Articol de Răzvan Luţac - Publicat luni, 31 mai 2010 00:00
Golgeterul celei de-a treia ediţii a Campionatului Mondial a fost primul jucător brazilian care a atras privirile întregului Mapamond. Léônidas da Silva, supranumit “Diamantul Negru”, este nimeni altul decât cel care a inventat – sau a perfecţionat – unul dintre procedeele celebre folosite în fotbal, foarfeca.
“A avut fantezie, creativitate, fente de zile mari – un jucător brazilian din cap până în picioare .” Astfel îl descria Nelson Rodrigues, jurnalist şi romancier contemporan cu vârful brazilian.
Crescut în São Cristóvão, un cartier al oraşului Rio de Janeiro, Léônidas făcea spectacol încă de mic copil la echipa cartierului, formaţie înfiinţată acum 111 ani.
În 1932, pe când avea doar 19 ani şi juca la Bonsucesso, vârful începea să exerseze “foarfeca”, cea care avea să îl facă celebru. “Golurile marcate de el erau atât de frumoase, încât până şi portarii adverşi îl felicitau pentru ele”, afirma jurnalistul uruguayan Eduardo Galeano.
Tot în acest an a debutat la naţională, iar un an mai târziu ajungea să joace în Uruguay, la Penarol. S-a întors mai apoi în ţara natală, pentru a încânta tribunele cu jocul său spectaculos.
Deşi pe plan intern începuse să devină unul din cei mai prolifici marcatori ai clubului Flamengo, Léônidas avea nevoie să se afirme şi pe plan internaţional – iar şansa sa s-a numit Campionatul Mondial din 1938.
În chiar primul meci al Braziliei, contra Poloniei - unul dintre cele mai frumoase din istoria Campionatelor Mondiale -, Léônidas a marcat o triplă : un gol în timpul regulamentar şi apoi o dublă în prelungiri, într-un joc încheiat cu scorul de 6-5!
Chiar în acest meci, a încercat să marcheze de mai multe ori din foarfecă, ceea ce l-a făcut pe controversatul arbitru suedez Ivan Eklind să se întrebe dacă nu cumva execuţiile sud-americanului sunt neregulamentare !
A urmat apoi golul din sferturi cu Cehoslovacia, anulat însă de golgheterul din urmă cu 4 ani, Oldrich Nejedly. Aşa că s-a ajuns la o rejucare.
Peste 2 zile, la Bordeaux, brazilienii se aflau în dificultate, fiind conduşi după golul lui Kopecky. A egalat însă Léônidas, iar apoi Roberto a marcat pentru 2-1, calificând selecţionata sud-americană în penultimul act!
Din păcate pentru şansele Braziliei de a ajunge în finală, Ademar Pimenta s-a hotărât să îl menajeze pe Leonidas în meciul împotriva Italiei. Campioana Mondială a profitat de şansa ivită şi a “taxat” curajul lui Pimenta, învingând cu 2-1.
Totuşi, Brazilia a disputat finala mică, câştigată în faţa Suediei, iar Léônidas a ţinut să iasă cu capul sus din competiţie, marcând “dubla” care l-a săltat peste Gyula Zsengeller în clasamentul golgheterilor.
Brazilianul a continuat să evolueze până în 1950, an în care “Omul de cauciuc”, cum a fost supranumit datorită celebrei sale execuţii (despre care se spune că a fost încercată pentru prima oară în anii ’20 de către Petronilhos de Brito), s-a retras din activitate.
A decedat în 2004, la venerabila vârstă de 90 de ani, după o lungă luptă dusă împotriva maladiei Alzheimer, boală de care suferea încă din 1974.