GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  269 DE ZILE AU MAI RĂMAS

Londra măsoară timpul pînă la deschiderea JO cu exactitatea ceaiului de la ora 5:00 » Right on Time

Stadionul Olimpic, aproape terminat,
profilat pe un neobișnuit de senin cer londonez. FOTO Luminița Paul +6   FOTO
Stadionul Olimpic, aproape terminat, profilat pe un neobișnuit de senin cer londonez. FOTO Luminița Paul

Articol de - Publicat marti, 01 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 31 octombrie 2011 20:36

Multe baze olimpice sînt terminate, altele mai au doar finisajele de încheiat * Stadionul Olimpic şi Aquatic Centre nu sînt mostre de arhitectură îndrăzneaţă, ci de eficienţă * În Olympic Park se vor mai planta 1.000 de copaci


De ce ar vrea un oraş să organizeze o Olimpiadă? Sigur, nu oraşul vrea, oamenii sînt cei care decid, oraşul îşi oferă numele, străzile, pămîntul, apoi acceptă modificările. Noile construcţii, revigorarea celor vechi, schimbările ce apar în circulaţie, năvala unui puhoi pestriţ de lume, sportivi, jurnalişti, oficiali, turişti. Agitaţia întinsă pe aproape trei săptămîni şi stresul de ani buni înainte. Atunci, de ce ar vrea? Poate tocmai pentru asta. Pentru toată complexitatea colorată a unei ediţii de Jocuri Olimpice.

Pentru a demonstra ceva. Pentru bucuria oferită de un eveniment amplu care are loc doar o dată la 4 ani. Pentru a cheltui, a construi şi a recupera. Poate chiar pentru a cîştiga.

De ce ar vrea însă un oraş să organizeze pentru a treia oară o Olimpiadă? În acest caz, numai Londra poate furniza un răspuns. E prima care se află într-o asemenea situaţie. După 1908 şi 1948, urmează 2012. Ce va fi atunci vom vedea la momentul potrivit. Deocamdată, iată ce există acum.

Cel mai ferm "nu" din lume
Londra nu e Beijing şi nu e Atena. Nu e nici Sydney şi nu e Atlanta. E adevărat, şi vremurile sînt altele. Ceva pare a luci însă cu tărie în reţeaua organizării britanice: certitudinea că lucrurile vor fi gata exact cînd trebuie, nici mult prea devreme, ca în China, dar nici în ultima clipă, cum s-a întîmplat cu grecii. Totul e planificat, deadline-urile sînt realiste şi vor fi respectate. Azi se face asta, pînă mîine cealaltă, iar peste trei luni restul. Şi tot aşa. Chiar şi cînd spun "Nu, nu se poate" sau "Nu, acolo nu veţi putea intra", ştii că nu mai rămîne loc de urmarea "Dar de ce?". Rămîne aşa cum au stabilit ei. Ei ştiu mai bine, au hotărît aşa pentru că există măcar trei argumente pro.

De aceea, la Londra nu vom vedea risipa minunată de la Beijing. Nu vor fi autobuze care să circule cu un singur pasager. Sau chiar goale, numai pentru că aşa era prevăzut în orar. Nu se vor impune restricţii de circulaţie de tipul "azi ies pe străzi maşinile cu număr cu soţ, mîine cele fără soţ". Banda olimpică va avea, de asemenea, limitările ei. Oraşul trebuie să trăiască şi, mai mult, să muncească.

Fără nervi suplimentari.
Construcţiile noi au acelaşi aer de eficienţă. Haideţi să mergem în Olympic Park, Parcul Olimpic, situat în partea de est a capitalei, să vedem cu ochii noştri.

