Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat duminica, 20 noiembrie 2022 02:17 / Actualizat duminica, 20 noiembrie 2022 17:53
Începând cu 1970, aceasta este cea de-a 14-a minge creată de brandul german Adidas pentru un Campionat Mondial. Al Rihla, care înseamnă „călătorie” în limba arabă, este peste tot în Doha, fiind primul balon conectat în timp real chiar la camera VAR.
- Gazeta Sporturilor este, exceptând TVR-ul, singura instituție media din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar
- Ovidiu Ioanițoaia, Dan Udrea, Remus Răureanu și Andrei Crăițoiu vor transmite din Doha pe durata competiției
- Ghid pentru Campionatul Mondial din Qatar - detalii AICI
A mai rămas puțin până la fluierul de start al Campionatului Mondial din acest an! Turneul final beneficiază pe lângă stadioane de sute de milioane și de o minge cum n-a mai fost până acum! Al Rihla este „obiectul muncii” pentru Messi, Ronaldo, Neymar sau Benzema.
Franziska Loffelmann: „Al Rihla este cea mai rapidă minge oficială de meci de la un Campionat Mondial”
„Balonul se inspiră din cultura, arhitectura, ambarcaţiunile tradiţionale şi drapelul Qatarului. Dinamismul şi vitalitatea culorilor pe un fundal perlat sunt o reflectare a ţării gazdă a Cupei Mondiale şi a vitezei tot mai mari a fotbalului”, spun oficialii producătorului Adidas.
Franziska Loffelmann, director de design, precizând că: „Acest nou balon îşi păstrează viteza în aer mult mai mult timp. Pentru cel mai mare eveniment din sportul mondial, facem imposibilul posibil cu inovaţii majore. Al Rihla este cea mai rapidă minge oficială de meci de la Campionatul Mondial de până acum”.
Mingea Al-Rihla, conectată la camera VAR
Pe lângă viteza ei, este și prima minge din istorie conectată în timp real! Nu s-a mai întâmplat niciodată ca un balon de fotbal să aibă în interiorul lui un senzor de mișcare de cea mai mare precizie. Combinată cu datele despre poziția jucătorului din teren și prin aplicarea inteligenței artificiale, mingea va ajuta în timp real la determinarea offside-ului semi-automatizat și va semnaliza asta arbitrilor din camera VAR.
Pentru senzor, Adidas a apelat la compania Kinexon. Nemții sunt lideri în rețele de senzori de ultimă generație, iar cu ajutorul acestor mingi le vor permite arbitrilor video să vadă datele live, primind automat informații foarte precise atunci când un jucător a atins mingea.
„Suntem încrezători că vom avea o nouă eră a analizei fotbalului și a experienței fanilor cu ajutorul datele precise ale mingii în timp real”, transmit nemții.
Mingea oficială de joc costă 130 de euro, iar în Doha e prezentă peste tot. De când ajungi pe Aeroportul Internațional Hamad există un magazin exclusiv dedicat balonului cu care se va juca la Campionatul Mondial. Pe lângă mingea oficială sunt și replici, dar și alte dimensiuni pentru Al Rihla.
Cum s-au schimbat mingile Adidas pentru Mondial din 1970 până în prezent
MEXIC 1970 - Telstar
Telstar a avut 12 pentagoane negre şi 20 albe. Concepută special pentru a se vedea pe televizoarele alb-negru. A fost o minge făcută complet din piele, cu toate cele 32 de hexagoane cusute de mână!
GERMANIA 1974 - Telstar Durlast
A fost turneul final la care s-au folosit două modele de mingi, dar în marea majoritate a partidelor organizatorii au folosit modelul nou Telstar Durlast. Cu o calitate mai bună a materialului din care a fost fabricată, mingea a fost o copie îmbunătăţită a celei de la precedentul Mondial.
ARGENTINA 1978 - Tango
De această dată mingea a avut 20 de panouri, care dădeau impresia a 12 cercuri identice. Cu o tehnică nouă de construcţie, Tango a fost făcută în totalitate din piele naturală, cu un strat de acoperire impermeabil şi foarte rezistent. Pentru prima dată au dispărut hexagoanele negre.
SPANIA 1982 - Tango Espana
Inovaţiile au început să apară pe mingile de fotbal. Balonul este creat tot din piele, dar de-a lungul cusăturilor apa putea să se prelingă fără probleme. Greutatea mingii în timpul unui joc pe ploaie nu se modifica. A fost considerată primul balon cu reale calităţi contra umidităţii.
MEXIC 1986 - Azteca
Designul a fost inspirat după arhitectura din Mexic şi diverse picturi murale. Este prima minge decorată complet în cinstea ţării gazdă. Tot în premieră a apărut şi culoarea roşie pe balon, doar pentru logo. În plus, mingea nu a mai fost făcută din piele, ci din poliuretan.
ITALIA 1990 - Etrusco Unico
O minge creată după o înaltă tehnologie, fabricată în totalitate din fibre sintetice de calitate. Rezistentă la rupere, cu straturi de neopran şi poliuretan, plus latex. Numele şi designul au fost inspirate din istoria antică a Italiei, dar şi de arta din Peninsulă.
SUA 1994 - Questra
Mingea a fost creată şi dezvoltată în Franţa, apoi testată în Germania, Statele Unite şi Franţa, și a marcat ce-a de-a 25-a aniversare a misiunii Apollo 11. Inovaţia noului balon a fost introducerea unui set de stele, iar la fabricarea acesteia s-au folosit cinci materiale diferite.
FRANŢA 1998 - Tricolore
Culorile de pe drapelul Franţei şi capul cocoşului au fost folosite ca sursă de inspiraţie pentru design. Este prima minge care a fost fabricată în afara Europei, fiind produsă în Maroc şi Indonezia. Aceasta a fost realizată din spumă sintetică, fiind prima minge cu un concept revoluţionar.
COREEA ŞI JAPONIA 2002 - Fevernova
Prima proiectată diferit de designul mingii tradiţionale Tango din 1978. Stratul special de spumă sintetică a contribuit la îmbunătăţirea caracteristicilor mingii, iar carcasa formată din trei straturi de ţesături oferea o precizie mai mare a loviturii și o previzibilitate a traiectoriei de zbor.
GERMANIA 2006 - Teamgeist
Spirit de echipă este traducerea numelui balonului oficial de la acest Mondial. Mingea a fost creată după culoarea aurie a trofeului, cu detalii negre şi albe. A fost concepută sub o formă revoluţionară de panouri pentru a minimiza colţurile şi a crea un sistem mai omogen.
AFRICA DE SUD 2010 - Jabulani
Aerodinamica mingii a fost îmbunătăţită, fiind dezvoltată în parteneriat cu cercetători din Marea Britanie. Mingile au fost făcute în China, folosind latex realizat în India, poliuretan din Taiwan, acetat de vinil, adeziv și cerneală din China.
BRAZILIA 2014 - Brazuca
Este o versiune actualizată a modelului Tango 12 de la Euro 2012. Este alcătuită din trei elemente: camera, scheletul și structura externă formată din șase bucăți identice lipite termic. Aceasta a fost testată de 30 de echipe din 10 ţări înainte de Mondial.
RUSIA 2018 - Telstar 18
O reinterpretare a primei mingi Adidas pentru Cupa Mondială, Telstar, lansată în 1970 în cadrul campionatului din Mexic. Aceasta dispunea de un cip NFC inserat. Cipul facilitează consumatorilor interacțiunea cu mingea folosind un smartphone. În momentul interacțiunii, fiecare minge generează un cod unic, oferind conținut și informații exclusive pentru utilizator.