GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  HEALTH TALKS

Health Talks by GSP Din corporație în sala de fitness: „Nu îmi plăcea cum arăt, nu îmi plăcea ce fac, așa că m-am apucat de sport și de 13 ani nu m-am mai oprit”

Transformarea Rominei prin sport și nutriție în ultimii 13 ani
Transformarea Rominei prin sport și nutriție în ultimii 13 ani

Articol de - Publicat sambata, 10 august 2024 12:20 / Actualizat sambata, 10 august 2024 14:49

EPISODUL 6. Invitata de astazi a emisiunii Health Talks by GSP este Romina Neacșu, o fostă corporatistă și masterandă la ASE care a decis în urmă cu 13 ani să-și schimbe stilul de viață. A renunțat la jobul sigur și a ales să-și urmeze visul de a lucra în domeniul fitness-ului, transformându-și în mod pozitiv mintea și corpul

  • Această emisiune NU oferă sfaturi medicale sau de nutriție, ci doar prezintă experiența de viață și felul in care văd lucrurile invitații.

- Bine ai venit, Romina!

- Bine te-am găsit!

- Mai ții minte momentul în care te-ai decis să faci această schimbare în viața ta?

- A trecut foarte mult timp de atunci, mai exact 13 ani, pe 1 iulie. Ţin minte și acum data, simțeam nevoia să fac mișcare pentru că nu eram deloc mulțumită de cum arătam. Mi-am zis să merg la sală, să văd ce se poate întâmpla. Dacă nu îmi place, aia este, măcar am încercat.

Şi de atunci nu am mai luat deloc pauză! Doar în pandemie nu am putut merge pentru că au fost închise sălile.

- Înainte făceai mișcare sau erai atentă la ce mănânci?

- Deloc. Absolut deloc. Chiuleam de la orele de sport şi acum sunt antrenoare de fitness! Nu îmi plăcea sportul, nu eram atentă deloc la ceea ce mâncam. Mâncam haotic, fast food, dulciuri, eram sedentară.

- Care au fost primele obiceiuri sănătoase pe care le-ai integrat în viaţa ta în afara mişcării?

- Am început cu a elimina dulcele, zahărul în special, să nu mai mănânc atât de mult în oraș, să mănânc mai mult mâncare gătită acasă. Acesta a fost primul pas.

Într-adevăr, procesul a durat un pic mai mult la mine, pentru că...

Health Talks by GSP. Romina Neacșu: Din corporație în sala de fitness

- Cât a durat acest prim pas?

- Cam un an de zile. Bine, nici nu eram focusată foarte mult pe partea de nutriţie. Mie îmi plăcea mai mult să fac mișcare. Îmi plăcea cum mă simțeam după ce făceam sport.

Romina Neacșu, despre importanţa nutriţiei

- Şi ţi-ai dat seama că e dificil să faci sport dacă nu ai grijă și de nutriție, nu?

- Nu neapărat că este dificil, dar nu obții rezultate dacă nu ai grijă şi la nutriţie. Eu le admiram pe fetele din domeniu, îmi doream să arăt la fel ca ele, dar nu se întâmpla asta, chiar dacă făceam sport. Și mi-am dat seama că, de fapt, problema e la alimentație.

Și când am început să fac schimbări în sensul acesta, s-a schimbat și corpul.

- Care sunt alimentele pe care le consumi cel mai des acum?

- Pot să zic că evit alimentele procesate. Mă îndrept mai mult către legume proaspete, fructe de sezon, carne. Caut să fie, dacă se poate, de la țară.

- Să fie o sursă sigură.

- Exact. Apoi carbohidraţi complecşi. N-am eliminat de tot zahărul, pentru că eu consider că dacă totul se face în cantități moderate, este OK. Dacă am o poftă de dulce, îmi satisfac această poftă, dar nu este ceva zilnic și nu în cantitate mare.

- Dacă ar fi să spui 5 alimente pe care le consumi specific, care ar fi?

- Carnea de curcan, pieptul de curcan, orezul, pastele integrale, legume. Aici nu am o legumă preferată, încerc să mănânc cât mai multe şi mai diverse. Apoi oleaginoase, pește.

- Care sunt snacks-urile sau gustările sănătoase pe care le mai consumi?

- Fructe, 250 de grame de fructe de sezon, un iaurt grecesc sau un pumn de oleaginoase. Sau îmi iau un baton proteic, care să nu conțină zahăr sau cantitate mare de grăsimi.

GALERIE FOTO. Romina Neacșu și pasiunea ei, fitness-ul

+28 FOTO

Romina Neacșu: „Am căutat alternative la dulciurile din comerț”

- Spuneai că nu ai eliminat de tot zahărul. De câte ori mai consumi pe săptămână desert?

- Cred că o dată pe săptămână. Dar nu pentru că m-am restricționat, ci pur și simplu corpul meu s-a obișnuit.

Și am căutat alternative la dulciurile din comerț. Le fac eu acasă. Folosesc fructe, folosesc alimente cât mai sănătoase, naturale și ies niște deserturi pe cinste.

- Ce părere ai despre intermittent fasting? Ai ținut sau ții?

- Da. Îl recomand, dar depinde acum care este obiectivul tău. Mulți confundă intermittent fasting cu slăbitul.

Tu poți să fii într-un aport caloric și să ții intermittent fasting și totuși să te îngrași.

- Care a fost obiceiul nesănătos la care ți-a fost cel mai greu să renunți?

- Fast food-ul. Când ieșeam în oraș, era cel mai la îndemână. Și într-adevăr, era și o variantă ieftină, mai ales la vârsta respectivă.

- Dar acum, dacă stai să te gândești, nu cred că ar mai fi atât de ieftin față de o mâncare pe care o gătești acasă.

- Nu, nu. Aşa este. Lumea consideră că a mânca sănătos înseamnă și scump, dar este fals! Adică poți să-ți pregătești acasă mesele, să ți le repartizezi pe mai multe zile și să ieși mai ieftin cu mult.

- Ai vreun obicei mai puțin întâlnit sau bizar pe care l-ai adoptat și care ți-a schimbat viața în bine?

- Nu știu dacă e neapărat un obicei sau ține de mindset-ul meu. În momentele în care nu am chef să merg la sală, să mă antrenez, îmi iau ghiozdanul şi plec spre sală fără să mă mai gândesc. Și mă setez să mă antrenez jumătate de oră.

Îți dai seama că nu o să stau doar o jumătate de oră și fac o oră întreagă. Cumva mă păcălesc.

- De câte ori faci exerciţii la sală?

- La sală sunt aproape toată ziua pentru că lucrez în domeniu. Dar fac exerciţii de 3 ori pe săptămână, când am un program mai încărcat. Dar într-o săptămână bună, lucrez 5 zile din 7 la sală.

- Faci și exerciții de forță sau doar cardio?

- Le combin, este cel mai bine aşa. Fac exerciții de forță și la final aloc timp și pentru cardio, pentru a-mi antrena sistemul cardiovascular.

- Faci mișcare doar la sală sau şi în aer liber? Mai practici și alte sporturi?

- Nu practic alte sporturi, dar sunt o persoană activă. De exemplu, acum am revenit din vacanță, am fost la munte și am făcut drumeții. N-am putut să stau pur și simplu.

- În vacanță reușești să-ți menții același stil de viață sănătos?

- Sunt o persoană activă, mă și relaxez, dar am grijă ce mănânc pentru că nici nu simt nevoia să mănânc alimente nesănătoase.

Mai încerc mâncărurile locale, mă bucur de ele, dar ţin cont de cantitate.

- Ţi-ai educat gustul și nu mai simți nevoia să mănânci nesănătos?

- Da, îmi este şi rău când fac asta. Dacă mănânc o mâncare foarte grasă sau foarte mult dulce, îmi este rău. Simt un disconfort.

- Cât timp ți-a luat până ai ajuns la un nivel optim pe care ți l-ai dorit din momentul în care te-ai dus la sală?

- Din punct de vedere estetic?

„Nu știam ce să fac la început”

- Da, dar şi din punctul de vedere al felului în care te-ai simţit.

