GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  REVOLTĂ

EXCLUSIV Sportul românesc fierbe, după ce statul român a decis să înghețe rentele viagere pentru 600 de sportivi: „E anormal, nu înțelegem ce se petrece! Eu văd că sunt bani!”

Nadia Comăneci, Gina Gogean și Andreea Răducan sunt trei dintre sprtivele care beneficiază de rente viagere
Nadia Comăneci, Gina Gogean și Andreea Răducan sunt trei dintre sprtivele care beneficiază de rente viagere

Articol de - Publicat marti, 24 septembrie 2024 10:17 / Actualizat marti, 24 septembrie 2024 11:17

De aproape șapte ani, între 500 și 600 de sportivi, foști medaliați olimpici, mondiali sau europeni, încasează rentele viagere la nivelul de calcul din decembrie 2017 prin raportare la salariul mediu brut. Doina Melinte, fostă campioană olimpică, explică revolta la zi a sutelor de rentieri!

Sub entuziasmul celor 9 medalii de la Olimpiada pariziană și pe valul fantastic al „Zidului galben” de la Euro, continuat cu efervescența iscată la întoarcerea lui Mircea Lucescu pe banca naționalei, sportul românesc fierbe în tăcere pe o temă uitată de ani de zile.

Este vorba despre rentele viagere atribuite de stat foștilor campioni, care sunt blocate la nivelul din decembrie 2017. „E complet anormal! Și nu spun asta pentru mine, că, slavă Domnului!, am tot ce-mi trebuie. Mă gândesc la foști sportivi, unii aflați în situații medicale sau sociale sensibile, pentru care fiecare leu reprezintă un mare sprijin”, spune pentru GSP.ro Doina Melinte, ex-campioană olimpică, mondială și europeană la atletism și ex-secretar de stat la MTS.

Sportul românesc fierbe, după ce statul român a decis să înghețe rentele viagere pentru 600 de sportivi: „E anormal, nu înțelegem ce se petrece! Eu văd că sunt bani!”
Doina Melinte a primit recent Colanul de Aur din partea COSR, cea mai înaltă distincție olimpică

Minimum – 3.493 lei. Maximum – 16.635 lei. De la 516 sportivi, la 597!

Rentele viagere au apărut în Legea Sportului în 2000, la inițiativa ministrului Crin Antonescu și a secretarului de stat Ioan Dobrescu, șefii sportului românesc la acel moment. Ele se calculează în baza unui algoritm care ține cont de salariul mediu brut pe economie și de un indicator aplicat în funcție de numărul și medaliile cucerite la Jocurile Olimpice, Mondiale și Europene.

La sfârșitul lui 2017, când rentele s-au plafonat, pe listă se aflau 516 sportivi. În iunie 2024, cifra a ajuns la 597!

Cea mai mică sumă era 3.493 lei (750 euro, 142 sportivi). Azi, la aproape 7 ani distanță, cuantumul, grație modificării cursului valutar, echivalează cu 700 euro și se distribuie la 202 sportivi.
Printre beneficiarii acestei cote îi regăsim pe Carol Corbu (atletism), Mircea Fulger (box), Mircea Bedivan, Dumitru Berbece (handbal), Răzvan Florea (natație) sau Iulian Raicea (tir).

Rente viagere 2024 by Gazeta Sporturilor

Nivelul maxim a ajuns în 2017 la 16.635 lei (3.570 euro, 31 sportivi). Acum, aceeași sumă înseamnă 3.340 euro și se împarte la 34 sportivi (2 atletism, 13 canotaj, 11 gimnastică, 4 scrimă, 1 kaiac-canoe, 1 haltere – Nicu Vlad, 1 judo – Alina Dumitru, 1 lupte – Ștefan Rusu).

Practic, față de 2017, au decedat Ivan Patzaichin și Vasile Dâba, apărând însă în plus Daniela Druncea (canotaj), Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu (gimnastică), Ana Maria Popescu (scrimă) și Victor Mihalachi (canoe). Ei se alătură altor nume grele, precum Nadia Comăneci, Doina Melinte, Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo, Daniel Silivaș, Geta Andrunache, Ecaterina Szabo ori Andreea Răducan.

Sportul românesc fierbe, după ce statul român a decis să înghețe rentele viagere pentru 600 de sportivi: „E anormal, nu înțelegem ce se petrece! Eu văd că sunt bani!”
Veronica Cochela (stânga) și Ana Maria Popescu se numără printre fostele campioane care primesc renta viageră în cuantum maxim

Salariul mediu brut a crescut cu 131%, rentele au stagnat: statul economisește 12 milioane euro pe an

Tuturor acestor foști campioni li se calculează rentele raportat la salariul mediu brut pe economie, singurul factor variabil din ecuație.

În decembrie 2017, era vorba despre 3.662 lei. În iunie 2024, el crescuse la 8.480 lei, adică o majorare cu 131%!

Cât a plătit statul în cele două momente, cu matematica rentieră blocată la nivelul din urmă cu 7 ani?

  • Decembrie 2017 – 3.245.323 lei (cca. 696.000 euro)
  • Iunie 2024 – 3.679.321 lei (cca. 740.000 euro).

Practic, dacă ar fi ținut cont de creșterea salariului brut, Guvernul ar fi trebuit să achite azi aproximativ 8,5 milioane lei/lună (1,7 mil. euro), adică în jur de un milion de euro în plus lunar pentru rentele viagere. Prin urmare, un efort financiar anual de circa 12 milioane de euro.

Aceasta e, grosso modo, suma pe care statul român o economisește prin blocarea rentelor viagere ale sportivilor!

Asta se întâmplă în condițiile în care, în 2016, în lege a fost instituit un plafon maximal: renta viageră nu poate depăși echivalentul a cinci câștiguri salariale medii brute pe economie. Adică, la zi, niciun sportiv n-ar avea dreptul să încaseze mai mult de 42.400 lei. Dar, chiar și fără blocarea guvernamentală, nicio rentă n-ar atinge probabil acest nivel, momentan.

„N-o înțeleg pe Elisabeta Lipă, de ce nu intervine?”

Doina Melinte e una dintre persoanele care încasează valoarea maximă a rentei înghețate: 16.635 lei. Fosta atletă a ajuns la această cotă grație celor 13 medalii cucerite la JO, Mondiale sau Europene, între care cele mai valoroase au fost adunate la Olimpiada de la Los Angeles 1984: aur la 800 m, argint la 1500 m.

Ea a fost la un moment dat inclusiv șefa sportului românesc, s-a aflat în conducerea Agenției Naționale Antidoping și a făcut parte până recent din Comitetul Executiv al COSR, de unde s-a retras la începutul acestei luni din rațiuni de vârstă.

Acum, repune pe tapet problema rentelor viagere înghețate de statul român, printr-o Ordonanță de Urgență emisă de Guvernul Mihai Tudose la sfârșitul lui 2017.

„Sunt săgetător și spun lucrurile direct. Nu înțeleg ce se întâmplă! Și n-o înțeleg nici pe Elisabeta Lipă de ce nu face demersuri pentru a debloca rentele, care ar putea fi aduse măcar la nivelul salariului brut din 2020, 2021, nu neapărat ce avem în 2024”, spune Melinte.

Sportul românesc fierbe, după ce statul român a decis să înghețe rentele viagere pentru 600 de sportivi: „E anormal, nu înțelegem ce se petrece! Eu văd că sunt bani!”
Doina Melinte a fost prima atletă din România care a cucerit aur și argint la aceeași ediție a unei Olimpiade, la Los Angeles 1984

„Foarte mulți foști campioni trăiesc din rentă”

Fosta atletă arată că a depus un memoriu la ANS și la Guvern la finalul anului trecut, dar lucrurile au rămas în stare de stagnare.

„Am luat multe semnături de la sportivi, care nu mai înțeleg nici ei ce se petrece. Nu mi se pare că stă în picioare explicația continuă că nu sunt bani. Eu văd că sunt! Și știu că sunt!”, punctează Melinte.

Și detaliază:

„S-au dat acum premieri peste premieri la Paris, s-au dublat recompensele, dar la campionii din urmă, care realmente trăiesc din această rentă, nu se mai gândește nimeni. Nu sunt invidioasă, foarte bine că au fost premiați cei de la Paris, bravo lor!, dar nu e în regulă deloc să ții blocate rentele din 2017 încoace pentru niște oameni care au adus glorie țării. Pe vremuri, așa cum se întâmplau lucrurile atunci, sportivii erau angajați ca muncitori prin fabrici, au pensii foarte mici, iar unii chiar își duc traiul pe baza rentei viagere”.

„Indemnizațiile de merit, ale antrenorilor, nu sunt blocate”

Ea face o comparație cu indemnizațiile de merit, alt tip de recompense lunare atribuite de statul român pentru personalități marcante ale țării, între care foști antrenori sau oameni din staff-ul campionilor.

„Pentru ei nu s-a instituit nicio plafonare, iar venitul lor curge în ritmul salariului mediu pe economie. Astfel, ajungem la situații ridicole, când sportivi cu rezultate deosebite, campioni olimpici, au rămas blocați la 3.500 lei, iar personalul din staff a ajuns deja la peste 6.000 lei”, mai explică Melinte.

Pe lista acestor indemnizații de merit, 6.240 lei în iunie 2024, se află, printre alții, nume precum Relu Auraș (box), Nicolae Forminte (gimnastică), Zsolt Gyongyossy (atletism), Victor Mociani (canotaj), Doina Sava (natație) sau Dan Podeanu (scrimă).

Sportul românesc fierbe, după ce statul român a decis să înghețe rentele viagere pentru 600 de sportivi: „E anormal, nu înțelegem ce se petrece! Eu văd că sunt bani!”
Relu Auraș, fostul antrenor al lui Feri Vaștag, se numără printre antrenorii cu indemnizații de merit neblocate de stat

Sfadă între campioane: „La canotaj e mult mai ușor să câștigi medalii”

Melinte nu se ferește să spună că „unora dintre sportivi le-a fost teamă să semneze memoriul pe care l-am înaintat autorităților, bazându-ne pe lege. Și le este frică de faptul că aceste rente ar putea dispărea cu totul. De exemplu, m-am întâlnit la un eveniment cu Alina Dumitru. A spus că semnează, apoi a dat să dispară, am fugit pur și simplu după ea să-i reamintesc, dar a zis finalmente că nu semnează așa ceva”.

Mă sună foarte mulți sportivi de pe lista rentierilor să mă întrebe ce se mai întâmplă cu blocajul impus de Guvern. Fostele gimnaste mă caută în dese ocazii. Nici nu știu ce să le mai spun
Doina Melinte, fostă campioană olimpică, pentru gsp.ro

Fosta atletă lansează apoi „săgeți” către Elisabeta Lipă:

„Mă uitam acum că majoritatea medaliilor de la Paris au fost luate la canotaj, unde concurează 30-35 de țări, dintre care și mai puține contează la vârf. Pentru mine, acesta e un sport în care e mult mai simplu să urci pe podium decât la o grămadă de alte discipline. La atletism, de exemplu, vin peste 200 de națiuni și e o competiție crâncenă, incomparabilă cu canotajul. Apoi, am mai avut natația, cu fenomenul Popovici, halterele și fata de la gimnastică, încă nesigură pe medalie din cauza contestațiilor în derulare”.

„Dacă am merge la CEDO, am câștiga fluierând”

Și adaugă: „N-o înțeleg pe Lipă de ce nu intervine. A zis că nu e momentul. Niciodată nu e momentul! Dar să dublezi premiile la Paris a fost momentul și au existat bani! Repet, nu am nimic cu medaliații de la Paris, sunt recompensați absolut pe merit, dar ce facem cu ăia dinainte, care au pus fundația?”.

Melinte reamintește că „Iolanda Balaș, Dumnezeu s-o odihnească!, a încasat vreo 50 de dolari pentru aurul de la Roma 1960, iar eu, în 1984, am luat vreo 16.000 de lei, adică bani pentru caroseria unei Dacii, care costa 70.000 lei. Lumea evoluează, de acord!, gândim azi în alți termeni, normal!, însă unde e respectul pentru cei care au pus cărămidă peste cărămidă pentru istoria sportului românesc? Răspunsul momentan e unul singur: uitare! Dacă am merge acum în instanță cu această speță, chiar la CEDO, am câștiga fluierând, dar nu-și propune nimeni să ajungem acolo”.

Sportul românesc fierbe, după ce statul român a decis să înghețe rentele viagere pentru 600 de sportivi: „E anormal, nu înțelegem ce se petrece! Eu văd că sunt bani!”
Elisabeta Lipă la Casa României din Paris, pe durata Olimpiadei din vară FOTO Raed Krishan

„Nu am ce să spun până nu discut cu premierul”

La rândul său, Elisabeta Lipă subliniază:

„Mulți m-au întrebat de rentele viagere, dar trebuie văzut în primul rând care e impactul bugetar. Presupun că nu e unul mic! Și, oricum, până nu discut cu premierul ca să luăm o decizie, nu am ce să spun. Prioritatea mea au fost Jocurile Olimpice și, acum, premierile sportivilor. Le luăm pe rând!”.


Conchide: „Toată lumea așteaptă de la mine să rezolv eu lucruri blocate de ani de zile. Să ne explice miniștrii dinainte ce-au făcut concret pe tema asta!”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Campionate
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (53)
catalinionut
catalinionut  •  01 Noiembrie 2024, 00:50
Postat de Dragon78 pe 24 Septembrie 2024, 22:25

Prostea…au luat 80 de dolari. Scrie in articol.

Prostea sa-i spui lui *** ! Nesimtitule poti sa vorbesti frumos!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

bozo76
bozo76  •  26 Septembrie 2024, 03:06

Maii gsp, justin gafiuc, sunteti fabulosi, si acum citez "Doina Melinte, ex-campioană olimpică". De unde Ati scos exul asta?! Bine, inteleg ca nu e campioana en-titre dar orisicat excampioana nu suna bine. De restu nu mai comentez. Fiecare vede daca are ochi.

dragan
dragan  •  25 Septembrie 2024, 16:52
Postat de tictictic pe 25 Septembrie 2024, 12:55

Nu e nicio lauda aici, e doar o realiate. Evident, nu sunt multi cei care au lucrat 41 de ani din viata, dintre care 34 de ani exclusiv in mediul privat, dintre care 24 de ani pe salarii de top manager ale celor mai faimoase companii din lume. Domeniul meu de activitate a fost unul exclusivist si platit pe masura; in spate au stat numai vreo 41 de ani de studii, de biblioteci, de chinuit mintea si stiloul, de examene, teste si interviuri crancene, de pasiune si de provocari continue, de infruntat concurenta si de satisfactia de a fi cel mai bun dintre cei mai buni! De aici si salariile uriase (pentru Romania) incasate; de aici si pensia actuala de 5000 de euro net lunar! Imi cer iertare daca asta va bulverseaza si va creaza frustrari personale si intime, insa e evident ca n-am obtinut chestia asta pierzandu-mi timpul ca sa postez zi-lumina, 365 de zile pe an, pe forumul gsp...:)

cit de papagal sa fii sa scrii pe un site de sport ca ai stat 41 de ani intr-o biblioteca si ca ai trei milioane de euro in conturi, basca o pensie de magistrat privat! lasa-le naibii de carti, tristule- iesi (si tu) la soare si bea o bere cu saracii de la scara B a vilei, ca esti in drum spre 70 si dai semne (deja) de lacunarism (aproape) cerebral! scrie simplu: nu sint de acord cu pensiile viagero-speciale si saluta-ne din mers, asa cum saluta (mai) toti cei care nu mai au timp sa-si cheltuie banii, daramite sa-i numere! fii un tiriac de-o seara si tic-aie mai cu modestie: noi, astia care mai muncim, stim ca managerii de top- cum spui- sint (usor) nefrecventabili si preferam sa-i lasam in pacea lor! pe scurt: incearca cu becali gheo! sa vezi acolo, puncte de stabilitate financiara si mitomanie pe piine!

Vezi toate comentariile (53)
Comentează