Articol de Eduard Apostol - Publicat joi, 18 iulie 2024 13:09 / Actualizat joi, 18 iulie 2024 15:08
Corvinul Hunedoara are meci diseară cu Paksi după 4-0 în Ungaria. Antrenorul Florin Maxim i-a îndemnat pe jucători la calm și atenție, în ciuda avantajului consistent. Fotbalul românesc a mai cunoscut reveniri memorabile, unele au adus triumful, altele drama
Corvinul Hunedoara - Paksi este astăzi, de la ora 21:00, la Sibiu, în manșa secundă a primului tur preliminar din Europa League. În tur, ardelenii au obținut un rezultat senzațional, au învins cu 4-0 vicecampioana Ungariei.
Antrenorul Florin Maxim (43 de ani) a îndemnat la calm, în ciuda avantajului consistent.
Am câștigat la un scor bun pentru noi, dar ne va aștepta alt meci. Știm că va fi cu totul alt meci acum. N-am avut timp să ne bucurăm după acel rezultat, pentru că este o dublă manșă, trebuie tranșat și acest meci la fel, după care ne vom bucura. Trebuie să fim cu picioarele pe pământ, să nu ne fure tribuna
Florin Maxim, antrenor Corvinul
Fotbalul românesc a mai cunoscut reveniri spectaculoase în cupele europene. Uneori, românii au celebrat după fluierul final, alteori, s-a lăsat cu dramă. Sau chiar cu acuze de blat! Gazeta Sporturilor vă prezintă câteva astfel de episoade, memorabile.
5-1a avut Dinamo după manșa tur cu Everton, a reușit să se califice după ce a pierdut 0-1 în Anglia la retur
Juveții au dat de pământ cu AS Monaco
Craiova a făcut un meci impresionant în primul tur al ediției 1985-1986 a Cupei Cupelor, în octombrie 1985. După ce în prima manșă pierduse cu 2-0 la Monte Carlo, juveții au câștigat cu 3-0 pe "Centralul" din Craiova, ticsit cu 40.000 de spectatori.
Golurile au fost marcate de Geolgău (19, 82) și Bicu (77 - penalty). Din echipa Științei nu lipseau Lung, Ungureanu, Ștefănescu, Negrilă sau Pavel Badea, în timp ce în echipa oaspete străluceau Ettori, Amoros, Bellone, Bravo și Puel.
Steaua a avut 3-0 cu PSG la începutul returului, apoi a pierdut „cu cântec", 0-5
În turul II al preliminariilor Champions League, în august 1997, Steaua a câștigat pe teren, scor 3-2, cu PSG. UEFA a decis ca meciul să fie omologat la "masa verde" cu scorul de 3-0 întrucît PSG a folosit un fotbalist, Fournier, ce nu avea drept de joc pentru acea partidă.
În "Orașul Luminilor", formaţia pregătită de Mihai Stoichiţă a fost de nerecunoscut. Execrabil. Francezii aveau 4-0 la pauză şi 5-0 în minutul 56. Roş-albaştrii au fost inerţi la toate loviturile şi nu au putut riposta. Imediat după partidă au apărut speculaţii cum că steliştii ar fi vândut meciul! Cu toate că la PSG jucau Rai, Simone, Loko, Maurice şi Leonardo. La "militari" evoluau Răchită, Reghecampf, Baciu, Miu, Rotariu, Dennis Șerban, Militaru și Roșu, printre alții.
Și eu am auzit o chestiune, am făcut niște cercetări, dar le-am lăsat așa. Pe mine m-a deranjat ceva. Aveam pe cineva care ne informa cine se urcă cu noi în avion. Și-au fost unele persoane dubioase. Și-am zis: Ce căutau ăștia aici?. Mi-aduc aminte că era o tipă, mi se pare sora unui fotbalist de la Dinamo, Moldovan, cred...
Cristian Gațu, fost oficial al Stelei în acei ani, declarație în cadrul emisiunii "Prietenii lui Ovidiu Ioanițoaia"
Rapid a avut 2-0 la pauză cu Anderlecht la Bruxelles în meciul decisiv. Apoi...
În august 2003, campioana en titre a României, Rapid, visa la o calificare în grupele Champions League. În play-off-ul celei mai tari competiții intercluburi, după 0-0 la București, giuleștenii au avut 2-0 la pauză la Bruxelles după golurile lui Ilyes și Bratu! Iar George Copos a intrat în pauză în vestiar pentru a-i dojeni pe jucători că avantajul nu a fost mai consistent.
Ulterior, Rapid a pierdut, echipa lui Mircea Rednic fiind învinsă cu 3-2! Au marcat Jestrovic (50), Zetterberg (52) și Seol Ki Heon (75).
