Articol de Theodor Jumătate - Publicat joi, 14 iunie 2018 09:00
Un impresar critică dur Mondialul. Agentul moldovean Arcadie Zaporojanu nu vede cu optimism acest turneu din Rusia. Și crede că au fost alese premeditat orașe cu echipe mici, ca Saransk, Nijni Novgorod sau Samara: "Organizatorii spun că vor să popularizeze fotbalul în aceste regiuni, dar și mai multe cluburi vor dispărea după Mondial".
- Theodor Jumătate, jurnalist cu 23 de ani de experiență în presa de sport și șef al departamentului Fotbal Internațional la Gazeta Sporturilor, transmite zilnic pentru cititorii GSP corespondențe din Rusia pe durata Campionatului Mondial
Mondialul e gata să înceapă, și Arcadie Zaporojanu face o radiografie a Rusiei și a fotbalului rus înaintea turneului final.
Fost jurnalist, impresarul moldovean cunoaște foarte bine această zonă, pe care o străbate cu jucătorii săi de peste două decenii.
Și nu este atât de optimist ca organizatorii, ca FIFA, care anunță competiția perfectă. Știe ce probleme sunt aici și ce probleme vor fi după sfârșitul competiției.
"Nu le ajung hotelurile"
- Arcadie, cum vezi acest Mondial?
- Pâine și sare, femei frumoase, dar nu e suficient. Din perspectiva Mondialului, Rusia înseamnă Sankt Petersburg, Moscova, Kazan și Soci. Acestea sunt punctele cheie, zonele sale frumoase, atrăgătoare. În unele orașe, ca Volgograd, vei avea impresia că te vei întoarce în timp, în secolul XX, în plină dominație comunistă. Au probleme...
- Ce fel de probleme?
- Nu le ajung hotelurile, drumurile nu sunt atât de bune, avioanele companiilor locale, cu excepția Aeroflot, au peste 40 de ani... Oricât și-au ieșit din piele rușii să fie un turneu perfect, pentru a-și promova țara și regimul, vor fi multe sincope de organizare.
- Și la Sankt Petersburg?
- Nu cred. Sankt Petersburg este mândria lor, capitala nordului, orașul lui Putin. E un oraș în care tot ai vrea să te întorci. Unde mai ajungi?
- Volgograd?
- (Râde) Acolo s-ar putea să ți se oprească apa la robinet.
- Kaliningrad?
Să nu crezi că mai găsești picior de neamț. I-au expulzat pe toți după Al Doilea Război Mondial, iar influența germană e minimă, aproape inexistentă.
"Au avut nevoie de zece ani ca să ridice Krestovski"
- Nu ești prea pornit împotriva lor?
- Așa pare, nu? M-ai întrebat ce cred. Ei bine, asta cred, ceea ce-ți zic.
- Stadioanele? Par foarte reușite, moderne.
- Sunt și terminate? Finisate? Le-au terminat pe hârtie.
- Și Krestovski, din Sankt Petersburg?
- Au avut nevoie de zece ani ca să-l facă. Pare imposibil, ireal când auzi. Zece ani. S-a și scris că au fost multe afaceri necurate legate de Krestovski. A costat peste un miliard de dolari! Și, după zece ani, au avut probleme înainte de inaugurare.
- Mai exact?
- L-au lansat cu un concert, în 2017, iar la acel concert a plouat torențial și s-a inundat arena. Ca să nu mai amintesc de tabela electronică arsă. Până au reparat-o, au improvizat, au pus un ecran cu reclame care arăta ca un ecran de desene animate. Și încă un moment caraghios, petrecut la Cupa Confederațiilor! Krestovski are terenul pe role, poate fi scos în afara stadionului, la aer. Am văzut prima oară așa ceva în Japonia și Coreea de Sud, la Mondialul din 2002. Numai că, anul trecut, au ridicat Centrul de Presă exact pe traseul pe care trebuia să iasă terenul. După competiție, au desființat acel Centru Media și l-au pus într-o parte. Sunt probleme? Sunt! Uite ce se petrece la Nijni Novgorod, oraș care găzduiește meciuri la Mondial.
"Unele arene vor rămâne niște ruine"
- Te ascult.
- Îl am pe Dan Spătaru acolo, atacantul moldovean fost la Dinamo și Poli Iași. Joacă la Olimpieț Nijni Novgorod. Orașul e mare, aproape cât Bucureștiul, are peste 1,2 milioane de locuitori. Și, dacă îți imaginezi, nu au teren sintetic. Când e vremea rea, echipa se duce la Dzerjinsk, la 40 de kilometri distanță. Jucătorii pierd două ore pe drum. Au ales prea multe orașe care nu au echipe în prima ligă sau care nu au echipe deloc.
