Articol de Justin Gafiuc, Ionuţ Iordache - Publicat miercuri, 01 ianuarie 2025 22:18 / Actualizat miercuri, 01 ianuarie 2025 22:31
Gazeta l-a vizitat la Parma pe Dennis Man, fotbalistul anului în Ancheta GSP 2024. Am pus cap la cap piesele unui puzzle din viața de zi cu zi trăită în Italia de internaționalul arădean și a rezultat tabloul parmegian complet în care se învârte atacantul de 26 de ani
Dennis Man a devenit fotbalistul anului 2024, când traseul său de la Parma și de la echipa națională l-a urcat pe piedestalul sortit celui mai bun român al momentului. A plecat de la FCSB pe 13 milioane de euro, în 2021, e în continuare cel mai scump fotbalist vândut direct din Liga 1 și pe poziția 4 în topul transferurilor all-time, după Drăgușin (30 milioane euro, Genoa – Tottenham), Mutu (19 milioane euro, Parma – Chelsea) și Chivu (18 milioane euro, Ajax – Roma).
A ajuns în prezent la o cotă de 17 milioane de euro, granzi din Italia, Germania, Olanda sau Franța îi dau târcoale în speranța unui transfer. Ridică un salariu anual de 2,2 milioane de euro după extensia contractului cu Parma până în vara lui 2027.
Gazeta l-a vizitat pe Dennis Man la Parma și-ți prezintă universul în care se învârte starul emilienilor și unul dintre oamenii pe care Mircea Lucescu mizează să ducă naționala la Mondialul din 2026, găzduit de SUA, Canada și Mexic.
Unde locuiește: la 5 minute de cantonament
Dennis Man și-a ales o locuință foarte aproape de centrul de pregătire al Parmei, situat la 15 km de stadionul „Ennio Tardini”.
Parcurge drumul de acasă până la bază în maximum cinci minute, preferând o locație liniștită în afara urbei, într-o zonă în care mai stau și alți colegi. Mulți au optat pentru localitatea Felino, pe un deal cu priveliști superbe, la o aruncătură de băț de cantonament.
Unde se antrenează: „Mutti Training Center”, casa parmegianilor
Centrul de pregătire al Parmei a fost denumit după numele unui sponsor, Mutti, o companie specializată în alimente conservate, în special tomate. Inaugurat în 1998, a fost modernizat în 2013 și conține cinci terenuri clasice, unul cu iarbă sintetică și încă unul acoperit, de dimensiuni reduse, tot cu gazon artificial. Arena principală e dotată și cu o tribună de 1.200 de locuri.
Baza mai e dotată cu două săli de sport, două cabinete de kineto, un centru medical, un bazin, spații pentru ședințe video, o sală media, restaurant și un minihotel cu 10 camere duble și două apartamente, majoritatea destinate cazării jucătorilor din Academie.
Tot aici funcționează și sediul clubului, mutat în 2012 de la stadion la Collechio, pentru o funcționare unitară și apropiată a staff-ului administrativ cu componenta sportivă.
Unde și ce mănâncă: o pizzerie napoletană, un bistro al unei soprane islandeze, toast, soft drinks
Dennis are două ținte preferate în materie de localuri. Unul este „Passione e Tradizione - Friggitoria Napoletana”, o pizzerie susținută în Parma de doi băieți de lângă Vezuviu, Luigi și Daniele, la care trag și o parte dintre oamenii din staff-ul echipei.
Apoi, este „Caffetteria La Pulcinella”, un bistro foarte cochet situat chiar peste drum de biserica românească din Parma, purtând hramul „Sf. Zaharia și Elisabeta”. Micul local este deținut de o islandeză, Halla Margret Arnadottir, și de soțul său italian.
Nordica e stabilită de trei decenii în Parma, și-a reprezentat țara la concursul Eurovision în 1987, iar apoi a urmat o carieră de soprană, reușind să cânte inclusiv alături de faimosul Luciano Pavarotti.
