GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  GALA GSP 2022

VIDEO // EXCLUSIV David Popovici, Sportivul Român al Anului 2022 după un vot unanim: „După ce repeți de 10.000 de ori ceva, a 10.001-a oară, în concurs, nu are cum să nu îți iasă”

David Popovici, Sportivul Român al Anului 2022 // foto: Raed Krishan +10   FOTO
David Popovici, Sportivul Român al Anului 2022 // foto: Raed Krishan

Articol de , - Publicat miercuri, 16 noiembrie 2022 09:00 / Actualizat joi, 10 august 2023 10:33

David Popovici, 18 ani, este Sportivul Român al Anului 2022! Primul campion mondial al natației românești masculine a vorbit într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor despre ce a simțit în cele trei luni în care a cucerit unsprezece medalii și a doborât un record mondial de seniori, dar și despre ce urmează în 2023.

GALA GSP 2022. David Popovici, Sportivul Român al Anului: „Este doar un început de drum”

„Campionii sunt făcuți din ceva ce au înăuntrul lor - o dorință, un vis, o viziune. Aceștia trebuie să aibă calități și voință, iar voința să fie mai mare decât calitățile cu care au fost înzestrați”, spunea Muhammad Ali, legendarul boxer american - cuvinte care i se potrivesc și lui David Popovici. 

Dorința, visul și viziunea s-au văzut în fiecare cursă pe care a înotat-o în vara lui 2022. Întreaga Românie s-a simțit mândră și inspirată de performanțele, dar și de discursul unui puști de 17 ani care nu a pierdut nicio finală individuală în bazin de 50 de metri, indiferent de concursul la care a participat.

Antrenorul Anului 2022 » Reacția lui Dan Petrescu, după ce a aflat că l-a egalat pe Mircea Lucescu: „Pff... Mi s-a făcut pielea de găină!”
GALA GSP 2022
Antrenorul Anului 2022 » Reacția lui Dan Petrescu, după ce a aflat că l-a egalat pe Mircea Lucescu: „Pff... Mi s-a făcut pielea de găină!”

David Popovici a devenit primul campion mondial al natației românești masculine în luna iunie, la Budapesta, unde s-a impus în probele de 100 și 200 metri liber. Apoi, ca și cum cineva a aranjat situația, cei care l-au văzut la televizor pe băiatul slab și deșirat au avut ocazia să îl observe în carne și oase la Campionatele Europene de juniori de la Otopeni, unde a câștigat patru medalii de aur și un argint, dar cel mai important, a simțit cât este de iubit.

Luna august a fost ca o sculptură de Michelangelo, imensă și perfectă. La Campionatele Europene de la Roma, David a reușit să se impună la 100 și 200 metri liber, stabilind totodată un nou record mondial în prima probă, 46,86, precedentul reper datând din 2009.

Vara de aur avea să se încheie la altitudine, în Lima, capitala Perului, situată la 1.550 de metri. Popovici a participat la Campionatele Mondiale de juniori, unde a mai pus în palmares trei medalii de aur. A fost ultima sa competiție la această categorie de vârstă pentru că în septembrie a împlinit 18 ani.

Evoluțiile românului au fost analizate de mulți specialiști, i s-a pus „extraterestru”, „delfin”, „talent pur”, dar el a rămas cu picioarele pe pământ și din octombrie a reînceput antrenamentele alături de Adrian Rădulescu. După o vacanță de o lună, majorul David Popovici s-a întors în bazin cu aceeași dorință, cu visuri vechi și noi și cu o viziune îmbogățită.

Interviu de colecție cu David Popovici, Sportivul Român al Anului 2022: „Efort, adrenalină, pasiune și emoție”

- David, felicitări, ai fost desemnat cel mai bun sportiv al anului în Ancheta Gazetei Sporturilor cu un vot unanim! Publicul, președinții de federații și jurnaliștii te-au văzut, toți, pe primul loc. Cum te raportezi tu acum la ce ai reușit să realizezi până acum în 2022? 
- Sunt mândru de tot ceea ce am realizat, recunoscător pentru toată aprecierea primită și conștient că acesta este doar un început de drum.

- Ce ai învățat despre tine și cum crezi că te-a ajutat să te dezvolți vara trecută, când ai avut patru competiții importante în mai puțin de trei luni? 
- Am fost pregătit pentru toate competițiile si obiectivele pe care le stabilisem împreună cu echipa mea și conștient că fiecare competiție va fi abordată așa cum am discutat. Am învățat în fiecare antrenament și competiție ce limite pot depăși, am câștigat experiență si, cel mai important, am învățat despre mine și despre capacitatea creierului meu. Trei luni și patru competiții înseamnă mult efort, adrenalină, emoție și presiune, dar mă așteptam, le-am primit, m-am folosit de ele, iar rezultatele au fost pe măsură. 

