INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANȚA

Franța are un nou prim-ministru: i se spune „Ministrul Jocurilor” » Va rămâne Roxana Mărăcineanu la Sport după ce și-a făcut dușmani în fotbal?

Articol de - Publicat sambata, 04 iulie 2020 15:51 / Actualizat sambata, 04 iulie 2020 15:56

De ieri, Franța are un nou prim-ministru. Édouard Philippe a fost debarcat și înlocuit de președintele Emmanuel Macron cu Jean Castex Jean Castex, 54 de ani, primarul comunei Prades, a fost delegat interministerial pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice (Paris 2024) și președintele Agenției Naționale de Sport (ANS).

La 54 de ani, din 2008 primarul comunei Prades (în sudul țării, foarte aproape de granița cu Spania), reales din primul tur cu 75,7% din voturi, Jean Castex e cunoscut în lumea sportului.

Mărăcineanu l-a ales ca președinte ANS

I se spune „Ministrul Jocurilor", după ce, din 2017, a fost numit ca delegat interministerial pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice (vor fi organizate la Paris, în 2024). Iar anul trecut, pe 24 aprilie, a devenit președintele noii Agenții Naționale de Sport (ANS), funcție la care de asemenea trebuie să renunțe acum.

În aceste zile, Castex trebuie să formeze noul guvern. Și nu se știe dacă Roxana Mărăcineanu, ministrul Sportului din 4 septembrie 2018 (a schimbat-o pe Laura Flessel, ex-campioană olimpică și mondială la scrimă), va fi păstrată de premier, chiar dacă fosta înotătoare franceză de origine română l-a ales la ANS.
 

Dușmani din lumea fotbalului

În ultimele luni, Mărăcineanu (45 de ani) și-a făcut mulți dușmani, mai ales în fotbal. După ce a decis oprirea definitivă a fotbalului profesionist francez, unicul campionat suspendat în Top 5 Europa.

Potrivit L'Equipe, Mărăcineanu a mărit bugetul ministerului pentru acest an, de la 524 la 710,4 milioane de euro, însă creșterea se datorează Olimpiadei de la Tokyo, amânată în cele din urmă din cauza pandemiei pentru 2021. Dacă fosta înotătoare nu va fi păstrată, favorit pentru postul de ministru este Karl Olive, 51 de ani, ex-jurnalist la Canal+ și primarul localității Poissy din 2014.
 

Repere din cariera lui Mărăcineanu

  • s-a născut la București, pe 7 mai 1975;
  • a plecat împreună cu familia în Franța în 1984 grație tatălui său, inginer de lucrări publice, trimis cu contract în Algeria, de unde au virat-o direct la Marsilia, cerând azil politic;
  • după o perioadă confuză trăită la Paris și în Bretania, familia Mărăcineanu s-a stabilit în Blois, apoi la Mulhouse, unde Roxana a început să practice natația;
  • în 1998, a devenit campioană mondială sub culorile Franței la concursul de la Perth (Australia), iar doi ani mai târziu a obținut argintul la JO Sydney, în proba de 200m spate;
  • s-a retras din activitate în 2004 și a lucrat mulți ani în postura de consultant media pentru prestigioase publicații și posturi TV franceze;
  • a intrat în politică la sfârșitul anilor 2000, a fost consilier regional în Île de France (Paris), iar din toamna anului trecut conduce sportul francez;
  • este căsătorită cu jurnalistul Franck Ballanger

VIDEO. Ai grijă să porți corect masca de protecție! Ce nu trebuie să faci atunci când o utilizezi

Citește mai multe știri din sportul internațional: 

Tatăl lui Khabib Nurmagomedov a murit la 57 de ani din cauza coronavirusului

Reluarea NBA, în pericol?! 25 de jucători au fost depistați pozitiv cu coronavirus

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
1566178743642986
Vlad Hartea  •  04 Iulie 2020, 21:34
Postat de gsp oficial pe 04 Iulie 2020, 19:26

Laura Flessel este ex-campioană olimpică și mondială la scrimă, așa cum scrie în material. Vă rugăm să citiți cu atenție articolul și să folosiți un limbaj civilizat, mulțumim!

Ok..asa este !! Am citit stirea in diagonala !! Scuze !!

gsp.oficial
gsp oficial  •  04 Iulie 2020, 19:26
Postat de Vlad Hartea pe 04 Iulie 2020, 19:23

Bai....sunteti *** ?? De cand Roxana Maracineanu a fost campiona mondiala si olimpica la SCRIMA ?? Chiar nu sunteti capabili sa angajati jurnalisti care sa aiba ceva comun cu sportul ?? Ii angajati pe pile ?? Sunt rudele unor jurnalisti ?? Va descalificati !!

Laura Flessel este ex-campioană olimpică și mondială la scrimă, așa cum scrie în material. Vă rugăm să citiți cu atenție articolul și să folosiți un limbaj civilizat, mulțumim!

1566178743642986
Vlad Hartea  •  04 Iulie 2020, 19:23

Bai....sunteti *** ?? De cand Roxana Maracineanu a fost campiona mondiala si olimpica la SCRIMA ?? Chiar nu sunteti capabili sa angajati jurnalisti care sa aiba ceva comun cu sportul ?? Ii angajati pe pile ?? Sunt rudele unor jurnalisti ?? Va descalificati !!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează