CORESPONDENȚĂ GSP DIN QATAR Capitolul la care Qatarul n-are rival » Condiții de top pentru persoanele cu dizabilități. Concluziile trimișilor GSP: tratament cum n-a mai fost în istorie

Capitolul la care Qatarul n-are rival » Condiții de top pentru persoanele cu dizabilități. Concluziile trimișilor GSP: tratament cum n-a mai fost în istorie +12   FOTO
Capitolul la care Qatarul n-are rival » Condiții de top pentru persoanele cu dizabilități. Concluziile trimișilor GSP: tratament cum n-a mai fost în istorie

Articol de , - Publicat vineri, 25 noiembrie 2022 16:50 / Actualizat vineri, 25 noiembrie 2022 17:14

Persoanele cu handicap beneficiază la Campionatul Mondial de cele mai bune condiții și de un tratament cum n-a mai fost în istorie. Infantino anunța că turneul din Qatar va fi „cel mai accesibil” fanilor cu deficiențe, lucru confirmat. Aceștia beneficiază de transport special și parcări dedicate, preluare și acces asistat până în tribună, toalete specifice și prioritate peste tot.

Campionatul Mondial din acest an adună la un loc peste două milioane de suporteri de pe totul globul. Fotbalul unește, iar pasiunea pentru sportul rege nu are limite. Inclusiv financiare. Dar nici medicale

+7 FOTO

La confruntarea dintre Brazilia și Serbia întâlnim un fan venit tocmai din Iran. E la primul lui turneu final. „Am făcut multe economii pentru că-mi doream extrem de mult să văd un Mondial pe viu! E cea mai mare bucurie din viața mea!”, ne spune acesta. 

Noi avem Piața Obor, Doha are Piața de Aur » Reporterii GSP au vizitat complexul în care sunt expuse tot felul de bijuterii: „Unele piese parcă sunt armurile soldaților din Troia”
reportaj
Noi avem Piața Obor, Doha are Piața de Aur » Reporterii GSP au vizitat complexul în care sunt expuse tot felul de bijuterii: „Unele piese parcă sunt armurile soldaților din Troia”

Din Iran, fan Brazilia și Neymar

Se află într-un scaun cu rotile, ajutat de un prieten din Suedia. Rănit în urma unui accident, acum nu se mai poate deplasa de unul singur, dar n-a vrut să rateze Mondialul. Bucuria pentru fotbal îl face să uite de necazuri.

„Iubesc Brazilia! De-asta am venit aici. Am avut parte de tot ajutorul oamenilor din Qatar! De când m-am dat jos din avion am fost preluat de o echipă specială. Am primit un taxi dedicat cu care am ajuns la hotel. Aici avem parte de transport special, la meciurile la care mergem. Avem un autobuz care are rampă pentru cărucioare”, 

VIDEO. Condiții de top pentru persoanele cu dizabilități

L-am întâlnit înaintea meciului, în fața porții de acces în stadion. Era ajutat de doi voluntari să coboare din mașinuța pusă la dispoziție de oficialii Mondialului.

„Condițiile sunt incredibile!”

„De unde ne-a lăsat autobuzul am fost preluați de o mașinuță, ca acelea de golf. Au rampă specială și loc pentru cărucior. Am fost aduși direct la poartă, validăm tichetul și mergem în tribună să vedem o victorie mare. Pentru bilete am aplicat într-un portal special. Atât mi-am dorit. Condițiile pentru noi sunt incredibile. 

Nu ne mai simțim marginalizați, defavorizați. Sunt fericit că am avut șansa să vin aici. Trăiesc un vis frumos!”, sună mărturisirea acestuia.

Iar cuvintele lui sunt confirmate după turul făcut de reporterii Gazetei. Condițiile sunt incredibile, iar suporterii cu dizabilități beneficiază de tot ajutorul, plus locuri foarte bune în stadion. Cele mai multe sunt deasupra inelului 1 al peluzelor, unele pe platforma de la tribuna oficială, chiar pe centrul acesteia. Unde un bilet normal ar costa foarte, foarte mult.

Toalete speciale, acces prioritar

Odată ajunși în tribună, acești fani au toalete speciale, adaptate pentru a putea avea acces acolo cu un cărucior. Dimensiunile permise pentru scaunul cu rotile este de 80cm lățime și 130cm lungime. 

Pe lângă acestea, fanii cu dizabilități au și o zonă specială la toaletele normale, unde pisoarele, de exemplu, sunt la un nivel mai jos decât cele obișnuite. 

Inclusiv la zona de food aceștia au o casă specială, unde au prioritate în orice moment al partidei. Iar cei mai norocoși dintre fanii cu probleme au acces preț de 10 minute pe gazon, la marginea terenului, înainte de fluierul de start, fiind martori de la nivelul ierbii la ieșirea echipelor și la intonarea imnurilor.

„O experiență uluitoare!”

La primul meci al Angliei jucat la Campionatul Mondial, partida cu Iran, în tribunele stadionului Khalifa s-a aflat și un fan britanic. Acesta a venit special în Qatar alături de părinții săi, doar că cel mic avea probleme extrem de serioase, fiind imobilizat în scaunul cu rotile. 

În vârstă de doar zece ani, Aiden Bell suferă de paralizie cerebrală, adică are o tulburare cronică a mișcării din cauza leziunii sistemului nervos central. Într-o declarație pentru siteul ilq.com, tatăl acestuia, George, a declarat: „A fost o experiență uluitoare! Parcarea a fost convenabilă și accesibilă, locurile erau bune pentru că erau special pentru persoanele cu handicap. Inclusiv toaletele erau accesibile pentru noi”.

Au schimbat rețeaua de transport!

Rețeaua de transport din Qatar a fost îmbunătățită pentru a bifa la linie solicitările FIFA, care a cerut în mod special o conectivitate mai mare pentru persoanele cu dizabilități. Există 37 de stații în metroul din Doha și toate sunt complet accesibile pentru scaunul cu rotile, oferind acces fără bariere tuturor fanilor.

 În fiecare garnitură există spații speciale pentru cei în cărucior, iar persoanele cu deficiențe de vedere beneficiază de pavaj tactil în fiecare stație de metrou. Mai mult, autoritățile au cumpărat înainte de turneu mai multe autobuze cu podea joasă pentru a permite accesul fanilor greu deplasabili.

Citește și alte știri despre Campionatul Mondial din Qatar: 

CORESPONDENȚĂ DIN QATAR Noi avem Piața Obor, Doha are Piața de Aur » Reporterii GSP au vizitat complexul în care sunt expuse tot felul de bijuterii: „Unele piese parcă sunt armurile soldaților din Troia”

FOTO Iran o învinge dramatic pe Țara Galilor, în prelungiri! Trimișii GSP în Qatar au fost prezenți pe stadion și au transmis cele mai importante informații

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (2)
Singe_Violet
Singe_Violet  •  26 Noiembrie 2022, 16:42

Respect!In Romania nici macar rampele nu sint facute cum trebuie.

dobrin
dobrin  •  25 Noiembrie 2022, 19:32

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează