INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CARIERĂ

Spectaculoasa poveste de viață a lui Rudi Gutendorf, antrenorul metronom: a antrenat 55 de echipe, dintre care 18 naționale

Articol de - Publicat vineri, 21 august 2020 09:00

Visul oricărui om poate fi acela de a călători pretutindeni în lume și de a ajunge în cât mai multe locuri. Dacă faci acest lucru prin meseria ta, e cu atât mai bine: ești plătit să ajungi în toată lumea. Rudi Gutendorf, legendarul tehnician neamț care deține recordul pentru cele mai multe echipe antrenate, a reușit să facă asta.

Cifrele lui sunt incredibile: 55 de echipe antrenate din care 18 naționale și două echipe olimpice (Iran și China). A muncit în 32 de țări de pe toate continente din lume, iar în unele cazuri a antrenat și patru echipe pe an. Doar în Antarctica nu a fost ca antrenor. Cariera lui a durat 48 de ani, din 1955 până în 2003. Când s-a despărțit de naționala din Samoa, ultima sa echipă, avea 77 de ani.

S-a stins din viață în toamna anului trecut, la venerabila vârstă de 93 de ani, în orașul în care se născuse și începuse călătoria lui în întreaga lume: Koblenz, Germania.

Rudi Gutendorf: fotbalist loial, antrenor metronom

În mod surprinzător, ca fotbalist, Rudi i-a fost loial unei singure echipe: a evoluat întreaga lui carieră la TuS Neuendorf, un club aflat în a treia ligă germană. Aici a jucat timp de peste nouă ani. A agățat ghetele în cui la doar 27 de ani, iar peste doar doi ani își începea periplu ca antrenor, în țara vecină, la Blue Stars Zurich, club aflat în prezent în a doua ligă elvețiană.

A trecut repede, în același an, la FC Luzern, tot în Elveția. Aici și-a consemnat cel mai lung mandat din întreaga sa carieră: a rămas peste cinci ani, din 1955 până în 1961. Cu Luzern a retrogradat în liga secundă, dar a reușit să o și promoveze în prima ligă, iar la plecare a lăsat-o în acest eșalon.

„Gutendorf nu s-a considerat niciodată un antrenor în adevăratul sens al cuvântului, ci mai mult un instructor de fotbal. Avea mereu valiza pregătită sub pat, pentru următoarea aventură, era un veritabil globe-trotter”, scrie publicația italiană Storie di Calcio despre viața lui.

Rudi cunoștea bine cinci limbi, care îl ajutau să antreneze aproape oriunde primea o ofertă: germana, engleza, franceza, spaniola și swahili. Cu ultima reușea să se integreze și la echipele din Africa. Când nu avea un angajament în străinătate, revenea în Germania, la casa sa aflată într-o pădure de lângă Neustadt. A mai deținut o vilă în Sidney, Australia.

Echipe de calibru antrenate de Rudi Gutendorf

Chiar și în Germania reușea să primească oferte bune, din partea unor echipe din prima ligă. De-a lungul carierei a stat pe banca lui MSV Duisburg, VfB Stuttgart, Schalke 04, Hamburger SV, Hertha sau 1860 Munchen.

În anii '60, cariera lui începe să ia avânt și să fie presărată de mai multe echipe. Se mută câteva luni în Tunisia, la US Monastir, apoi revine în țara natală la MSV Duisburg și VfB Stuttgart.

Urmează o incursiune în SUA, la St Louis Stars, însă în același an preia rapid prima națională, cea din Insulele Bermude. Nu stă mult nici aici, probabil dorul de casă îl lovește pentru prima dată, așa că revine în Germania la Schalke 04 și la Kickers Offenbach.

Anii '70 încep iarăși cu un dor de ducă. Se mută tocmai în Peru pentru a antrena echipa de fotbal Sporting Cristal, însă după doar un an trece din nou la echipe naționale. În doar doi ani, preia pe rând reprezentativele din Chile, Bolivia și Venezuela. Pe urmă, revine din nou în Europa la 1860 Munchen, Real Valladolid și Fortuna Koln.

1976 a fost anul lui de grație: într-un singur an trece, pe rând, pe la patru naționale: Trinidad & Tobago, Grenada, Antigua & Barbuda și apoi Bostwana. Anul și-l încheie la o echipă din club din țara lui natală, Tennis Borussia Berlin.

Aventuri pe aproape toate continentele

De aici face pasul spre un alt club puternic, Hamburger SV, însă nu rămâne prea mult timp și e tentat de o nouă expediție, de această dată prin Oceania. Mai întâi semnează cu Australia, națională la care râmâne doi ani, după care trece iar într-un singur an, 1981, pe la alte patru prim-reprezentative de pe trei continente: Noua Caledonie, Nepal, Tonga și Tanzania. Doi ani mai târziu continuă la naționala din Fiji, apoi revine în Germania să o antreneze Hertha Berlin.

Cu bagajele deja pregătite, Gutendorf pleacă din nou la drum. O scurtă oprire la naționala din Sao Tome & Principe, după care primește o ofertă din Japonia, de la clubul Yomiuri SC. Cu această echipă, Rudi devine primul tehncian străin care reușește să câștige titlul în țara niponă.

După această performanță renunță să mai antreneze la echipele de club profesioniste, în schimb se axează pe echipe naționale. În anii următori urmează, pe rând: Ghana, Nepal, Fiji, China, Iran U23, Mauritius, Zimbabwe, Rwanda și în final Samoa.

Cu tot cu echipele de amatori și semiprofesioniste pe la care a trecut, Rudi Gutendorf a stabilit o performanță de Cartea Recordurilor: 55 de echipe în 32 de țări.

Oferte inedite: „Voiau să antrenez o echipă care primiseră 32 de goluri într-un meci oficial”

Pe când antrena Samoa, Rudi a acordat un interviu despre experiența lui. Era în luptă strânsă cu Australia și Noua Zeelanda, naționale care căutau biletele pentru Cupa Mondială din 2006.

La 77 de ani, el spunea: „E perioada cea mai emoționantă din cariera mea. Cei de la FIFA m-au căutat și m-au întrebat dacă vreau să învăț să joace fotbal o echipă de fotbal din Australia care încasase 32 de goluri într-un meci oficial. Mi se părea foarte tentantă propunerea.” Totuși, după experiența din Samoa dispare o perioadă din lumea fotbalului, în 2003.

În 2016, Gutendorf revine în centrul atenției. La venerabila vârstă de 90 de ani a acceptat să stea pentru câteva meciuri pe banca echipei de liga a treia din orașul său, TuS Koblenz. „Bineînțeles, nu o să particip la antrenamente, însă cred că pot ajuta echipa cu experiența mea mondială. Toată viața mea m-am dedicat fotbalului. Iubesc acest sport pentru că ajută la integrare”, spunea el.

Trei ani mai târziu, în septembrie 2019, Rudi Gutendorf avea să se stingă în orașul său natal.

Citește și alte știri:

A murit Rudi Gutendorf, tehnicianul care a antrenat un număr record de 55 de echipe în 32 de țări

ANALIZĂ. De ce fotbalul nu e la fel de apreciat în SUA ca în restul lumii

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Încă o dovadă că Elizabeth Omoregie, starul lui CSM București, iubește România! Imaginea care a „dat-o de gol”
Handbal
Încă o dovadă că Elizabeth Omoregie, starul lui CSM București, iubește România! Imaginea care a „dat-o de gol”
Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial
Campionate
Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial
Gazeta l-a scos la plimbare pe Zeljko Kopic, iar dinamovistul s-a „ciocnit” de candidatul Nicușor Dan în metroul din București » Imagini SHOW: „Am citit despre tine!”
Superliga
Gazeta l-a scos la plimbare pe Zeljko Kopic, iar dinamovistul s-a „ciocnit” de candidatul Nicușor Dan în metroul din București » Imagini SHOW: „Am citit despre tine!”

Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!

Din cei 5 se alege! Vezi lista scurtă cu nominalizați pentru Fotbalistul, Antrenorul și Sportivul anului 2024, precum și pentru cel mai bun Jucător Străin! Miercuri sunt Superlativele GSP


Comentarii (1)
cneius
cneius  •  21 August 2020, 11:51

Fain articol. A cam umblat omul prin lume!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează