui Iulian Ștefan. Și UTA a rămas fără un jucător, Hidișan fiind expulzat pe final, dar arădenii au rezistat asaltului echipei lui Răzvan Lucescu.
Un fapt inedit e că la învingători, a evoluat în apărare chiar actualul ”coach” al liderului UTA, Laszlo Balint, cel care a dat pasa la unicul gol!
Și în sezonul viitor, 2007/08, UTA a învins-o din nou acasă pe Rapid cu 1-0, printr-un gol marcat de Bălțoi – arădenii s-au impus în ciuda faptului că aveau restanțe financiare și s-a pus chiar problema să nu intre pe teren în semn de protest!
3-2 spectaculos pentru UTA. Dar, inutil
Înainte ca grupările istorice să intre în blocajul financiar și să se reconstituie din punct de vedere juridic, Rapid și UTA s-au întâlnit ultima dată pe 2 mai 2008, în Giulești. Deși erau retrogradați, oaspeții s-au impus cu 3-2. Gazdele au condus cu 1-0 și 2-1, Rapidul punctând prin Boya (minutele 18 și 45). UTA era antrenată de Ionuț Chirilă și a folosit multe rezerve, dar Todea (min. 25), Hora (min. 60, după o fază superbă creată de Hidișan) și Ibeh (min. 73) au adus o frumoasă victorie de bun rămas. Rapidul avea o formulă extraordinară, contra utiștilor jucând Coman – Săpunaru, Maftei, Leonard, Bozovic – E. Dică (Costin Lazăr), Herea, N. Grigore, Cesinha – Boya, Despotovic (Buga)!
În fine, cele două trupe s-au reîntâlnit în Liga 2 după o pauză de 11 ani. Mai precis, pe 20 noiembrie 2019, în sezonul regulat al actualului sezon, în Regie, Rapidul a trecut de UTA cu 2-0. Ironia a făcut ca punctele victoriei să fie influențate de foști jucători arădeni. Jorza i-a pasat lui Djuric pentru 1-0 în minutul 23, pentru că un alt utist, Hlistei să aducă golul victoriei în minutul 28! Instalează-ți acum gratuit cea mai utilizată aplicație de pariuri sportive din România și pune pariuri câștigătoare de oriunde ești!
Trăiește online și în agențiile Superbet cel mai fierbinte play off pentru promovare!
Deschide cont online la Superbet și încasează Bonusul de Bun Venit Sport, care poate ajunge până la 500 de lei! Sau alege-l pe cel de Casino, care poate ajunge până la 1.200 de lei plus 300 rotiri gratuite în Shining Crown, Burning Hot și 20 Super Hot. Iar ca totul să fie Super, beneficiezi de retrageri fără limită de sumă, dacă optezi pentru transfer bancar! Pentru retragerile pe card, suma maximă a crescut de la 45.000 de lei la 200.000 de lei. Hai online și SuperJoacă! Intră și în agenție unde ai din nou la dispoziție Pariul Șansă, cel care-ți poate plăti SuperBani pe biletele cu cel puțin 11 evenimente, pe care pierzi un singur meci!
#PARIEMPEBINE #ÎMPREUNĂSUNTEMSUPER
Citește și:
„Am repetat biletul de 30 de ori ca să dețin recordul în România”