- Evoluțiile tale au fost analizate de mulți specialiști. Pe lângă calitățile tale native, s-a vorbit despre toleranța mare la durere, despre al doilea bazin din proba de 100 de metri. Pe tine ce te-a uimit în vara asta în evoluțiile tale? 
- Talentul despre care vorbesc specialiștii și calitățile mele native sunt însoțite de foarte multă muncă, nu se poate fără! Fiecare cursă pe care o am în competiții este o cursă muncită în antrenamente, sunt pregătit și nu sunt uimit. După ce repeți de 10.000 de ori ceva, a 10.001-a oară, în concurs, nu are cum să nu îți iasă. 

- Te-ai mai uitat la vreo cursă din această vară sau deja te concentrezi doar spre viitor? 
- Mă uit la cursele mele doar pentru a analiza ce am făcut bine sau mai puțin bine. În rest, ne focusăm pe prezent și proiectăm viitorul.

46,86este recordul pe care l-a stabilit David Popovici în proba de 100 metri liber la CE de la Roma, el doborând un reper care rezista din 2009 și care era 46,91, aparținându-i lui Cesar Cielho Filho

Medalia olimpică, următoarea țintă a lui David Popovici

- În mai 2021, îmi spuneai: „Urmăresc să iau medalia de aur olimpică. Simplu. Atât. Poate să bat și un record mondial, dar momentan trebuie să ajungem acolo și apoi ne putem gândi la lucrurile și mai mari decât o medalie de aur olimpică”. Ai făcut un pic drumul invers, întâi a venit recordul mondial. În ce moment ai simțit că e posibil să cobori sub timpul stabilit de Cesar Cielo Filho? Rămâne în continuare medalia olimpică un reper? 
- Dintotdeauna am simțit că pot fi capabil să dobor un record mondial, singura necunoscută era momentul exact, iar medalia olimpică este un reper pentru fiecare sportiv și reprezintă următoarea mea țintă. 

- Pentru cineva din afară, totul ar putea părea ușor pornind de la CM de la Budapesta și până la CM de juniori de la Lima, care au fost greutățile în tot acest parcurs? 
- Nu voi spune că nu a fost obositor, însă știam că voi termina vara cu experiență în plus, iar experiența ajută întotdeauna. 

- Printre aceste greutăți a fost și oboseala psihică pe care ai simțit-o la Roma, cum ai reușit să o îndepărtezi? 
- Am acceptat-o și m-am asigurat că nu exagerez. 

1:42,97a fost timpul lui David Popovici la 200 metri liber. Este al treilea din toate timpurile, după cele ale lui Paul Biedermann (1:42,00) și Michael Phelps (1:42,96), ambele realizate în costume de poliuretan

- Aleksandr Popov spunea că de acum încolo ai o țintă pe spate, având în vedere că toată lumea va vrea să te învingă. L-am auzit pe Kyle Chalmers spunând că de-abia așteaptă să înoate alături de tine într-o competiție. Cum faci față acestor lucruri? 
- Nu am de gând să fac nimic diferit de ceea ce am făcut până acum. Și eu abia aștept să înot alături de adversarii mei, dacă nu ar exista competiție ar fi un sport mult mai plictisitor. 

- După toate performanțele tale, e clar că tot mai mulți părinți își duc copiii la bazin, unii pici te aleg drept model, știu că asta îți doreai, însă totul a devenit extrem de real în mai puțin de trei luni. E clar că tu ai muncit ani întregi să ajungi aici, însă cum faci față așteptărilor pe care le-ai creat în rândul celor mici prin performanțele tale? 
- Cele mai frumoase momente în afara bazinului sunt întâlnirile cu copiii. Mă bucur să îi văd zâmbind, să primesc de la ei mesaje, cărticele, felicitări desenate cu carioci colorate și cu abțibilduri, îmi place să îi văd fericiți când le dăruiesc o cască sau când vorbim. Mă încarcă de energie bună și îmi doresc ca ei să fie motivați să facă sport, să facă cu plăcere ceea le place, pentru ei înșiși.

David Popovici: „Suntem pregătiți pentru 2023”

- În 2022 ai realizat atât de multe performanțe, ce ai în minte pentru 2023, care sunt visurile pentru care te dai jos din pat și o iei de la capăt în fiecare dimineață acum? Ți-ai stabilit deja obiectivele de timp pentru 2023? 
- Da, am stabilit, însă obiectivele în sine le discut doar cu antrenorul și nu le pot dezvălui.

- Care e examenul cel mai important de anul viitor: bacalaureatul sau Campionatele Mondiale din Japonia?
- Amândouă sunt la fel de importante, atât Campionatul Mondial din Japonia, cât și bacalaureatul. În 2023 vom vedea ce ne aduce viitorul, suntem pregătiți.

2 sportiviau reușit să dețină titlurile mondiale la juniori și seniori în același an: David Popovici la 100 și 200 metri în 2022 și lituanianca Ruta Meilutyte la 100 metri bras în 2013

Medaliile lui David Popovici (2022)

SENIORI (4)

  • Campionatele Mondiale (2) - aur 100 și 200 metri liber 
  • Campionatele Europene (2) - aur 100 și 200 metri liber 

JUNIORI (9) 

  • Campionatele Mondiale (4) - aur 100, 200 metri liber, ștafeta de 4x100 metri liber, argint ștafeta mixtă de 4x100 metri liber 
  • Campionatele Europene (5) - aur 50, 100, 200 metri liber, ștafeta de 4x100 metri liber, argint ștafeta mixtă de 4x100 metri liber

„Am fost la mare, am intrat puțin în apă, iar în rest m-am plimbat”

David Popovici a avut în luna septembrie vacanță, timp în care să descarce toată încărcătura psihică adunată în vară. „Am fost la mare, am intrat puțin în apă, iar în rest m-am plimbat”, a spus el. A reluat activitatea în luna octombrie și toate decurg conform planului. "Antrenamentele merg foarte bine, am reînceput treptat, așa cum facem de fiecare dată după vacanță. Știu cum reacționează corpul meu, nu am surprize sau așteptări nerealiste. Nu mă grăbesc, cei din echipa mea știu ce e de făcut, iar eu le urmez sfaturile ca de fiecare dată", a subliniat David.

Medaliile stau în cutii

Înotătorul în vârstă de 18 ani nu trăiește în trecut, astfel că toate medaliile cucerite în această vară nu stau nicăieri afișate. „Medaliile pe care le-am cucerit vara aceasta la Budapesta și Roma sunt în cutiile lor, în camera mea”, a spus el. 

Revenirea de săptămâna trecută 

David Popovici a participat, săptămâna trecută, la Campionatele Naționale în bazin scurt, prima sa competiție în bazin scurt din acest an, prima competiție după vara nebună în care a adunat unsprezece medalii de aur în concursurile majore de seniori și juniori. El a concurat în cinci probe și s-a impus la 100, 200 metri liber. A înotat și la 100 metri fluture, 100 metri mixt și 400 metri liber.

Oportunitatea de a învăța

Ultima competiție majoră pentru David Popovici în acest an vor fi Campionatele Mondiale în bazin scurt, care se vor desfășura între 13 și 18 decembrie la Melbourne. „Merg pentru a învăța. Nu am obiective de timp sau de loc. Dacă prind finale, foarte bine. Dacă iau medalii, și mai bine, dar nu-mi propun asta neapărat. Merg să învăț de la cei mai buni decât mine în bazin scurt, să fiu și eu mai bun, iar la un moment dat să mă pot întrece cu ei”, a spus el. Este a doua participare pentru David la o astfel de competiție, după ce în 2021 a luat startul la cele de la Abu Dhabi. El a participat atunci la 200 și 400 metri liber, dar n-a prins finala. 

GALERIE FOTO de excepție cu David Popovici, Sportivul Român al Anului 2022 în Ancheta GSP

+5 FOTO

Mai multe știri despre Gala GSP 2022:

Nicolae Stanciu este Fotbalistul Român al Anului 2022: „Mi-am dorit enorm ca într-o zi să fie scris și numele meu pe acest trofeu”
GALA GSP 2022
Nicolae Stanciu este Fotbalistul Român al Anului 2022: „Mi-am dorit enorm ca într-o zi să fie scris și numele meu pe acest trofeu”
Am aflat laureații la Gala GSP 2022 » Toți câștigătorii și reacțiile acestora
GALA GSP 2022
Am aflat laureații la Gala GSP 2022 » Toți câștigătorii și reacțiile acestora
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (2)
Hcm27
Hcm27  •  16 Noiembrie 2022, 12:08

Bravo,David,felicitări și să ne faci mândri în continuare că te avem,prin performanțele tale sportive

eugen5
eugen5  •  16 Noiembrie 2022, 11:05

felicitări pt performante dar și pt discursul echilibrat,campionilor!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează