Articol de Remus Dinu - Publicat vineri, 25 noiembrie 2022 08:50
Cristiano Ronaldo a înscris în victoria Portugaliei cu Ghana, scor 3-2, devenind, la 37 de ani și 9 luni, cel mai vârstnic marcator al lusitanilor la un CM. Un gol cu multe semnificații pentru CR7, ajuns la cinci Mondiale la rând cu gol marcat!
Pe 17 iunie 2006, Cristiano Ronaldo - un puști la acea vreme, doar 21 de ani - închidea tabela în victoria Portugaliei cu Iran din grupe. În umbra lui Figo sau Deco, el bifa și atunci o premieră: cel mai tânăr marcator portughez la un Campionat Mondial, tot din penalty, la fel ca în 2022, cu Ghana.
Ronaldo becomes Portugal's youngest AND oldest World Cup goal scorer 🤯
— CBS Sports Golazo ⚽️ (@CBSSportsGolazo) November 24, 2022
⚽ 21 years and 132 days old
⚽ 37 years and 295 days old pic.twitter.com/tbsYiltYkK
Longevitatea portughezului provoacă invidie printre rivalii săi, dar și nostalgie în rândul microbiștilor. Ce se întâmpla în fotbalul de pe mapamond când Cristiano înscria pentru prima oară la un Mondial? Dar în fotbalul românesc? Câte s-au schimbat de atunci și ce lucruri au rămas la fel?
O scurtă incursiune în arhiva Gazetei Sporturilor răspunde la câteva dintre întrebări.
10 lucruri din vremea în care Cristiano Ronaldo marca prima oară la un Mondial
1. Inclusiv Leo Messi consemna debutul său la un Mondial. Cu numărul 19 pe tricou și plete, Messi înscria în „măcelul” cu Serbia, 6-0.
2. Marele Diego Maradona făcea spectacol la „oficială”: s-a dat în spectacol la fiecare gol al argentinienilor contra sârbilor, și-a sărutat soția de la acea vreme și a fumat trabuc cubanez.
3. Unirea Urziceni tocmai ce câștiga barajul cu Forex Brașov și promova în „A”. Trei ani mai târziu, avea să devină campioană și să intre în grupele Ligii, iar mai apoi să se desființeze! „Nu vindem locul și nici nu vom fi «satelitul lui Dinamo”», spunea Costel Orac, antrenorul ialomițenilor.
4. Mircea Rednic își începea primul mandat pe banca lui Dinamo. Spera să-l transfere pe Florin Șoavă, pe care-l antrenase și la Rapid. Dorința nu i s-a materializat.
5. Ca de obicei în timpul unui turneu final, în echipa Franței începuseră tensiunile. Zidane îl sfidase pe Domenech, Gallas sărise la bătaie cu Barthez, iar Trezeguet era „foc și pară” pe toți colegii fiindcă nu reușise să atingă mingea timp de două meciuri.
6. Fernando Torres, jucător din aceeași generație cu Cristiano Ronaldo, înscria o „dublă” în victoria Spaniei cu Tunisia. Azi, „El Nino” nu mai joacă de mulți ani. Un alt Torres, Ferran, a reușit o „dublă” pentru Spania cu Costa Rica.
7. Naționala noastră era la fel, tot acasă :) Viorel Tudorache, ziarist care se ocupă și-n prezent de prima reprezentativă, realiza o radiografie dură a situației naționalei României: „Mielușei în preliminarii, «tricolorii» ar putea emite pretenții la titlul neoficial de campioni mondiali ai amicalelor”, scria jurnalistul în GSP.
8. Un alt Ronaldo, brazilianul, își trăia deja, la 29 de ani, „amurgul” la națională. Legendarul atacant era criticat pentru evoluțiile sale de la Mondial, inclusiv de către propriii colegi.
9. Gigi Becali se lăuda că-l va ceda pe Rădoi în Anglia pe „o sumă nemaivăzută pentru fotbalul românesc”. Transferul lui Mirel în Regat nu s-a realizat niciodată.
10. Ceva sigur nu s-a schimbat. Ovidiu Ioanițoaia scria editoriale în Gazeta Sporturilor. Și-și punea o întrebare parcă valabilă și astăzi: „Unde sunt stelele de altădată?”