Articol de GSP - Publicat miercuri, 22 aprilie 2020 21:14
Omenirea se va confrunta cu o „foamete de proporții biblice” în doar câteva luni, din cauza pandemiei de COVID-19, anunță Organizația Națiunilor Unite.
Alte 130 de milioane de oameni vor ajunge în pragul înfometării ca efect al pandemiei de COVID-19, conform spuselor lui David Beasley, Directorul Executiv al Programului Alimentar Mondial, parte a ONU.
În cel mai pesimist scenariu, foametea ar putea pune stăpânire peste mai mult de 30 de țări. Zece dintre aceste țări au deja peste un milion de oameni în pragul înfometării.
Conflictele, recesiunea economică și prăbușirea prețurilor petrolului sunt factorii invocați de către șeful Programului Alimentar Mondial, care vor duce la deficiențe vaste de alimente.
David Beasley: „Suntem în pragul unei pandemii a foametei”
„În timp ce avem de-a face cu o pandemie COVID-19, suntem și în pragul unei pandemii a foametei", a spus David Beasley, membru al consiliului de securitate ONU. „Există, de asemenea, un pericol real ca mai multe persoane să moară din cauza impactului economic al COVID-19, decât al virusului însuși".
Agenția a identificat 55 de țări cu risc mare de a suferi de foamete în raportul său anual privind crizele alimentare, lansat săptămâna aceasta, avertizând că sistemele lor de sănătate fragile nu vor putea face față impactului virusului.
Zece țări au fost selectate ca fiind în special în pericol, după ce au avut parte de cele mai grave crize alimentare anul trecut: Yemen, Republica Democratică Congo, Afganistan, Venezuela, Etiopia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Nigeria și Haiti.
Avertismentul lui David Beasley: „Timpul nu este de partea noastră”
David Beasley a făcut apel la statele membre ONU să acționeze acum, spunându-le: „Nu există încă foamete. Dar trebuie să vă avertizez că, dacă nu ne pregătim și nu acționăm acum - pentru a asigura accesul, a evita deficiențele de finanțare și întreruperile comerțului - am putea să ne confruntăm cu o foamete de proporții biblice în câteva luni.
Adevărul w că timpul nu este de partea noastră, deci să acționăm cu înțelepciune - și să acționăm rapid", a adăugat el. „Cred că, prin expertiza și parteneriatele noastre, putem reuni echipele și programele necesare pentru a face ca pandemia COVID-19 să nu devină o catastrofă atât umanitară, cât și de criză alimentară”.
GALERIE FOTO. Cadre inedite din întreaga lume, în plină pandemie de COVID-19
Citește mai multe știri de actualitate despre COVID-19:
Am trecut de 2.5 milioane de cazuri la nivel mondial » Situația în cele mai afectate țări