Da, am fost de două ori la un pas de Ligă! O dată cu Rapid, o dată cu Dinamo și de fiecare dată cu Mircea Rednic antrenor. Da, la Bruxelles... Și am condus în ambele meciuri la pauză. Și cu Rapid, la Bruxelles, când am avut 2-0, și cu Lazio, pe vechiul 23 August, când am avut 1-0. În ambele meciuri am marcat eu
Florin Bratu, fost atacant
Andrei Cristea a dat tonul, Steaua a eliminat Valencia la penalty-uri
Pe 24 februarie 2005, Steaua o elimina pe Valencia, campioana ultimei ediții din Cupa UEFA. După 0-2 în Spania, bucureștenii au egalat la general în Ghencea, iar duelul a avut nevoie de loviturile de departajare pentru a decide câștigătoarea.
Cele două goluri are Stelei în returul cu Valencia au fost marcate de Andrei Cristea (min. 50, 71), iar duelul a ajuns la loviturile de departajare. Acolo, Mirel Rădoi, Nicolae Dică, Florin Lovin și Gabriel Boștină au marcat.
La Valencia evoluau, printre alții, Palop, Albelda, Corradi, Baraja, Carboni, Xisco și Rufete.
Steaua a avut 3-0 la un moment dat cu Boro, dar a pierdut biletele pentru finală!
În aprilie 2006, Steaua a ajuns în semifinalele Cupei UEFA, după ce trecuse, în prealabil, de Rapid, în acel sfert fantastic pentru fotbalul românesc. Roș-albaștrii antrenați de Cosmin Olăroiu au învins 1-0 la București, au avut 2-0 cu Middlesbrough în Albion și au pierdut cu 4-2. Au fost eliminați dramatic după reușita decisivă a lui Massimo Maccarone din minutul 89.
După 1-0 pe vechiul stadion "23 August" din Capitală, grație golului marcat de Nicolae Dică, roș-albaștrii au condus și în Anglia, pe Riverside Stadium, cu 2-0. Ce a urmat a fost însă de nedescris, englezii au revenit la general de la 0-3, la fel cum o făcuseră și în sferturi cu Basel, și s-au calificat în finala, pierdută, cu Sevilla.
Niciodată n-am mai revăzut acel meci! Dar îl am în minte pe tot, nu-l voi uita niciodată
Cosmin Olăroiu, ex-antrenor Steaua
Echipa lui Reghe a eliminat Ajax la penalty-uri
Echipa lui Laurențiu Reghecampf a făcut un sezon remarcabil. Se calificase în grupele Europa League după ce eliminase Spartak Trnava (turul 3 preliminar, 0-1, 3-0) și Ekranas (play-off, 2-0, 3-0), apoi a câștigat grupa din care mai făceau parte VfB Stuttgart, FC Copenhaga și Molde.
În primul meci din primăvara europeană, bucueștenii au pierdut, 0-2, la Amsterdam, un joc foarte slab. În retur, pe Arena Națională, cu 50.000 de oameni în tribună, FCSB a egalat situația la general prin golurile lui Latovlevici (38) si Chiricheș (76). Apoi, s-au calificat după lovituri de departajare.
Apoi, în sferturile de finală, roș-albaștrii erau de Chelsea, cea care avea să cucerească trofeul, după 1-0 la București și 3-1 la Londra. La un moment dat, Steaua avea 2-0 la general, doar că The Blues a revenit și a tranșat duelul.
Dinamo a avut „Minunea de la Liberec"
"Minunea de la Liberec" este poate cea mai mediatizată răsturnare de scor din istoria fotbalului românesc. După ce în turul play-off-ului Europa League, pe stadionul din Ștefan cel Mare, elevii lui Dario Bonetti au pierdut pe teren, scor 0-2, rezultat schimbat ulterior în 0-3 la masa verde!
Aceasta întrucât fanii furioși au invadat terenul și au întrerupt partida. Totuși, la retur, "câinii" au forțat și realizat ceea ce părea imposibil. Golurile lui Andrei Cristea (3) și Marius Niculae (58, 82) au dus meciul în prelungiri și la penalty-uri, unde portarul Matache a apărat două lovituri de departajare și a dus-o pe Dinamo în faza grupelor Europa League. Prima și singura dată din istoria grupării în această competiție.
Am prins cele două minuni ale fotbalului românesc și am înscris pentru cele mai mari echipe din țară. După dubla cu Valencia din Ghencea, am marcat și la Minunea de la Liberec. Am prins și meciul de coșmar din semifinala cu Middlesbrough, pe care-l visez și acum! A fost un coșmar, ceva de neînțeles…
Andrei Cristea, fost atacant