- Cred că a durat vreo trei ani de zile, dar în tot acest timp eu nu făceam ce trebuie. Adică nu știam să mă antrenez, nu știam ce să mănânc și de asta zic că a durat procesul mai mult.

Dar în momentul în care am început să-mi găsesc și timpul necesar, și informațiile necesare și să și fac ceva în sensul acesta, m-am schimbat complet.

În momentul în care m-am schimbat complet, am început să și atrag atenția. Și mulţi oameni erau interesați de evoluția mea. Unii credeau că sunt antrenoare, dar eu lucram în corporație.

Și aşa a crescut încrederea în mine, stima de sine și mi-am dorit mai mult. Aşa că stilul ăsta de viaţă a devenit ca o dependență, dar o dependență sănătoasă, zic eu.

- Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit în perioada aia de început?

- Să nu îmi mai caut scuze. Acest lucru îl spun și oamenilor: să nu își mai caute scuze, pentru că oamenii au o imaginație foarte bogată când vine vorba de scuze. Nu am timp, nu am bani, nu am chef, nu am aia etc.

Dar în momentul în care tu îți cauţi scuze, rămâi în zona aceea de victimizare. Adică nu lași loc evoluţiei, să faci ceva în viața ta. În momentul în care începi să cauți soluții la problemele pe care le ai, deja evoluezi.

- Cât de ușor ți-a fost ţie să renunți la scuze?

- Mi-a fost destul de greu. Dar a venit odată cu maturizarea mea și am început să nu mă mai mint, pentru că atunci când tu îți cauţi scuze, te minți de fapt. Și, practic, plasezi vina pe exteriorul tău.

Oricine, orice este de vină, mai puțin tu pentru viața pe care o ai. Și am devenit responsabilă pentru felul în care arăt, pentru cum arată viața mea, pentru toate aspectele vieții mele.

„Am trecut printr-un perioadă în care eram obsedată de tot ce mâncam, dar acum m-am mai liniștit”

- Cât de des folosești tehnologia pentru a-ți măsura evoluția pentru acest stil de viață sănătos?

- Nu prea o folosesc. Nu am nici ceasuri, nici inele smart. Le recomand, nu am nimic împotriva lor, dar eu nu le folosesc.

La început, am avut și eu o perioadă din asta de obsesie în care îmi calculam la virgulă tot ce mâncam. Nu recomand pentru că devine extrem de obositor. Am învățat să mănânc din ochi. Îmi dau seama cât am nevoie și știu cum reacționează corpul meu. Nu mai stau să calculez, să cântăresc.

- Dar cred că perioada aia în care calculai te-a ajutat. Pentru că altfel nu învăţai să mănânci din ochi, cum zici tu.

- Exact. Asta le recomand și clientelor mele. Începeți o perioadă, la început, să vă calculați, să vedeți cum arată 100 de grame de piept de pui. Și după aceea, doar din ochi estimați. Și o să vedeți cum reacționează corpul vostru și în funcție de asta faceți schimbările necesare.

- Ai vreo rutină legată de hidratare pe parcursul zilei?

- Eu îmi încep dimineața cu un pahar cu apă. Beau multă apă pe tot parcursul zilei. Este normal, corpul îmi cere mai multă apă pentru că fac sport.

Cam 30-35 de mililitri per kilogram corp. Dacă faci și sport, crește şi acest aport de apă.

- Mai bei și altceva în afară de apă?

- Nu. Doar dacă am poftă, să zicem, poate beau un suc fără zahăr. Dar nu este la ordinea zilei, adică se întâmplă foarte rar.

Prefer să-mi fac eu ceva cu sifon sau apă minerală. Și e mult mai OK.

„Mai am de lucru pe partea de somn, dorm prea puțin”

- Câte ore dormi pe zi?

- Aici am o problemă. Eu le recomand clientelor mele cel puțin 7-8 ore, aşa ar fi benefic.

Eu nu reuşesc să mă ţin de asta, dorm cam 5-6 ore şi de multe ori mă resimt.

Îmi afectează și performanța la sală și activitatea de zi cu zi. Plus performanța intelectuală, nu mă pot concentra foarte mult.

- De ce nu poți să dormi mai mult?

- Muncesc foarte mult în fiecare zi. Și câteodată, că nu se întâmplă zilnic, simt nevoia să am timp pentru mine.

Și timpul ăla pentru mine se rezumă în a face lucruri seara și mă mai decalez un pic cu ora de somn.

Dar aici ține de mine, ține de cum gestionez eu timpul. Nu e o scuză, dar îmi asum lucrurile acestea.

- Ai vreo rutină de dimineață care să te ajute să ai o zi bună?

- Da, aşa cum am zis, încep cu partea de hidratare. Apoi îmi planific ziua în gând, pur și simplu ca o meditație.

Obișnuiesc să meditez. Îmi creez o protecție energetică de toate energiile negative din jurul meu. Fac exerciții de respirație, de relaxare. Mănânc pentru că nu știu când mai apuc să mănânc. După care încep ziua, mă aduc liniștită la muncă și totul chiar decurge aşa cum mi-am imaginat eu.

- Cât îţi ia rutina asta de dimineață?

- 15-20 de minute și o recomand tuturor oamenilor. Măcar să se încarce cu energie bună, să fie recunoscători pentru șansa la viață!

- Care sunt exercițiile pe care le faci la sală?

- În primul rând, eu am structurat antrenamentul. Am zi de picioare, zi de spate, zi de piept, umeri și triceps. Încerc să mă antrenez la picioare de două ori pe săptămână.

„În corp sunt înmagazinate toate traumele noastre”

- Mi-ai spus că practici meditația. Mai ai și alte forme în care ai grijă de sănătatea ta mintală?

- Da. Fac terapie de trei ani de zile. Citesc foarte mult, merg în retreat-uri, mă duc la diverse cursuri de dezvoltare personală, meditez, sunt atentă la tot ceea ce este și în interiorul meu, pentru că exteriorul nu reprezintă totul.

- Care a fost retreat-ul în care te-ai simțit cel mai bine și în care te-ai regăsit?

- Am fost în două retreat-uri de feminitate, alături de câteva femei superbe. Și am lucrat foarte mult pe partea emoțională, pe ceea ce noi simțim, pe traumele noastre, pe corp. Pentru că în corp este înmagazinată toată această traumă.

Faptul că tu îți miști corpul are beneficii și asupra stării tale interioare.

- Care este forma ta preferată de relaxare?

- Îmi place să citesc, îmi place să meditez, îmi place să petrec timpul în natură. Să stau în natură și mă încarc, fără să fac absolut nimic.

„Lumea pierde timpul cu informațiile, dar nu se apucă de treabă”

- Ne poți recomanda o carte care pe tine te-a ajutat? Sau mai multe cărți din acest domeniu...

- Pot recomanda o carte pe partea de dezvoltare personală. "Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine", scrisă de Lise Bourbeau. De acolo am început toată treaba.

Asta a fost prima carte care mi-a schimbat viața. Apoi am umplut biblioteca de cărți de genul acesta.

Nu aș recomanda cărți pentru mișcare. Hai să nu citim despre mișcare... hai să facem mișcare!

- Cred că ai dreptate. Pentru că după ce începi să faci mișcare, sigur o să cauți informații mai multe.

- Exact. Lumea pierde timpul cu informațiile, dar nu se apucă de treabă. Apucă-te că o să vină către tine și informațiile, și oamenii specializați care să te ajute.

„Cel mai greu mi se pare să lucrezi cu mintea omului”

- Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâlnit la clienții tăi?

- Mindset-ul lor. Practic, nu e atât de greu să lucrez ca antrenor. Nu e atât de greu să faci un plan alimentar, să faci un plan de antrenament.

Asta e partea cea mai ușoară. Cel mai greu mi se pare să lucrezi cu mintea omului. Să te duci acolo, în subconștientul lor, să vezi acolo care sunt blocajele lor.

De ce mănâncă emoțional, să vezi cum gândesc, de ce își pun singuri frână. Și să-i ajut, să vadă altfel lucrurile și să le elimine.

Să conștientizeze în primul rând! OK, poate nu-mi place cum arăt, poate am o problemă de sănătate. Primul pas este conștientizarea.

Al doilea pas este să se întrebe ce pot face. În momentul în care tu îți adresezi această întrebare, vor veni către tine și soluțiile.

Nu trebuie să le impui aceste lucruri cu forța, că dacă tu obligi un om, o să opună rezistență.

- Ce faci atunci când oamenii opun rezistență? Te ajută în lucrul cu ei faptul că te duci la terapie și te preocupă sănătatea mintală?

- M-a ajutat foarte mult în primul rând pe mine și ajutându-mă pe mine am reușit să-i ajut și pe ceilalți. Pe oameni îi ajuți în măsura în care tu ai reușit să te ajuți pe tine.

Vezi tu, creierul îți vrea binele. Și el vrea să te mențină într-o zonă de confort. El crede că dacă te duci la sală, te duci într-un mediu nou, oameni noi, nu știi ce să faci, ești în pericol.

- Exact.

- Dar tu trebuie să fii mai inteligent decât mintea ta. Nu știu dacă are sens, dar sper să aibă sens... Trebuie să-ți păcălești mintea! E normal că s-au format anumite circuite neuronale, pentru că astea sunt obiceiurile. Și făcând mereu același lucru, normal că îți este foarte greu.

Tocmai de aceea le zic oamenilor: schimbarea nu vine peste noapte! Și trebuie să implementezi treptat... Uite, cum am făcut și eu. Așa creezi un alt circuit neuronal nou și devine obiceiul tău.

- Cred că o altă problemă este aceea că ne dorim imediat schimbarea. Și dacă nu apare imediat, renunțăm.

- Dacă se poate de ieri să arătăm bine, e perfect. E altă greșeală pentru că lucrurile bune vin în timp.

Oamenii ar trebui să se bucure de procesul în sine. Pentru că tot procesul acesta este o cunoaștere, e precum o călătorie, o introspecție personală.

E foarte frumoasă această călătorie. E și grea, dar e foarte frumoasă. Și în momentul în care tu te bucuri de ea, rezultatele o să vină când nu te aștepți.

Leapșa incomodă

- În încheiere, noi avem un obicei la emisiune care se numește Leapșa Incomodă. Este o întrebare pe care a pus-o precedentul invitat pentru tine. O să citesc acum și după emisiune o să te invit și pe tine să pui o întrebare pentru următorul invitat.

Întrebarea este următoarea: care a fost cel mai mare eșec al tău și cum ți-a influențat parcursul în viață?

- Eșec? Nu am avut vreun eșec major.

- Sau o piedică, un moment mai greu, o cumpănă prin care ai trecut în viață?

- În momentul în care am trecut prin așa ceva, a fost unul de creștere. A fost momentul în care m-am cunoscut mai bine și am evoluat.

O piedică, un eșec, o cumpănă sau cum vrei să îi spui, toate aceste momente au fost foarte importante pentru mine și sunt recunoscătoare pentru ele.

- Poți să ne spui un asemenea moment?

- Când am pierdut persoane dragi mie. Cred că ăla este cel mai jos punct în care eu am fost.

- Cum ai făcut să treci peste momentul ăsta și cum ai făcut să treci învățând ceva?

- Nu poți să treci peste, ci trebuie să treci prin! În momentul în care treci peste, fentezi, fugi de emoțiile tale, trebuie să treci prin. Adică să simți emoția, să-ți dai voie să simți tot ce este în tine și să accepți.

În momentul în care accepți lucrurile că sunt așa cum sunt și vezi și partea pozitivă a lucrurilor, deja este mult mai ușor să treci prin acel obstacol.

- Mulțumim mult, Romina, și cu siguranță o să te mai invităm să mai vorbim despre acest subiect pentru că este unul important pentru noi, toți.

- Mulțumesc și eu pentru invitație!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Campionate
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (1)
Ubi_Mortus
Ubi_Mortus  •  10 August 2024, 19:46

"A renunțat la jobul sigur și a ales să-și urmeze visul de a lucra în domeniul fitness-ului, transformându-și în mod pozitiv mintea și corpul." Punem pariu că a renunțat la jobul sigur pentru că a avut și altceva sigur?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează