Articol de Daniel Scorpie - Publicat miercuri, 07 martie 2012 00:00 / Actualizat marti, 06 martie 2012 19:52
Văduva blondă a fostului miliardar Robert Louis-Dreyfus are succes în afaceri, dar şi în fotbal, investind peste 40 de milioane de euro în cea mai iubită echipă franceză.
Se zice că în spatele oricărui bărbat de succes stă o femeie puternică. Atît de puternică încît să conducă un club de fotbal. Mai ales cînd lasă gerul Mării Baltice pentru un golf strălucitor la Mediterană şi dacă trece de la copilăria trăită în dictatura sovietică la conducerea unuia dintre marile concerne mondiale. Dictonul e valabil şi în cazul Margaritei Bogdanova, devenită Louis-Dreyfus după căsătoria din 1992 cu Robert, miliardarul răpus de leucemie în 2009. Iar blonda rusoaică n-a preluat numai afacerile soţului, dar şi destinele lui OM, cel mai iubit club francez, cu care (chiar din primul sezon!) a cîştigat campionatul, apoi Cupa Ligii şi Supercupa Franţei.
Fuga în Elveţia
Povestea misterioasei blonde, a cărei vîrstă n-o ştie nimeni (între 40 şi 43), este demnă de un roman. La 7 ani, şi-a pierdut părinţii într-un accident feroviar, fiind crescută de bunicul Leonid, inginer cu convingeri comuniste. Margarita nu l-a moştenit, deşi a obţinut licenţa în "economie planificată" şi intrase la Universitatea din Moscova. A profitat de portiţa oferită de perestroika lui Gorbaciov şi în 1989 a fugit peste graniţele Uniunii Sovietice. S-a măritat cu un student în Elveţia şi s-a angajat apoi într-o companie de import-export. Căsătoria a fost doar o rampă de lansare.
L-a cucerit în aer
Divorţată după cîteva luni, rusoaica l-a cunoscut pe cel care i-a schimbat viaţa. L-a agăţat pe Robert în avion, pe ruta Zurich-Londra, şi în 1992 l-a luat de bărbat şi i-a dăruit trei copii, Eric (20 de ani), Maurice şi Kirill (ambii 13 ani). Atras de sport, Dreyfus a ajuns acţionar la Adidas, a participat la înfiinţarea Infront, cumpărînd apoi Olympique Marseille prin intermediul firmei Eric Soccer. Cancerul i-a influenţat crunt destinul, dar Margarita l-a susţinut fantastic. A studiat cărţi şi tratate despre leucemie, prelungindu-i viaţa cu doi ani. "În spital a şi început să înveţe despre afaceri. Fără ea, Robert s-ar fi stins în patru săptămîni", povesteşte Vincent Labrune, preşedintele lui Marseille, care deseori urmăreşte jocurile echipei alături de noua "Evita Peron".
Ambiţii mari cu OM
Margarita a preluat în 2009 conducerea afacerilor lăsate de miliardarul parizian şi n-a neglijat nici fotbalul, deşi şi-a fixat cartierul general la Geneva, la 600 km de trupa lui Deschamps. "Am responsabilităţi faţă de copiii mei şi nici nu sînt o femeie de afaceri. Vreau totuşi ca OM să aibă stabilitate financiară. Nu văd nici un motiv să vînd clubul, atît timp cît nu sînt probleme, iar copiii mei sînt fericiţi", mărturisea "Ţarina" în urmă cu un an, în ziarul "La Provence". În Franţa a revenit în top. Visează să conteze şi în Europa, triumful în Ligă din 1993 fiind cam departe.
L-a fermecat pe Kaiser!
Ajunsă după moartea soţului patroana unui holding cu peste 15.000 de salariaţi în 130 de ţări şi 35 de miliarde de euro cifră de afaceri, rusoaica Margarita l-a încîntat pe Beckenbauer. "Am întîlnit-o prima oară la cea de-a 50-a aniversare a lui Robert, în 1996, şi m-a cucerit din start. Margarita e o femeie şarmantă, care ştie ce vrea", a spus preşedintele onorific al lui Bayern.
200 de milioane de euro a investit miliardarul Robert Louis-Dreyfus în Olympique. Margarita a continuat să susţină financiar clubul marseilez
"Pentru Robert, OM nu era numai o echipă, ci un membru al familiei. Eu nu iubesc atît de mult clubul. Soţul meu era gata oricînd să piardă bani la fotbal, eu nu sînt!" (Margarita Louis-Dreyfus, patroană Marseille)
"Margarita poate deveni un fel Eva Peron pentru OM. Preşedinta iubită a poporului marseillez" (Vincent Labrune, preşedinte Marseille)