GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  HEALTH TALKS

Health Talks by GSP Ce mănâncă un ultramaratonist român ajuns în Cartea Recordurilor » Numărul uimitor de plante pe care le consumă pe săptămână

Imagine cu Andrei Roșu după ce a terminat cursa 6633 Arctic Ultra FOTO: arhivă personală
Imagine cu Andrei Roșu după ce a terminat cursa 6633 Arctic Ultra FOTO: arhivă personală

Articol de - Publicat joi, 25 iulie 2024 11:34 / Actualizat joi, 25 iulie 2024 11:34

Andrei Roşu, primul om din lume cu 7 maratoane și 7 ultramaratoane încheiate pe 7 continente, a vorbit la Health Talks by GSP despre dieta sa zilnică.

  • Această emisiune NU oferă sfaturi medicale sau de nutriție, ci doar prezintă experiența de viață și felul în care văd lucrurile invitații.

Fost component al trupei "Gaz pe foc" și corporatist, Andrei Roșu a decis în 2010 să facă mici schimbări în viața sa pentru a deveni un model pentru băiețelul său. De atunci, a doborât mai multe recorduri mondiale, a terminat zeci de curse extreme de anduranță și a devenit un model nu doar pentru copiii săi, ci pentru o întreagă comunitate pe care a strâns-o în jurul său.

El a povestit în emisiunea "Health Talks by GSP" ce mănâncă pentru a ajunge la aceste performanțe, dar și pentru a-și menține corpul sănătos: "Ca orice om care abordează un sport nou, am intrat pe internet și am urmărit niște sportivi pe care îi admiram şi încercam să îi copiez în comportament.

Și am văzut că foarte mulți sportivi de anduranță, din zona de ultramaraton și de ultratriatlon, aveau o dietă bazată pe plante și explicațiile lor erau de bun-simț și ușor de verificat. Ei spuneau că îi ajută foarte mult această dietă pentru că au nevoie de carbohidrați. Corpul are nevoie de energie şi prima sursă spre care se îndreaptă sunt carbohidrații, către glicogen, după care către grăsimi și de-abia la final începe el să-ți ia din proteine și din mușchi".

GALERIE FOTO. Andrei Roșu a alaergat în cele mai extreme condiții

Andrei Roșu Foto: Arhivă personală
Andrei Roșu Foto: Arhivă personală
Andrei Roșu Foto: Arhivă personală
Andrei Roșu Foto: Arhivă personală
Andrei Roșu Foto: Arhivă personală
+41 FOTO

Câte plante consumă Andrei Roșu pe săptămână

Andrei a explicat și beneficiile plantelor pentru alergătorii extremi: "Dacă faci sport de anduranță ai nevoie de o imunitate foarte bună, iar toate plantele au fibre care ajută microbiomul nostru, dar au şi vitamine, minerale, polifenoli, tot felul de substanțe care reduc inflamația.

Şi am început să încorporez cât mai multe legume și fructe. Îmi făcusem o regulă, 3 zile înainte şi 3 zile după o cursă, nu consumam produse de origine animală".

Ușor-ușor a renunțat de tot la produsele de origine animală. "În 2011, am mers la o fermă de animale cu băiatul nostru, s-a jucat pe-acolo cu puiuți, cu văcuțe, şi când am ajuns acasă ne-a întrebat dacă puiul din farfurie e acelaşi cu puiul de la fermă.

Bine, ai explicaţii, că nu e ăla, că unii sunt crescuţi special pentru asta. Dar atunci am zis gata, renunț de tot că nu vreau să dau un exemplu prost, și nu mi-a fost greu, adică oricum făcusem deja tranziția"

Alergătorul de 48 de ani a dezvăluit și cum arată dieta sa săptămânală: "Chiar mi-am făcut un inventar. Şi cum recomandarea e să mănânci cam 30 de plante diferite pe săptămână, eu am peste 100 de plante.

Dacă te concentrezi să ai o dietă diversificată, să ai multe culori în farfurie și foarte multe fibre, să ai măcar 30 de grame de fibre în fiecare zi, n-ai cum să dai greș. Chiar citeam că oamenii preistorici mâncau cam 100 de grame pe zi".

„Eu mi-am redefinit foarte mult și junk food-ul. De exemplu, mie îmi place pleurotusul şi îl fac de obicei la cuptor. Dar câteodată îl fac şi la tigaie şi asta ar fi o formă de junk. Sau dacă mănânc cartofi prăjiţi o dată pe lună, îi fac eu acasă şi fac cartofi dulci, care au proprietăţi mai bune”
Andrei Roșu, alergător de anduranță

VIDEO. Ce alimente consumă Andrei Roșu

Știința din spatele celor 30 de plante

Consumul a 30 de plante diferite pe săptămână poate spori diversitatea și sănătatea microbiomului intestinal. Mai mult, poate îmbunătăți multe alte aspecte ale sănătății. Și nu e vorba doar de fructe și legume, ci și de nuci, leguminoase, ierburi sau condimente.

În 2018, oamenii de știință au publicat rezultatele American Gut Project, o colaborare între cercetători și peste 10.000 de persoane care au participat la studiu, din Statele Unite, Regatul Unit și Australia.

Studiul a arătat că participanții care au mâncat o varietate mai mare de plante au avut un microbiom intestinal mai divers.

Mai mult, participanții care au mâncat 30 sau mai multe plante diferite pe săptămână au avut mai multe șanse de a avea anumite bacterii intestinale bune decât cei care au mâncat doar 10.

Acest lucru se datorează faptului că plantele conțin substanțe numite prebiotice, care furnizează combustibil pentru bacterii bune. Prebioticele din plante includ diferite tipuri de fibre și alți carbohidrați, precum și substanțe chimice numite polifenoli.

Polifenolii sunt responsabili pentru culorile multor plante și au, de asemenea, proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

582 de zilei-au trebuit lui Andrei Roșu să termine cele 7 maratoane și cele 7 ultramaratoane pe cele 7 continente pentru a intra în Cartea Recordurilor

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (1)
VanBasten2000
VanBasten2000  •  25 Iulie 2024, 13:21

Cea mai buna planta e porcul.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează