OPINII  »  EDITORIAL

INI-ES-TAN imortal!

Daniel Scorpie +17   FOTO
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat marti, 08 octombrie 2024, 11:21 / Actualizat marti, 08 octombrie 2024 18:07

Andres Iniesta Luján (40 de ani), mijlocașul cu peste o mie de prezențe la echipele de club și la naționala Spaniei, cu care a cucerit două titluri europene și unul mondial, și-a oficializat marți retragerea din cariera de fotbalist, printr-un videoclip emoționant.

Starul cu 32 de trofee în tricoul Barcelonei i-a „atins” până la lacrimi pe toți foștii săi mari antrenori, pe Pep Guardiola, Vicente del Bosque, Louis van Gaal, Lorenzo Serra Ferrer și Luis Enrique. Dar și-a atras și aplauzele întregii planete, care își scoate pălăria în fața lui!

A apus - strict fotbalistic vorbind - unul dintre cele mai strălucitoare astre ale fotbalului mondial. Nu i-a lipsit decât „Balonul de Aur” din vitrina-i nepereche celui care radia în iarbă, și nu numai, plăcerea de a evolua.

Imagini reprezentative din cariera lui Andres Iniesta/ foto Guliver/GettyImages
Imagini reprezentative din cariera lui Andres Iniesta/ foto Guliver/GettyImages
Imagini reprezentative din cariera lui Andres Iniesta/ foto Guliver/GettyImages
Imagini reprezentative din cariera lui Andres Iniesta/ foto Guliver/GettyImages
Imagini reprezentative din cariera lui Andres Iniesta/ foto Guliver/GettyImages
+12 FOTO

De a gândi ca nimeni altul jocul, când, cum și unde trebuie să dea pasa. Fix ca un șahist cu ELO rar întâlnit în lumea „sportului rege”. Atunci când ieșea din vestiar parcă nici nu mai era nevoie să se aprindă nocturna...

Pentru că era suficient să lumineze totul Andres Iniesta! Mijlocașul genial, din tandemul nemaipomenit al Furiei Roja cu Xavi, echipa care subordona Europa și lumea timp de 4 ani fantastici (2008-2012), câștigând două titluri de campion european (la ultimul a fost ales MVP!) și altul mondial.

A „pictat” execuția ce i-a adus Spaniei unicul titlu mondial!

Grație golului din prelungirile finalei CM din Africa de Sud (1-0) contra „Portocalei Mecanice”, care a făcut fericiți 47 de milioane de spanioli!

INI-ES-TAN imortal!
Pasa dată, la limita ofsaidului, de către rezerva Cesc Fabregas, l-a pus în dublă dificultate pe Rafael van der Vaart, depășit fiind de Andres Iniesta / Foto: captură TV

O reluare cu dreptul din voleu, din pasa perfectă servită de Cesc Fabregas (care acum se află la primul sezon ca antrenor principal în noua carieră, la Como!), în fața unui disperat Rafael var der Vaart și a altor CINCI olandezi, incapabili să reacționeze.

Simt că aș vrea să continuu să joc fotbal. Dar, la fel de adevărat, cred că a venit momentul să mă opresc. Deși mai puteam să fiu pe gazon. Mi-ar plăcea să-mi iau diploma de antrenor și văd ce-mi rezervă viitorul
Andres Iniesta, fost mijlocaș spaniol, acum 7 zile

Legenda vie a Barçei, unde și-a petrecut mai mult de jumătate a vieții (22 de ani de când a intrat pe poarta celebrei La Masia), și-a ținut promisiunea făcută acum 7 zile și a rostit cuvintele „Basta con el fútbol”!

INI-ES-TAN imortal!
Dedicația de suflet făcută de Iniesta lui Dani Jarque, căpitanul lui Espanyol răpus de un stop cardiac pe teren, cu 11 luni înainte ca Andres să decidă finala CM 2010 / Foto: Imago

Pep, Van Gaal, Del Bosque și Lucho, la picioarele lui Andres

Și, cum altfel?, nu putea ieși din scena pe care rolurile stăteau (mereu) invers: reflectorul era el, actorii din iarbă interpretau replici șoptite de el.

Un filmuleț de 140 de secunde, cu mai puțin cu o repriză ca număr al minutelor decât a avut nevoie Spania ca să devină regina lumii acum aproape 14 ani. Prima și singura oară până în prezent.

Un clip pe care dacă îl vezi n-are cum să nu ți se umezească ochii și să vorbești tu în locul lui Andres! Cel care chiar își șterge, pe rând, ca două execuții ale sale minunate cu dreptul și cu stângul, o lacrimă de la colțul ochilor umeziți.

Și urmărește, mut de surpriza făcută, toate laudele și replicile celor ce au stat în culise.

Și n-a fost nevoie ca toți marii antrenori care i-au admirat calitățile și ascensiunea spre Himalaya fotbalistică să-i sugereze măcar cum să regizeze piesele sale best-seller.

De la Luis Enrique, Louis van Gaal până la Lorenzo Serra Ferrer, Vicente del Bosque și Pep Guardiola, profesorii uimiți de felul în care îi făcea chiar și pe ei să creadă în succes și în steaua lor magică.

Nu este deloc o întâmplare că Iniesta a ales să își agațe ghetele în cui într-o zi de opt, la fel ca numărul de pe spatele tricoului său, blaugrana ori rojo.

Fix suma cifelor ce compun minutul care a adus golul în poarta lui Maarten Stekelenburg, pe „Soccer City” din Johannesburg, pe 11 iulie 2010!

Și în a zecea lună (tot 10) a anului, sugerând subtil și că decarul a fost aproape mereu, de fapt, Iniesta, nu Cesc!

Lorenzo Serra Ferrer: „Andres Iniesta e unul dintre puținii fotbaliști din lume care au devenit profesori înainte de a fi elevi!”

Andrés Iniesta a confirmat oficial retragerea printr-o postare pe contul de Instagram. La începutul videoclipului, mijlocașul este văzut stând în fața camerei, în timp ce o singură întrebare, la fel ca titlul suprem cu naționala, se aude în fundal: „Andrés, ce înseamnă fotbalul pentru tine?".

După ce își ridică privirea, vizibil emoționat de întrebare, cel care a excelat în tricoul Barcelonei și al naționalei Spaniei oftează, preluuuung, și începe să-și șteargă cu degetul mare o lacrimă.

Lacrima care i se prelinge la ochiul drept, așa cum o făcea, întotdeauna, cu mingea mângâiată fin de picioarele sale exclusiv înzestrate de natură.

INI-ES-TAN imortal!
În 2001, la cererea lui Lorenzo Serra Ferrer, Andrés Iniesta a început să se antreneze cu prima echipă a Barcelonei / Foto: X Here we go! RETRO

Înainte ca Iniesta să înceapă să-și formuleze răspunsul, se aude vocea lui Luis Enrique: „Știți ce înseamnă pentru mine? Reflectă ceea ce simțeam eu când eram copii pe stradă!

Când mama te chema seara acasă și nu mai puteai să bați mingea... acesta e Andrés Iniesta! Are 40 de ani și încă se întreabă dacă să continue ori nu".

38de apariții în El Clasico a avut Andres Iniesta. Bilanțul cu Real Madrid este de 16 succese, 10 egaluri și 12 înfrângeri

A venit apoi rândul lui Lorenzo Serra Ferrer: „E unul dintre puținii fotbaliști din istorie de care îmi amintesc că au fost profesori înainte de a fi elevi. Avea deja totul învățat".

La scurt timp după aceea, apare în imagine Louis van Gaal: „N-a fost un jucător cu fizic impresionant, mereu așa (foarte slab și arătând degetul mic și sugerând că fix la fel i-au stat adversarii), însă a avut mereu fotbalul în cap.

Caracterul său este al unui om foarte modest".

INI-ES-TAN imortal!
Profesorul Pep Guardiola și elevul Andres Iniesta, la un antrenament din iulie 2011, în presezonul Barcelonei / Foto: Imago

Nici Pep Guardiola n-a scăpat ocazia de a-l elogia pe Don Andrés, fiind cel ce a scos în evidență cele mai bune performanțe ale lui Iniesta în perioada petrecută la Barcelona:

885de meciuri a bifat Andres Iniesta în cariera la FC Barcelona Atlètic, FC Barcelona, Vissel Kobe și Emirates, reușind în 61.828 de minute jucate (peste 1.030 de ore!) 93 de goluri și 161 de assisturi. La acestea se adaugă 131 de selecții și 14 goluri în reprezentativa de seniori a Spaniei

„Ca Iniesta să vină la tine și să-ți spună că suntem pe drumul cel bun, deși aveam doar un punct în 6 etape și ne aflam la retrogradare, a fost pentru mine ca o injecție de energie. De asta îi voi fi mereu recunoscător!".

Del Bosque: „Fanii lui Espanyol l-au aplaudat în picioare!”

În cele din urmă, Vicente del Bosque, omul care a avut încredere oarbă în el în timpul Mondialului din 2010 și apoi și la EURO 2012, și-a împărtășit gândurile:

„Îmi amintesc, jucam pe terenul lui Espanyol, și Barcelona conducea cu 4-1, 5-1... A fost aplaudat de întregul stadion. Cred că aceasta e imaginea care creionează perfect portretul a ceea ce oamenii apreciază la Iniesta".

În cariera sa ilustră, Iniesta și-a petrecut cea mai mare parte la FC Barcelona, unde a bifat 723 de partide, inclusiv cele pentru echipa de rezerve, Barça B.

A debutat la profesioniști pe 29 octombrie 2002, în faza grupelor Ligii Campionilor (132 de meciuri, 11 goluri și 30 de assisturi) cu FC Bruges, 1-0 în Belgia pentru los blaugranes.

