Articol de Daniel Scorpie - Publicat sambata, 24 aprilie 2021 10:34 / Actualizat sambata, 24 aprilie 2021 10:48
Din documentele secrete publicate de revista Der Spiegel reiese că Inter, AC Milan, Atlético Madrid și Borussia Dortmund ar fi încasat jumătate din banii oferiți în Super Liga Europei celorlalte 11 participante, iar granzii din El Clasico, 60 de milioane în plus în primele două sezoane.
Nu toate cluburile implicate în noul proiect al Super Ligii aveau același statut. Revista Der Spiegel a mai dezvăluit detalii secrete din contractele semnate, din care reiese că existau patru cărora le revenea cea mai mică felie din „tortul” pregătit de JP Morgan. Inter, Milan, Atlético și Dortmund, ce fusese invitată de cele 12 echipe fondatoare alături de PSG și de Bayern, trebuiau să primească numai 3,8 la sută din banii puși la bătaie pentru noua competiție, în timp ce restul de 11 împărțeau câte 7,7 procente, adică încasau din start dublu!
7,7%, cea mai groasă felie
Concret, cele șase grupări engleze, Man. United, Man. City, Liverpool, Arsenal, Chelsea și Tottenham, plus Real Madrid, Barcelona, Juventus, PSG și Bayern erau răsplătite cu 270 de milioane de euro, în timp ce restul se mulțumeau cu 133 de milioane, reprezentând „infrastructure grant amount”.
Nu este unica discriminare descoperită de reporterul Cristoph Winterbach. Conform clauzelor, Real Madrid și Barcelona beneficiau de un statut privilegiat și urmau să primească, la sfârșitul primelor două sezoane ale ESL, câte 30 de milioane de euro, bonusuri intitulate „Net Media Revenues”. Adică, protagonistele din El Clasico mai adăugau în conturile pline de datorii 60 de milioane, ajungând la 300 de milioane anual.
Patru jocuri în exclusivitate
O altă clauză din înțelegerea ESL le permitea cluburilor să mai facă rost de alte sume importante prin cedarea exclusivă de către ESL a drepturilor de a transmite câte patru meciuri din sezonul regulat pe platformele proprii, site, aplicații mobile sau canal TV, urmând ca suporterii doritori să-și urmărească favoriții să mai scoată din buzunar alți bani. Potrivit contractului, fiecare grupare care încălca înțelegerea ce urma să dureze 23 de ani trebuia să plătească o amendă de 150 de milioane de euro. Sancțiune ce nu se mai aplică însă, prin retragerea JP Morgan din proiectul care a rezistat 48 de ore.
6 miliarde de euroar fi câștigat JP Morgan în 23 de ani, anunță Der Spiegel; cele 12 cluburi ar fi trebuit să plătească băncii anual, împreună, 264 de milioane
Citește și alte articole din fotbalul internațional:
SCANDALOS! Salariul președintelui UEFA a crescut cu 450.000 € în pandemie
Guardiola, atac frontal la UEFA: „Nu le pasă de jucători! Să facă anul de 400 de zile”
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”