INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RUSIA

Un accident i-a schimbat viaţa! Povestea incredibilă a patronului de la Anzhi, echipa care îi dă o avere lui Eto'o

Ferrariul lui Kerimov s-a rupt pur şi simplu în două în accident +8   FOTO
Ferrariul lui Kerimov s-a rupt pur şi simplu în două în accident

Articol de - Publicat marti, 23 august 2011 00:00 / Actualizat marti, 23 august 2011 22:47

Acum jumătate de an, puţini microbişti ştiau de Anzhi. Azi, numele clubului din Dagestan este legat de cele mai şocante transferuri ale verii. Dar ce se află în spatele acestei formaţii? Iată povestea, scrisă de cotidianul spaniol Marca.

Cum este regula, e vorba de un investitor milionar. Suleiman Kerimov n-are nevoie de publicitate. Este pe locul 118 în topul milionarilor Forbes pe 2011, graţie unei averi ce încă se înmulţeşte, comparabilă cu cea a lui Berlusconi şi zi de zi mai aproape de cea a lui Steve Jobs.

Kerimov, născut la Derbent, în al doilea oraş important din Dagestan după capitala Makhachkala, unde are sediul Anzhi, a făcut avere din petrol şi gaz, metale preţioase şi fertilizante. În zona sa natală este cunoscut însă ca un adevărat filantrop. Multe lucruri s-au schimbat în felul său de a privi viaţa după un accident grav de maşină, în 2006, cînd conducea un Ferrari Enzo de peste 700.000 de euro prin Nisa (foto dreapta). Kerimov a suferit răni importante, recuperîndu-se după un proces lent şi dureros. De atunci, donează sume mari de bani diverselor cauze caritabile.

Anzhi este cel mai recent capriciu al său. Un club cu doar 20 de ani de viaţă şi cu un singur meci în Europa. L-a jucat pe 27 septembrie 2001, în prima rundă a Cupei UEFA, cu Rangers, 0-1. O singură partidă, în Varşovia, din cauza climatului nesigur din Cecenia la acea vreme, republică vecină Dagestanului. Ambele se află în zona Caucazului.

După acel campionat, Anzhi a petrecut şapte ani în liga secundă. A revenit pe prima scenă în 2009, dar, în realitate, viaţa sa a început în ianuarie 2011, cînd clubul a fost cumpărat de Kerimov. După o lună, a fost transferat Roberto Carlos. Ulterior au venit Jucilei da Silva, un mijlocaş promiţător, convocat deja la naţionala mare a Braziliei, şi marocanul Mbark Boussoufa, ales de două ori fotbalistul anului în Belgia, la Anderlecht. În această vară au venit la Makhachkala ungurul Balazs Dzsudzsak, pentru care s-au plătit 14,5 milioane de euro către PSV, şi rusul Yuri Zhirkov, care a plecat de la Chelsea pe o sumă asemănătoare.

Mărunţiş totuşi, comparativ cu cele 100 de milioane de euro care s-au cheltuit pe transferul şi contractul lui Samuel Eto'o, de la Inter.

Planul lui Kerimov include şi un nou stadion, de 40.000 de locuri, în care va investi alte 200 de milioane de euro. Obiectivul este Liga Campionilor şi se doreşte obţinerea ok-ului de la UEFA pentru arena ce poate primi formaţii ca Barcelona, Real Madrid, Manchester United sau Milan.

În acest moment, Anzhi este pe locul 4, ieri a cîştigat 2-1 cu Dinamo Moscova, în prima ligă rusă. Stelele sale trăiesc şi se antrenează la Moscova, la peste 2.000 de kilometri, şi se deplasează la Makhachkala cu avionul, doar în ziua meciului. Banii lui Kerimov le permit să evite riscurile de a trăi într-o zonă care, deşi uşor mai dezvoltată decît vecina Cecenia, se află constant în pericol.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Motivare șocantă a Înaltei Curți în „dosarul Mario Iorgulescu” » Explicația ștergerii condamnării de 13 ani și 8 luni pentru omor: „Nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții”
Special
Motivare șocantă a Înaltei Curți în „dosarul Mario Iorgulescu” » Explicația ștergerii condamnării de 13 ani și 8 luni pentru omor: „Nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții”
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Stiri extrasport
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (12)
cristitiger
cristitiger  •  24 August 2011, 01:16

de ras sa fiti cu tot cu reclama voastra....nici ziarul vostru nu l mai citesc de azi...o sa ajungeti la fel ca si PROSPORT ul....doar ca aici mai sunt ziaristi buni...dar cei care administreaza site ul...sunt de ras

alexdelmihay
alexdelmihay  •  23 August 2011, 19:22

cea mai buna bere e TUBORG!!!!!!

bismarck
bismarck  •  23 August 2011, 19:09
Postat de fuller pe 23 August 2011, 15:58

Ce face Kerimov nu dovedeste ca este un filantrop adevarat, cum este de exemplu Bill Gates. Echipa este doar moftul lui, o jucarie cu care face ce vrea, la alta scara decat Gigi. Daca ar fi investit toate aceste milioane in a ajuta intr-adevar pe altii, si nu in doar cativa fotbalisti de lux, atunci ar fi dovedit un caracter, desi nu ar fi mai avut o asemenea publicitate. Hai sa fim seriosi si sa vedem si realitatea, banii lui Kerimov ar fi putut face mult mai mult bine ajutand populatia saraca din Dagestan, in loc sa intre in buzunarele 'saracului' Eto'o...Este pacat cand pierdem simtul proportiilor.

Ce ziceai de Bill Gates??? ala ajuta oamenii,te inseli amarnic, Citeste urmatoarele 2 articole si documenteaza-ta sa vezi ce face defapt cu banii lui. http://fatanevazutaalumii.blogspot.com/2011/02/bill-gates-spune-ca-vaccinurile-pot.html http://fatanevazutaalumii.blogspot.com/2011/05/bill-gates-preseaza-guvernele-lumii.html

Vezi toate comentariile (12)
Comentează