Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat vineri, 25 noiembrie 2022 13:48 / Actualizat vineri, 25 noiembrie 2022 15:29
Într-un oraș care emană lux și opulență aproape la tot pasul, Piața de Aur conține 3 clădiri, cu sute de magazine, în care negustorii de metal prețios au pe tarabe zeci de mii de produse, calitatea aurului ajungând și la un conținut de 24 de carate.
Doha are multe locuri spectaculoase, iar unul dintre ele, care merită măcar vizitat de orice turist care ajunge prima dată aici, e Piața de Aur. Situată în centrul orașului, aceasta e mai mult decât denumirea pe care o are, de piață. E, practic, un întreg complex de magazine, amplasate în 3 clădiri mari.
Înăuntru e un adevărat ritual de prezentare a bijuteriilor din aur. Geamurile vitrinelor sunt șterse de praf o dată la 30 de minute, iar materialul de pluș pe care sunt agățate pe perete diversele obiecte din metalul prețios e periat cu o perie de scame chiar și mai des, o dată la 15 minute.
Unele piese parcă sunt armurile soldaților din Troia
În toate cele 3 clădiri există și câte un bancomat, astfel încât cineva care vrea să achite cu cardul și acesta nu funcționează sau nu merge POS-ul să aibă la dispoziție varianta de a plăti în numerar. Unele magazine sunt de-a dreptul imense, altele sunt extrem de mici, nici nu e loc să intre mai mult de o persoană.
Ce găsim aici? Tot, realmente tot ce poate fi purtat! Dar nu vă imaginați doar cercei, coliere sau brățări. Aici sunt expuse inclusiv piese care aduc mai degrabă aminte de armura soldaților din Troia decât de ceva ce poate purta o femeie la gât.
Managerul Al Prince Gold, reporter pentru GSP
Negustorii nu doar că nu sunt deranjați de prezența jurnaliștilor, ci sunt încântați de vizită, iar unul dintre managerii de magazin acceptă chiar să joace rol de ghid pentru produsele sale, pe post de reporter GSP. Ia microfonul în mână și explică: „Bună ziua, bine ați venit în Doha, la Campionatul Mondial, dar acum să vorbim despre aur! Vă aflați în magazinul Al Prince Gold, sunt Ahmed Salama și vă explic câteva lucruri despre ce se petrece aici”. Ceilalți negustori s-au strâns ca să vadă ce se petrece, scot telefoanele să facă poze.
1961e anul în care a apărut cea mai mare companie, din întreaga lume, de rafinat aur. Se numește Valcambi, e din Elveția și a ajuns în prezent la o capacitate de rafinare a aurului de aproape 1.500 de tone pe an
Managerul își vede însă în continuare de expunerea sa la microfonul GSP: „Avem orice fel de aur în magazinul nostru. De 18, de 21, de 22, dar și de 24 de carate! Aducem aurul din toată lumea, avem selecții din Turcia, din Italia, diverse ediții, bijuterii mari sau mici”. Apoi arată spre un bust de manechin aflat chiar pe masă și care expune o colecție imensă, ce practic ar acoperi tot pieptul unei femei.
8.200 de toneera rezerva de aur a Statelor Unite ale Americii în urmă cu un deceniu, țară care e pe primul loc în lume la acest capitol, la distanță imensă de următoarele: Germania, Italia, Franța, China, Elveția
„Această colecție este ceva special, are în jur de 178 de grame și e fabricată chiar aici, în Doha”, spune Ahmed, după care face niște calcule pe calculatorul de pe masă. „Prețul bijuteriilor este dat de prețul aurului de azi și de greutate. Apoi, trebuie să adăugăm taxele. În final, iată cât costă această piesă: în jur de 32.000 de riali, cam 8.800 de dolari”.
Există și piese ieftine, de 140-150 de dolari
Nu e totul însă atât de scump, pentru că sunt și bijuterii mai mici, mai finuțe și, evident, care cântăresc mai puțin. Deci și costă mult mai puțin. Cum ar fi niște brățări delicate, pe care tot managerul ni le arată: „Acestea sunt din Italia, sunt foarte căutate de doamne. Nu sunt deloc scumpe, vorbim de 400-500 de riali, 140 de dolari. Ceva de purtat peste zi”. Ahmed își încheie încântat rolul de reporter. Ne oferă câte o sticlă cu apă, iar toți cei care s-au strâns în magazin ne solicită site-ul unde va apărea articolul despre piața de aur.
La ieșire, ai nevoie de ajutorul indicatoarelor și de îndrumarea deținătorilor de magazin pentru a ajunge în stradă, poziționarea tarabelor cu aur creând un adevărat labirint. Ceva asemănător cu Piața Obor, din București. Doar că aici, la Doha, o astfel de piață e dedicată exclusiv aurului. E și normal într-un oraș care emană și respiră peste tot doar bani, lux și opulență. Cum ar fi putut face excepție tocmai bijuteriile?
Prețul aurului ieri, în Doha
Carate aur (K) | Preț pe gram (dolari) |
12K | 28,24 |
14K | 32,95 |
18K | 42,37 |
21K | 49,43 |
22K | 51,78 |
24K | 56,49 |
Qatar, PIB peste SUA, Australia, Singapore
Conform Fondului Monetar Internațional, Qatar e o țară cu un Produs Inter Brut pe cap de locuitor de aproape 83.000 de dolari. Într-un top la nivel mondial, Qatar depășește state cu un nivel de trai extrem de ridicat, precum SUA, Australia, Islanda, Danemarca, Suedia, Canada, Austria, Germania. În această ierarhie, primele locuri sunt deținute de Liechtenstein, Monaco și Luxemburg, urmate de Norvegia și Elveția. Între primele 10 se regăsesc și câteva state considerate paradisuri fiscale: Insulele Bermude și Insulele Cayman.