Extravaganţă zero
Din centru, pe la primele ore ale după-amiezii, drumul cu maşina durează 40 de minute. Şi încă nu e Olimpiadă! Generosul domeniu, deocamdată cu un aer de provizorat respectabil, are pilonii de rezistenţă fermi pe picioare. Să ne întoarcem puţin la lipsa de extravaganţă: Stadionul Olimpic sau Aquatic Centre sînt nişte construcţii cinstite, bine gîndite pentru a dura mulţi ani şi după ce Jocurile se vor fi încheiat, dar nu au unicitatea Cuibului de pasăre, a Cubului de apă din China sau a Stadionului Olimpic din Atena, gîndit de Santiago Calatrava. Sînt lucrări făcute trainic şi corect, dar tăind spectaculosul de pe listă.

Stadionul e aproape gata. Mai sînt de făcut doar finisaje în interior, de amenajat spaţiile pentru vestiare, centrul de presă, control doping, zona mixtă şi aşa mai departe. Fiecare dintre cele 80.000 de scaune e acoperit cu o fîşie de plastic, în aşteptarea inaugurării. O ploaie scurtă, dar destul de violentă udă obiectivele tocmai la pozele din interior. Ştiu ei ce ştiu cu plasticul! Oameni cu căşti portocalii îşi văd de treabă, sar scîntei de sudură, zgomotele se leagă într-o simfonie industrială în nenumărate acte.

După Olimpiadă, capacitatea arenei va fi micşorată, iar el va fi împărţit între federaţia naţională de atletism (datorită pistei) şi unul dintre cluburile care s-au arătat interesate să-şi mute casa aici. Poate West Ham United, poate altul.

Rîu, copaci şi construcţii temporare
În drum spre Aquatic Centre, autobuzul se învîrteşte pe drumurile din interiorul parcului. Rîul Lee, care îl străbate, are un curs sinuos, ce a impus construirea a numeroase poduri şi pasaje de trecere. Apa dă însă un aer romantic spaţiului, trimite în fundal excavatoarele şi buldozerele. Iar la vară va arăta foarte frumos, ni se spune. S-au plantat deja copaci, dar mai sînt încă 1.000 de pus. În cele 10 luni rămase pînă la începerea Jocurilor, vor creşte exact atît încît să îndreptăţească numele de parc, fără a ascunde însă construcţiile.
Undeva, în stînga, e sala unde se va disputa turneul olimpic de baschet şi, din fazele finale, cel de handbal. Un imens cort alb. Da, da, aşa e! O construcţie temporară, ce va fi complet dezasamblată după Olimpiadă, dar care acum e pregătită să găzduiască orice tip de meci internaţional, cu toate facilităţile la cheie. Alături e velodromul, el va rămîne, ciclismul de pistă e apreciat printre britanici.

Acum trecem pe lîngă construcţia care mi-a plăcut cel mai mult, deşi e alcătuită doar din cîteva paralelipipede lipite între ele. E sala unde se vor juca primele faze ale competiţiei de handbal. Ceea ce o face deosebită e faţada, realizată din cupru reciclat. Culoarea aramei înmoaie duritatea aerului. Ce frumos trebuie să fie un apus reflectat pe această suprafaţă caldă!

Două dreptunghiuri albastre
Am ajuns la Aquatic Centre. Cele două falduri ale acoperişului alcătuiesc o fundă uriaşă sau cel puţin aşa pare din afară. Minimă extravaganţă. Interiorul e însă aproape identic cu al Cubului de apă de la Beijing. Şi e gata! Intrăm pe sus, direct în zona de tribune. Parapeţii de plexiglas transparent lasă liberă privirea spre ceea ce e jos. Piscinele, cea de înot şi cea de sărituri, sînt două pete perfecte de albastru turcoaz. Prima are o adîncime de 3 metri, cealaltă de 5. Puritatea apei înşală însă, ai senzaţia că nu-s mai mari de jumătate de metru.

Aici tavanul e elementul de creaţie. Ondulat precum un val, împodobit cu puzderie de spoturi mari, pare că va coborî la un moment dat şi se va uni cu apa de dedesubt. Tribunele, cu scaune albe şi galbene, sînt atît de abrupte încît dau vertij dacă te uiţi prea iute spre ele. Şi aici mai sînt de făcut lucrări în interior, unde vor fi zona mixtă şi vestiarele. Încă nu sînt ferestre, vîntul de octombrie şfichiuie, dar oamenii cu căşti portocalii îşi fac în continuare treaba în aerul încărcat cu praf de ciment.

"Pe hîrtie avem nişte planuri extraordinare", spune Paul Deighton, director executiv al LOCOG, "dar vrem ca totul să meargă perfect atunci cînd va fi nevoie". Vor fi gata la timp. Nu pentru Jocuri, ci pentru testele dinainte. Şi pentru tot ce se va mai cere. Fără extravaganţe şi fără risipă. A treia Olimpiadă a unui oraş care ştie ce vrea. De fapt, oamenii lui ştiu. El acceptă. Bucuros.

Ceremonie de Oscar
Nici o informaţie nu a transpirat în legătură cu ceremoniile de deschidere, respectiv închidere ale Jocurilor de la Londra. Martin Green, Head of Ceremonies, a dezvăluit doar că regizorul artistic al inaugurării este Danny Boyle, cîştigător al Premiului Oscar şi a multor altor distincţii în 2008 pentru Slumdog Millionaire. Boyle, în vîrstă de 55 de ani, şi-a mai pus semnătura pe Shallow Grave (1994), Trainspotting (1996) şi 127 Hours (2010). Pentru închidere, a fost ales coregraful Kim Gavin, cel care a stat în spatele extrem de reuşitului tur al trupei reunite Take That.

12.000 de locuri este capacitatea arenei de baschet, care va fi demontată după terminarea Jocurilor

10 sporturi vor fi găzduite în Olympic Park: atletism, handbal, baschet, ciclism (velodrom), hochei pe iarbă, înot, polo, sărituri în apă, înot sincron, pentatlon modern

19 zile de competiţie va avea Olimpiada londoneză pentru 26 de sporturi şi 39 de discipline

VEZI MAI JOS O GALERIE FOTO DIN PARCUL OLIMPIC!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
Superliga
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului
Stiri extrasport
Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
Liga 2
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”

Singurul antrenor care are INTERZIS la Craiova! Război deschis cu Mihai Rotaru: „Nu doar că ne-a fost propus, ne-a fost impus!” + Reacția tehnicianului

Ultimele detalii de la Universitatea Craiova: suma de reziliere oferită de Mihai Rotaru lui Costel Gâlcă + cine va sta pe bancă împotriva lui FCSB


Comentarii (2)
cornel_tatomir
cornel_tatomir  •  01 Noiembrie 2011, 13:24

Seria de articole despre Olimpiada este excelenta! Mai ales in conditiile in care am deja bilete cumparate de pe site-ul oficial si numar zilele pana cand va incepe competitia. As mai fi cumparat si alte tichete, dar se pare ca COSR-ul le-a vandut intr-un mod total netransparent si fara respect pentru suporterii de rand. Poate ii intrebati dumneavoastra pe oficiali unde sunt biletele alocate Romaniei...

vladutz13
vladutz13  •  01 Noiembrie 2011, 04:43

In primul rand feicitari pentru articol!! Apoi... prea putine poze, tocmai cladirea care v-a placut lipseste??? Si nu inteleg de ce ii transformati pe britanici in germani.... nu sunt cei mai punctuali oameni din lume..... Wembleyul a avut intarzieri de peste 2 ani din cate stiu eu. Acum ca sunt sub termen se straduiesc ceva mai mult.... Desi nu este o noutate pentru mine, chestia asta ca 90% din cladiri o sa fie dezasamblate este socant pentru mine.... pana la urma de ce mai organizezi olimpiada daca nu pastrezi decat un velodrom si un stadion modest (si cu pista.... englezii urasc asta :) )???? In mod normal sunt un prilej de dezvoltare, de innoire a ce aveau....

Vezi toate comentariile (2)
Comentează