GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  GAZETA - ZIAR DE CALITATE

Sandu Boc, eroul unei intervenţii uitate azi în fotbal: procedeul Oxford

Sandu Boc
Sandu Boc

Articol de - Publicat vineri, 23 septembrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 23 septembrie 2011 10:36

 ♦ Fostul fundaş de la Petrolul, Dinamo, Rapid, Craiova şi echipa naţională apela des, spre entuziasmul spectatorilor, la ceea ce englezii au numit "cea mai riscantă şi mai frumoasă recuperare din lume" ♦ Boc lăsa mingea să treacă peste sau pe lîngă el, şi cînd atacantul se pregătea să intre în posesia ei, el întindea piciorul în spate şi o prelua cu exteriorul


Hagi, Dobrin, Balaci şi Dumitrache. Sînt primele nume care sînt rostite atunci cînd se răspunde la întrebarea: care au fost cei mai mari fotbalişti pe care i-a avut vreodată România? În afara lor însă, a existat un jucător care a intrat definitiv în istoria fotbalului românesc pentru că a fost primul care a adus în Divizia A un procedeu pe care nimeni nu l-a folosit vreodată. Procedeul se numea Oxford, extrem de cunoscut în anii '50, '60 în fotbalul european, iar cel care îl folosea era Alexandru Boc, unul dintre cei mai mari fundaşi centrali din istoria fotbalului românesc.

În ce consta procedeul Oxford? Explică însuşi Alexandru Boc: "Provenea din Anglia, acolo unde a fost inventat şi unde a prins fantastic la public. Un fundaş recupera o mingea lungă trimisă de adversar, abia după ce balonul trecea de el şi atacantul avea impresia că a scapat singur cu portarul, dar stoperul o agăţa cu piciorul pe spate. Era o intervenţie extrem de riscantă pentru că dacă nu nimereai balonul, lăsai adversarul în situaţie clară de a marca".

Cînd l-a efectuat prima dată, Boc evolua la Petrolul, la jumătatea anilor '60, atunci cînd ploieştenii aveau o echipă fabuloasă, cîştigînd şi titlul în 1966. "Publicul era efectiv în delir atunci cînd apelam la procedeul Oxford. Aveam o tactică foarte clară pentru că am studiat atent la jucătorii pe care i-am văzut în Anglia modul în care ei o făceau".

"Atunci cînd echipa adversă trimitea minge lungă, o lăsam să vină, şi cînd era la cîţiva metri de mine, mă opream din alergat şi dădeam impresia că mă depăşeşte. Atacantul se lansa spre poartă, pe lîngă mine, însă imediat cum balonul trecea pe deasupra capului meu, întindeam piciorul în spate şi cu exteriorul labei piciorului agăţam mingea, după care i-o furam pur şi simplu atacantului", îşi aduce Boc aminte.

Procedeul era numit "Oxford" pentru că cei care reuşeau să îl pună în practică la meciuri oficiale şi nu dădeau greş erau consideraţi ca şi cum ar fi absolvit cea mai apreciată universitate a fotbalului. "Nu-mi era absolut deloc teamă să-l foloseasc şi chiar dacă am apelat la el de zeci de ori, cred că o dată sau de două ori am dat greş, dar şi atunci, echipa mea tot nu a luat gol. De ce îl foloseam, deşi era riscant? Pentru că publicul era fascinat atunci cînd îmi ieşea, iar acest lucru constituia pentru mine o motivaţie în plus şi îmi doream să fac spectacol", spune azi Boc.

"Spectatorii se ridicau şi stăteau şi cîte 5 minute în picioare aplaudînd după fiecare intervenţie din procedeul Oxford pe care o aveam"
Alexandru Boc

"Nu conta că scorul era 3-0 pentru echipa mea, că era egal sau că eram conduşi, pur şi simplu, apelam la procedeul Oxford atunci cînd se ivea ocazia"
Alexandru Boc

"Unii de afară încercau să ia mingea efectiv cu călcîiul, pe spate, însă eu preferam exteriorul labei piciorului deoarece era partea mai lată şi diminuam riscul de a rata intervenţia"
Alexandru Boc

Între 200 şi 300 de încercări la antrenamente
Pentru a putea avea intervenţii sigure în timpul meciurilor, Boc exersa din greu după antrenamente procedeul Oxford. "Cred că erau zile în care făceam şi cîte 200-300 de repetări, chiar era o provocare la acea vreme", spune Boc.

Ameninţat cu amendă de 500 de lei
Nu toată lumea a apreciat modul artistic în care Alexandru Boc reuşea să recupereze o mingea înaltă trimisă de adversar spre propria poartă. "Constantin Cernăianu, care mi-a fost antrenor la Petrolul, efectiv înnebunea cînd mă vedea în timpul meciurilor că apelam la aşa ceva. Îmi zicea mereu că am amendă 500 de lei pentru că încercam procedeul Oxford, dar nu-mi lua niciodată din bani. La acea vreme, salariul era de 1.000 de lei şi primele de 150 de lei pentru egal şi 300 de lei pentru victorie", povesteşte fosul fundaş.

ALTE PROCEDEE CELEBRE

Flip-flap-ul şi "Braziliana"
- în Brazilia s-a executat prima dată. Driblingul flip-flap reprezintă schimbarea direcţiei mingii în cîteva fracţiuni de secundă cu acelaşi picior, în timp ce "braziliana" e considerat cel mai celebru dribling, cu mingea săltată peste adversar printr-o mişcare specifică a ambelor picioare

"Bicicleta"
- inventată de brazilianul Ronaldo

"Scăriţa" penalty
- polonezul Panenka, în 1976, a executat-o prima dată

Foarfeca
- brazilianul Pele a folosit-o prima dată

Golul olimpic -gol direct din corner
Billy Alston - în 1924, în campionatul Scoţiei, la doar cîteva luni după ce International Board dădea liber la marcarea golurilor din corner transformînd astfel de faze fixe din lovituri indirecte în lovituri libere directe.

Alte amintiri incredibile ale lui Boc dezvăluite la Radio GSP

A jucat un meci plîngînd
Unul dintre cele mai dramatice momente din cariera lui Boc s-a petrecut în primăvara lui 1966. "Eram la Petrolul şi urmau două jocuri decisive pentru a cîştiga titlul, ambele pe teren propriu, cu UTA şi cu Dinamo, primul sîmbătă, al doilea miercuri. În dimineaţa primului am fost anunţat că tatăl meu a murit. Am leşinat, mi-am revenit greu, dar am vrut cu orice preţ să joc. Am făcut-o plîngînd şi am cîştigat cu 2-1. În seara aceea am plecat acasă, la Oradea, am făcut 7-8 ore, am ajuns în dimineaţa zilei următoare şi apoi două zile n-am dormit, stînd lîngă sicriul tatălui. Am revenit la Ploieşti miercuri dimineaţa la ora 6:00, am dormit 3 ore, după care am jucat cu Dinamo. Am bătut 3-0, am luat titlul, iar la ieşirea din stadion, peste 10.000 de oameni m-au aşteptat să mă aplaude şi să mă susţină", a povestit Boc.

Dobrin, Negrilă, blatul refuzat şi nota 10 în Gazetă
"Înaintea utimei etape din sezonul 1973-1974, cînd jucam la Craiova, aveam două puncte peste Dinamo. Noi ne deplasam la Petrolul, Dinamo o întîlnea pe Argeş. Pierdeam titlul doar dacă noi eram învinşi cu 1-0, iar Dinamo cîştiga cu 7-0. Şefii noştri s-au dus la Dobrin să-i dea o primă ca să joace pe bune pentru că la Petrolul nu mai puteam umbla, toată Miliţia le păzea cantonamentul. Au început meciurile, la pauză Dinamo avea 4-0, la noi era 0-0, îi rugam pe adversari ««lăsaţi-o, mă, mai moale, ne vedem după joc la restaurant şi vă omenim»». Atunci a debutat Negrilă la Craiova. I-am zis: "Dai tare în orice minge, să nu te prind că faci vreo preluare că mă urc cu picioarele pe tine. În minutul 70, Dinamo avea deja 7-0, dar am rezistat eroic, am jucat perfect, eu am primit nota 10 în Gazetă, iar la întoarcerea în Bănie ne-au aşteptat peste 100.000 de oameni".

Cel mai penibil autogol
Boc şi-a amintit şi o întîmplare tragicomică, trăită în echipamentul echipei naţionale. Am jucat un meci cu Danemarca, la Copenhaga. Eu fundaş, Rică Răducanu portar. Au început meciul danezii. Au pasat vreo 10 secunde şi apoi au dat tare în faţă. Mingea venea uşor spre poarta noastră, eu am dat-o cu capul să ajungă mai repede în braţele lui Rică. Fix în acelaşi moment, Rică s-a uitat spre stînga, să vadă unde poate repune repede. Cînd şi-a întors privirea, mingea deja îl depăşise şi s-a dus în poartă. Autogol penibil, deşi toată echipa daneză era în propriul ei teren. A doua zi vine Rică la mine cu ziarele daneze de sport: «Uite, mă, zi mersi, că te-am făcut mare. Eşti în toate pozele, nici dacă dădeai două goluri, nu te prezentau ăştia aşa!», mi-a zis şi rîdea cu gura pîna la urechi".

"11-le" all -time ales de Boc
Rică Răducanu - Sătmăreanu, Boc, Dinu, Deleanu - Liţă Dumitru, Dembrovschi, Dobrin, Hagi - M. Lucescu, Dumitrache

"Mircea Lucescu e poate numărul 1 între antrenorii români, însă ceea ce a făcut Ştefan Kovaci în ziua în care a fost prezentat la Ajax e fabulos. Avea în picioare pantofi de stradă, Cruyff a şutat tare cu efect într-o minge care venit spre Kovaci, iar acesta i-a trimis-o perfect înapoi, fără preluare, cu contraefect, Cruyff rămînînd fără replică"
Alexandru Boc

Cine a fost Alexandru Boc
- s-a născut la Vaşcău în 1946 şi a fost unul dintre cei mai buni fundaşi centrali pe care i-a avut fotbalul românesc
- a evoluat la Petrolul (1964-1967), Dinamo (1967-1969), Sportul (1970-1971), Rapid (1971-1973) şi U Craiova (1973-1976)
- a jucat 224 de meciuri şi a marcat 12 goluri în Divizia A
- a bifat 6 selecţii în echipa naţională şi 22 de meciuri în cupele europene
- a cîştigat două titluri (Petrolul şi Craiova) şi o Cupă a României cu Rapid

VEZI MAI JOS, ÎNTR-O ILUSTRAŢIE 3D ÎN CE CONSTĂ PROCEDUL OXFORD!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
Handbal
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
După Dinamo - Sepsi, Cîrjan dezvăluie ce discuție a auzit între adversari și le bate obrazul criticilor: „Râdeați de mine!”
Superliga
După Dinamo - Sepsi, Cîrjan dezvăluie ce discuție a auzit între adversari și le bate obrazul criticilor: „Râdeați de mine!”
Costică Buceschi, protagonistul unui moment istoric la Campionatul European de handbal feminin
Handbal
Costică Buceschi, protagonistul unui moment istoric la Campionatul European de handbal feminin

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (8)
bodnarvasile
bodnarvasile  •  23 Septembrie 2011, 23:56

foarte frumos articolul........................cu o rectificare,scarita de la 11 m, a fost realizata prima data de cehul PANENKA....nu polonezul PANENKa,inclusiv ,numele spune .

sakin
sakin  •  23 Septembrie 2011, 14:52

Uite ca puteti face si articole de calitate;)! Bineinteles ca astea le citesc din ce in ce mai putini oameni, ei fiind axati pe 'c.a.c.a.narii' cu Becali si restul conducatorilor... Ziarele au uitat ca principalii actori in fotbal sunt JUCATORII si ANTRENORII, nu conducatorii.

veverita_catalin
veverita_catalin  •  23 Septembrie 2011, 13:38
Postat de fann_liverpool pe 23 Septembrie 2011, 11:09

foarte frumos articolul. mi-a facut o deosebita placere sa il citesc. multumim pentru articol!

Subscriu !

Vezi toate comentariile (8)
Comentează