32de trofee a câștigat Iniesta cu Barcelona: 9 titluri în La Liga, 4 în Champions, 6 Copa del Rey și 7 Supercupe ale Spaniei plus 3 Supercupe ale Europei și 3 Mondialuri ale Cluburilor. Andres mai are în palmares un titlu de campion european U17 și U19, premiul de Jucătorul anului în 2011, campionatul, Cupa și Supercupa Japoniei cu Vissel Kobe

Genialul spaniol a mai evoluat și în 134 de partide la Vissel Kobe, în Japonia. Ultimul său club a fost Emirates din Emiratele Arabe Unite, unde mijlocașul în vârstă de 40 de ani și-a încheiat cariera.

INI-ES-TAN imortal!
Andres Iniesta (în duel cu Gareth Bale), la ultimul său El Clasico, pe 6 mai 2018, 2-2 pe Camp Nou. A jucat 58 de minute atunci în tricoul Barcelonei / Foto: Imago

Andres Iniesta a jucat cel mai recent pentru Emirates din UAE Pro League, unde avea opțiunea de a-și prelungi contractul până în 2025, dar a decis să își încheie acum cariera de jucător.

674 de jocuri, 57 de goluri și 135 de assisturi pentru Barça

După ce s-a alăturat Academiei Barça la vârsta de 12 ani, în 1996, locuind inițial în „La Masia”, Iniesta a strâns 54 de jocuri pentru echipa B a clubului catalan, înainte de a face saltul către trupa de seniori blaugrana în 2002.

INI-ES-TAN imortal!
Colegii de la Vissel Kobe l-au aruncat în sus pe căpitanul lor, după ultimul său meci în Japonia, pe teren propriu în J1 League, 1-1 cu Hokkaido Consadole Sapporo / Foto: Imago

A părăsit Barça în 2018, după ce a lăsat în urmă atâtea amintiri de neuitat și regrete, cu 674 de meciuri, 57 de goluri și 135 de pase decisive.

După ce a părăsit Barça și s-a retras (efectiv plângând la conferința de adio!) din fotbalul internațional, Iniesta a petrecut 5 sezoane în Japonia cu Vissel Kobe, câștigând Liga J1 în 2023, înainte de a-și termina cariera în Golful Persic.

Se poate spune, adoptând astfel un titlu nobiliar din acea zonă a Orientului Mijlociu, că Iniesta a fost și un emir al sportului cu balonul rotund.

INI-ES-TAN imortal!
Andres Iniesta a plâns și la despărțirea de fanii niponi ai lui Vissel Kobe pe 8 (tot OPT) august 2023 / Foto: Imago

Gracias por todo, Don Andres INI-ES-TAN imortal!👋

Citește și:
Au apărut imaginile cu cel mai nou stadion din Superliga: „Facem echipă acum”
Superliga
Au apărut imaginile cu cel mai nou stadion din Superliga: „Facem echipă acum”
Transfer de ultim moment în Superliga! » A semnat și a fost prezentat de noul club
Superliga
Transfer de ultim moment în Superliga! » A semnat și a fost prezentat de noul club
Leonard Doroftei a vorbit despre prietenia cu interlopul Fane Spoitoru: „A fost un om deosebit”
Stiri extrasport
Leonard Doroftei a vorbit despre prietenia cu interlopul Fane Spoitoru: „A fost un om deosebit”

Comentarii (7)
cosmo
cosmo  •  08 Octombrie 2024, 17:35

Mare fotbalist, dar s-a retras demult!

scoby57
scoby57  •  08 Octombrie 2024, 15:01

Excepțional jucător! Excepțional articol!

CharlieHarperIII
CharlieHarperIII  •  08 Octombrie 2024, 14:03

Fiecare articol pe care il publicati despre fotbalisti cu adevarat importanti, categoria asta, campioni mondiali, europeni, finalisti de Cupa Mondiala (ca Neeskens), multipli castigatori de CL, selectionati de antrenori castigatori de CM, CE, CL, imi ofera neplacutul prilej sa va amintesc de "Regele", "Fiul Regelui", "Gen. de Aur", "Gen. de Suflet", "Il Luce", etc. Poate, cu greu, realizati aberantul si penibilul. Sau, poate, nu. PS: atentatele voastre la literatura sunt devastatoare; traduceti din presa (spaniola, in cazul de fata), bagati statistica si e suficient; altfel, iese f. rau ("nu mai era nevoie să se aprindă nocturna...Pentru că era suficient să lumineze Iniesta"(!!!); "Un clip, pe care dacă îl vezi, n-are cum să nu ți se umezească ochii și să vorbești tu în locul lui Andres!" (????); "o lacrimă. Care i se prelinge la ochiul drept, așa cum o făcea, întotdeauna, mingea mângâiată fin de picioarele sale " (deci, pasele lui AI se prelingeau ? la ochi ?); "își șterge, ca două execuții ale sale minunate cu dreptul și cu stângul, o lacrimă de la colțul ochilor umeziți." (deci, AI ștergea executiile, sau ștergea ceva cu executiile ??) Etc. PS2: cand niste antrenori vorbesc laudativ despre un jucator, nu inseamna ca sunt "la picioarele" cuiva. Isi exprima aprecierea, pretuirea.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează