Articol de Răzvan Luțac - Publicat joi, 08 decembrie 2022 11:01 / Actualizat joi, 08 decembrie 2022 15:54
Înfrângerea Spaniei contra Marocului, 0-0 după timpul regulamentar, și 3-0 la penalty-uri, se încadrează în calapodul ultimelor ediții de la Campionatul Mondial: un rezultat neașteptat după grupe.
Din 1998, an în care favoritele au mers mai departe după grupă, Campionatele Mondiale au avut mereu câte o surpriză per „optimi”. La CM din Franța, cel mai echilibrat joc din prima fază eliminatorie a fost România - Croația 0-1. Sigur, nu se poate spune că victoria ex-iugoslavilor a fost o surpriză.
Chiar dacă „tricolorii” fuseseră sfertfinaliști în 1994, generația trecuse și printr-o dezamăgire la Euro '96, iar croații aveau o serie de fotbaliști extraordinari, Suker și Boban fiind reprezentativi. În cele din urmă, elevii lui Miroslav Blazevic au luat „bronzul”, pierzând greu semifinala cu viitoarea campioană mondială, Franța. De atunci:
2002. Coreea de Sud, victorie cu cântec contra Italiei
La Mondialul asiatic, Senegalul a ajuns a doua echipă africană în „sferturile” CM. Însă a trecut în „optimi” de Suedia, o echipă apropiată valoric. El Hadji Diouf și colegii bătuseră în grupe chiar campioana mondială Franța, așa că succesul contra nordicilor n-a fost șocant.
A surprins însă victoria gazdelor contra Italiei. Sigur, într-un meci marcat de grave greșeli de arbitraj. Vieri a deschis scorul, Seol Ki-hyeon a egalat pe final, iar Ahn Jung-hwan a dat lovitura printr-un gol de aur în minutul 117. Ce i s-a imputat arbitrului columbian Byron Moreno?
- a oferit un penalty gratuit Coreei de Sud, ratat de Ahn;
- nu i-a dat roșu lui Lee Chun-soo, care i-a șutat în cap lui Maldini;
- l-a eliminat pe Totti pentru simulare la o fază considerată de experți fault în careu;
- a anulat un gol înscris de prelungiri de Tommasi pentru un ofsaid inexistent.
2006. Ucraina, „sfert” la debut
Aflată la prima ei participare la un Mondial, Ucraina fusese nimicită în grupe de Spania, 0-4. Sigur, învinsese Arabia Saudită (4-0) și Tunisia (1-0), însă pornea cu șansa a doua contra Elveției, viitoare gazdă de Campionat European. Elvețienii câștigaseră grupa Franței și porneau ca favoriți clari.
Ajunși la penaltyuri, elvețienii au clacat. Au irosit toate loviturile de departajare, în ciuda ratării vedetei ucrainenilor, Șevcenko. Au ieșit de la CM ca prima echipă eliminată fără să primească gol.
2010. SUA a fost peste Anglia în grupe, dar Ghana a trimis-o acasă
Statele Unite aveau o generație excelentă în 2010. Cu 12 jucători în Anglia, Franța, Germania și Italia, cu Dempsey în formă și Landon Donovan în vârful carierei, americanii au câștigat o grupă contra Angliei.
Echipă pe care o știau foarte bine fotbaliștii din Premier League. În „optimi” au dat peste Ghana. Africanii s-au calificat la mustață în „optimi”, fiindcă Australia a învins Serbia, deși avea șanse infime de calificare. Ghana a trecut de americani în prelungiri.
2014. Ce surpriză, Costa Rica!
Costa Rica a fost marea senzație a Mondialului brazilian. A bătut Italia și Uruguay, a făcut egal cu Anglia și a câștigat o grupă infernală, în care a întâlnit trei campioane mondiale. În „optimi” a întâlnit Grecia, campioana europeană din 2004.
Din echipa câștigătoare rămăseseră Karagounis și Katsouranis, însă elenii au fost învinși la penaltyuri. A ratat doar un singur jucător, Fanis Gekas.
2018. Tot Spania a fost marea dezamăgire a „optimilor”
La fel ca la ediția curentă, Spania a fost marea dezamăgire a „optimilor”. Atunci, gazdele din Rusia au trimis acasă naționala iberică.
Ajunși la penaltyuri, Koke și Iago Aspas au ratat, iar adversara s-a calificat în „sferturi”.
Citește și alte știri de la Campionatul Mondial:
Infantino se laudă cu turneul din Qatar: „Cel mai bun Mondial din istorie”
Cristiano Ronaldo, din nou în centrul atenției! Ce a făcut la o zi după Portugalia - Elveția