A făcut parte mulți ani din echipa „Quelli che il calcio”, o emisiune de divertisment construită live în jurul meciurilor din Serie A, ocazie cu care a devenit amică cu Lilian Thuram, om de bază la Parma timp de cinci sezoane (1996-2001).
Margret povestește despre Man și Mihăilă: „Nu știu exact cum au descoperit localul nostru, dar vin aici destul de des. Băieți admirabili, liniștiți, discreți! Le respectăm intimitatea. Sunt foarte atenți la ce consumă, nu beau alcool, doar soft drinks, în special suc de portocale sau lămâie. Și comandă toast, pentru că avem în meniu variante minunate de toast, porții mari și gustoase!”.
Unde se plimbă: centrul istoric al Parmei, Milano, lacul Como, Veneția sau Rimini
Centrul Parmei, cu multitudinea de monumente și piazzale istorice, în jurul cărora găsești o grămadă de cafenele și restaurante pe străduțe șarmante, e locul perfect pentru după-amieze sau seri de relaxare.
Catedrala are o istorie de 900 de ani, piața Domului e fascinantă, iar Palazzo della Pillota, o clădire cu arhitectură neobișnuită, gazdă pentru Muzeul Național de Arheologie ori mirificul teatru Farnese, e înconjurat de pajiști liniștitoare. Parco Ducale, unde se află fostul palat al ducesei Maria Luisa, a doua soție a lui Napoleon, și Parco della Citadella sunt plămânii verzi ai orașului.
Împreună cu prietena sa, Alexandra Grigoriță, fostă Miss Arad 2014, călătorește deseori în zilele libere la Milano, Veneția, Rimini și litoralul adriatic sau în zona lacului Como. Cei doi sunt împreună de mulți ani, de la Arad.
Cu ce mașină umblă: Mercedes AMG-G63, o bestie cotată la peste 200.000 euro
În prima parte a experienței sale la Parma, Dennis a venit din România cu un Porsche Panamera negru. Ulterior și-a achiziționat o altă bijuterie: Mercedes AMG-G63, capitonat la interior cu piele neagră și roșie, înmatriculat cu numere de Arad.
E vorba despre un bolid negru, al cărui preț de catalog depășește 200.000 de euro în funcție de configurație. Ajunge la circa 600 CP și o capacitate de aproape 4.000 cm cubi. Atinge suta de kilometri în 4,4 secunde, cu un motor V8 biturbo de 4 litri. O bestie de lux pe șosele!
Unde joacă: al șaselea cel mai vechi stadion italian în uz, pe urmele lui Buffon și Cannavaro
„Ennio Tardini” e locul în care Dennis Man își etalează calitățile în tricoul Parmei. Pe locul șase în topul celor mai vechi arene din Italia aflate încă în folosință, stadionul emilian a fost construit în 1923 și a trecut apoi prin modernizări și expansiuni succesive, ajungând în prezent la o capacitate de 22.000 de locuri utilizabile.
E complexul care a găzduit inclusiv opt partide ale naționalei Italiei, amicale și oficiale, în intervalul 1994-2021. De asemenea, aici a crescut cea mai faimoasă trupă a Parmei, cea din anii ‘90, cu performanțe legendare: Cupa UEFA (1995, 1999), Cupa Cupelor (1993), Supercupa Europei (1993), Cupa Italiei (1992, 1999, 2002), Supercupa Italiei (1999) și vicecampioană Serie A (1997).
Câteva nume legendare crescute pe gazonul de pe „Ennio Tardini”: Buffon, Cannavaro, Thuram, Zola, Asprilla, Sensini, Dino Baggio, Brolin sau Crespo. Man a avut șansa de a împărți vestiarul cu uriașul Gigi Buffon, care și-a încheiat cariera la Parma în perioada 2021-2023, adică exact primele două sezoane petrecute de Dennis pe sol parmigian.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”