Articol de Daniel Scorpie - Publicat sambata, 26 august 2017 13:44
Mondialul Cluburilor XXL în locul Cupei Confederațiilor: UEFA plănuiește să organizeze din 2021, în China, un turneu cu 24 de echipe.
Jumătate vor fi din Europa, ultimele 4 campioane, ultimele 4 finaliste și 4 după rankingul UEFA. Vor fi 8 grupe de câte 3, cu primele două calificate, competiția fiind programată între 15 și 30 iulie.
Cupa Confederațiilor cucerită recent de Germania va fi ultima din istorie. FIFA abandonează proiectul deloc rentabil și dă undă verde unui turneu rezervat cluburilor. Un Campionat Mondial cu 24 de echipe, un fel de Liga Campionilor intercontinentală.
Din 2021, cele mai bune 12 din Europa, 5 sud-americane, 2 din Africa, 2 din Asia, 2 nord-americane (Oceania dă baraj pentru un loc) și campioana gazdei, care probabil va fi China.
Turneul anti-Superligă
Se vor califica la acest megaturneu, organizat din 4 în 4 ani, ultimele patru campioane și finalistele Ligii plus alte 4 cu cel mai bun ranking UEFA, adică vom avea crema Europei.
Cele 24 de participante vor fi împărțite în 8 grupe de câte 3, primele două se califică în "optimi", apoi sistemul eliminatoriu e cel uzual. Campioana mondială va juca astfel cinci meciuri într-un interval de două săptămâni. Cel mai probabil între 15 și 30 iulie.
"Noul CM al Cluburilor vrea să scoată din mintea granzilor ideea Superligii", explică Gazzetta dello Sport.
"Locuri mai puține, bani mai mulți pentru pitici"
Ceferin a confirmat că noul format al Ligii, începând din 2018-2019, va reduce locurile oferite echipelor mici, care însă vor primi bani mai mulți.
"Important este ca toți să participe, dar să fim realiști. Primele 5 mari țări ale continentului aduc 86% din încasări și iau numai 60% din banii produși", a punctat președintele UEFA, în Gazzetta dello Sport. Oficialul sloven insistă pe taxa de lux, pe introducerea pragului salarial, pentru care va merge la Bruxelles, la Comisia UE, dar și pe "limitarea sumelor ieșite din sistem, comisioanele agenților".
286.000.000 €e datoria totală a cluburilor europene. În 2012, înaintea de aplicarea fairplay-ului financiar era 1,7 miliarde
"Mercato a înnebunit, dar UEFA supraveghează atent. Cine rupe barierele va plăti. Nu contează mărimea și istoria clubului. Mergem până la excluderea din Europa" Aleksander Ceferin, președinte UEFA