Articol de GSP - Publicat marti, 04 august 2015 19:26
V-ați întrebat vreodată ce stă în spatele comentariului unui meci de fotbal? Aventurile prin care trece un comentator? Întîmplările din spatele deplasărilor de la meciurile sezonului 2012-2013 sînt relatate de jurnalistul DigiSport, Bogdan Socol, în "Jurnalul unui iubitor de fotbal"
Unul dintre cei mai apreciaţi comentatori de fotbal din România, absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalism din Bucureşti, Bogdan Socol lucrează în presă din 2000, atunci cînd şi-a început cariera la TVR. De atunci, a mai trecut pe la Realitatea TV, Naţional TV, TV Sport, Telesport şi GSP TV, iar din 2009 este comentator la DigiSport. "Din 2002 pînă în prezent cred că am comentat peste 1.400 de meciuri de fotbal şi de rugby!", povesteşte Bogdan, cel care a primit premiul de comentatorul anului la Gala Premiilor Fanatik în 2012.
Cum DigiSport transmite majoritatea campionatelor puternice din Europa, pe lîngă meciurile din Liga 1, autorul cărţii s-a gîndit să scoată un jurnal despre călătoriile şi amintirile pe care le-a avut în deplasări: "În concediul dinaintea sezonului 2012-2013, mi-a venit ideea de a ţine un jurnal de călătorie după ce am citit cartea lui Ian Cheeseman. Un comentator la Radio BBC Manchester pe care l-am cunoscut în 2010, la meciul Poli Timişoara - Manchester City din Europa League".
Primul meci din Ligă, primele aventuri
În cele 176 de pagini, Socol are mai multe întîmplări haioase la care a fost martor, una dintre ele chiar înaintea partidei de la Istanbul dintre Galatasaray şi CFR Cluj, din Liga Campionilor: "Pentru mine era primul meci de Champions League pe care-l comentam de pe stadion! Aici am avut parte de una dintre cele mai nebune deplasări din viaţa mea. A fost o aventură în toată regula, ca în filmele cu James Bond! În ziua meciului am plecat spre stadion: eram în blugi, cămaşă şi sacou. Afară stătea să plouă, dar nu era deloc frig, ba chiar pe drum m-am încălzit. Pînă să ajung la stadion am fost nevoit să intru pe o străduţă întunecată, plină de noroi. Nu era asfaltată, drumul era desfundat, iar cum mergeam eu, pe partea dreaptă erau nişte tipi care se încălzeau la un foc făcut într-un tomberon, ca în scenele din ghetourile americane", aminteşte Socol în cartea sa.
"Dacă este să aleg un meci definitoriu pentru cariera mea, atunci este foarte simplu: nimic nu poate depăşi ca trăiri, ca senzaţii şi ca emoţii meciul Steaua - Ajax, din Europa League! Am comentat de atîtea ori Real - Barcelona, dar nimic nu s-a putut apropia măcar de starea de extaz pur trăită la acest meci"
Bogdan Socol, comentator DigiSport
Criză de nervi în fața turcilor
Însă povestea nu se opreşte aici: "Cînd am plecat de la hotel, telefonul mi s-a blocat, astfel încît nu mai puteam accesa agenda, nu mai puteam suna pe cineva sau să dau vreun mesaj. Nu am intrat în panică, gîndindu-mă că aparatul îşi va reveni. Ajuns la intrarea pentru mass-media, a apărut o nouă problemă: cei de acolo nu mă lăsau să intru fără biletul care însoţeşte acreditarea, iar acesta era la colegii mei. Atunci, telefonul a început să-mi sune, dar nu puteam răspunde indiferent ce tastă apăsam. Mi-au cedat nervii şi am dat cu el de pămînt de i s-a stricat display-ul, dar telefonul continua să sune ca şi cînd mi-ar fi făcut în ciudă. Atunci m-am enervat rău de tot şi l-am făcut bucăţele, spre uluiala celor din jur".
"În Catalunya, am avut parte de cel mai neplăcut moment din toate deplasările mele: am fost furat! Hoţii ne-au lăsat pe mine şi pe operator fără acte, nişte bani, un telefon mobil şi hainele pe care le aveam într-un rucsac"
Bogdan Socol, comentator DigiSport
E doar una din sutele de întîmplări pe care Socol le-a întîmpinat atît în ţară, cît şi în străinătate la meciurile de fotbal pe care le-a comentat. Nu lipsesc poveştile cu şoferi care au greşit drumul şi-au ajuns la meci cu doar cîteva minute înainte de fluierul de start, aventurile cu paşaporte expirate şi bilete de avion pierdute sau alte poveşti din deplasările jurnalistului.
"Jurnalul unui iubitor de fotbal"
Autor: Bogdan Socol
Editura: Self Publishing, 176 de pagini
Preţ: 25 lei
Disponibilitate: în librării şi pe librăriile online
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”