Articol de GSP - Publicat vineri, 06 decembrie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 06 decembrie 2013 12:41
LFC mourns loss of Nelson Mandela - http://t.co/8k2oeuhmPe #RIPNelsonMandela pic.twitter.com/ptjkDXPMDB
Nelson Mandela, cel care a scos Africa de Sud din aparheid şi care a devenit primul preşedinte de culoare al ţării, a murit la vîrsta de 95 de ani.
Azi-noapte, la casa lui Johannesburg, Nelson Mandela a încetat din viaţă după o perioadă lungă de suferinţă, în urma unei infecţii pulmonare.
Cîştigător de premiul Nobel pentru Pace în 1993, alături de ultimul preşedinte din era aparheid, F.W. de Klerk, Nelson Mandela este considerat unul dintre simbolurile internaţionale ale drepturilor omului şi ale luptei împotriva rasismului.
De profesie avocat, Mandela a fost încarcerat în 1962 în urma acuzaţiilor că ar fi încercat să răstoarne guvernul sud-african, cel care discrimina populaţia de culoare. A stat închis timp de 27 de ani, majoritatea acestei perioade în Insula Robben, cea destinată deţinuţilor politici.
Cînd o campanie internaţională i-a adus graţierea, în 1990, Mandela a ţinut un discurs memorabil: "Am preţuit mereu idealul democratic şi ideea de societate liberă, în care toată lumea trăieşte în armonie şi cu şanse egale. E un ideal pentru care sînt pregătit să mor". Nelson Mandela a fost preşedintele Africii de Sud între 1994 şi 1999.
Într-o declaraţie susţinută la Casa Albă, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama l-a numit pe Mandela "unul dintre cei mai influenţi, curajoşi şi buni oameni din lume. A fost un om care a luat istoria în propriile mîini". Prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, a cerut ca steagul ţării să fie în bernă.
Tribut din lumea sportului
Nelson Mandela obişnuia să spună: "Sportul are puterea să schimbe lumea, are puterea să inspire, are puterea să unească oamenii cum nimic nu o face". Talentat ca boxer în tinereţe, admirator distant al rugby-ului, pe care l-a folosit în Cupa Mondială din 1995 pentru a uni naţiunea sud-africană, Nelson Mandela a fost mereu apropiat de sport. De altfel, respectul faţă de lupta sa a fost un argument major pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal în Africa de Sud, din 2010.
Acum, la trecerea în nefiinţa a sud-africanului, toate personalităţile din lumea sportului i-au plătit tribut. Sepp Blatter, preşedintele FIFA, a declarat: "A fost, probabil, unul dintre cei mai mari oameni din vremurile noastre. Amîndoi am crezut în puterea fotbalului de a uni oamenii".
I s-a alăturat o altă personalitate din fotbal, brazilianul Pele, care a scris pe twitter: "A fost eroul meu, prietenul meu, tovarăşul meu în lupta pentru cauza poporului şi pentru pacea în lume. Să-i continuăm opera. A fost una dintre cele mai influente persoane din viaţa mea".
Lewis Hamilton, pilotul de Formula 1 din Marea Britanie, a scris şi el pe facebook: "Una dintre cele mai frumoase clipe din cariera mea a fost să-l întîlnesc pe marele Madiba". "Magia Madiba", denumire luată după numele clanului din care făcea parte Mandela, reprezintă zîmbetul său cald, atitudinea relaxată şi umilă, talentul său la dans şi hainele foarte colorate.
Sextuplu campion olimpic, Usain Bolt l-a caracterizat pe fostul preşedinte sud-african drept "cel mai mare luptător din lume".
— Liverpool FC (@LFC) December 6, 2013
Momentul trofeului de la Cupa Mondială de rugby din 1995
Una dintre cele mai impresionante imagini oferite vreodată în sport a avut loc în 1995, cînd Africa de Sud a cucerit, acasă, trofeul pentru cea mai bună echipă din lume. Sesizînd oportunitatea, Mandela s-a îmbrăcat în tricoul Springboks şi i-a înmînat trofeul căpitanului Francois Pienaar, în uralele unui stadion întreg, subliniind astfel unitatea dintre populaţia albă şi cea de culoare din Africa de Sud.
Într-o declaraţie pentru BBC, Pienaar a mărturisit: "Nelson mi-a zis că îmi mulţumeşte pentru tot ce am făcut pentru Africa de Sud. I-am răspuns că eu îi mulţumesc. Mi-a venit să îl iau în braţe, dar cred că nu era prea normal".
A fost listat de BBC pe locul 70 în top 100 cele mai importante momente din sportul mondial.
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”