- Au vrut să promoveze fotbalul, nu?
- Poate că asta a fost ideea, să popularizeze fotbalul în aceste regiuni, dar nu vor reuși.
- De ce nu?
- La Saransk, fotbalul nu e cel mai iubit și nu va fi nici după Mondial. Mordovia ajunsese în liga a treia, acum s-a întors în liga a doua... La Volgograd, Rotor era pe o poziție de retrogradare în liga a treia, dar a rămas în cea secundă numai pentru că altă formație, care terminase deasupra ei, nu a obținut licența. La Samara, Krîlia Sovetov coboară, urcă, jos, sus între primele două ligi. La Soci, nimeni nu joacă pe "Fișt". Proiectul lor va eșua.
- Ce se va întâmpla cu stadioanele după Mondial?
- Unele vor rămâne niște ruine. Ca în Africa de Sud, ca la Beijing, după Olimpiadă. Ca în unele orașe din Brazilia.
"99 la sută, nu vor fi atentate!"
- De ce au ocolit alte orașe? Krasnodar, de exemplu.
- Bună întrebare. FC Krasnodar are echipă puternică și stadion de cinci stele, cu aproape 35.000 de locuri. Totul a fost făcut de patronul clubului, miliardarul Galițki. De ce nu au dus Mondialul la Krasnodar? Pentru că nu se puteau spăla bani. Au construit sau renovat arene acolo unde era rost și de afaceri.
- Soci?
- E perla Rusiei, are și munte și mare. E foarte frumos, dar numai pentru rușii cu bani, care își permit, fiindcă prețurile sunt umflate rău. Am prieteni ruși care plătesc mai puțin petrecându-și vacanțele în Spania, Grecia sau Turcia decât dacă s-ar duce la Soci.
- Cum va fi securitatea? Să ne temem de atentate teroriste?
- Nu se va întâmpla nimic. Au mai fost atacuri teroriste în Rusia în ultimii ani, dar nu vor fi acum. La ce securitate a plănuit Putin pentru acest Mondial, exclud orice atentat. Nu există securitate perfectă, care să garanteze siguranța sută la sută. Însă, pentru mine, procentul e de 99 la sută. Va fi multă poliție pe străzi, în uniformă sau în civil, iar străinilor li se vor controla pașapoartele... Așa că ține mereu pașaportul la tine.
"Cluburile depind de bugetul de stat și au mari probleme"
- Fotbalul rusesc cum ți se pare?
- A mai scăzut, față de ce era în urmă cu cinci, șase ani. Din cauza sancțiunilor economice impuse Rusiei. Nivelul fotbalului nu mai este același pentru că nici cluburile nu mai sunt atât de sus. Gândește-te că majoritatea sunt departamentale, bugetare, municipale. Sunt puține excepții. Krasnodar, ȚSKA, Spartak, Anji... Restul depind de buget, de stat. Zenit e proprietatea Gazprom, care e companie de stat. Lokomotiv, noua campioană, are în spatele Căile Ferate Ruse. Rubin trăiește din banii republicii Tatarstan. Ufa contează pe bugetul Bașkortostan. Și tot așa.
- Care au fost consecințele acestei nesiguranțe financiare?
- De ceva timp, cluburile insistă ca jucătorii să fie plătiți în ruble, nu în dolari, nu în euro. Pentru că au pierdut mult din cauza fluctuațiilor rublei. Unele au dat faliment, ca Alania Vladikavkaz și Saturn Ramenskoe, și s-au format noi grupări. Altele, au căzut mult, dărâmate de aceleași uriașe dificultăți financiare: Rotor Volgograd, Himki, Tom Tomsk...
- Cluburile din orașele-gazdă la Mondial nu-și vor putea reveni după turneul final?
- Eu cred contrariul. Că Olimpieț sau Baltika Kaliningrad ar putea fi închise. Și nu doar aceste cluburi mici au probleme. Rubin, fostă campioană a Rusiei, care cumpăra în 2010 un jucător cu 20 de milioane de euro, pe brazilianul Carlos Eduardo, de la Hoffenheim, nu-și plătise fotbaliștii de peste patru luni. În februarie, aveau datorii din septembrie. Despre ce vorbim?
"Nu e nici mâncare de pește, nici mâncare de carne"
- Naționala lui Cercesov are vreo șansă la acest turneu?
- Sbornaia nu știi dacă este mâncare de pește sau mâncare de carne. Cu Cercesov, nu are nicio identitate. Fostul portar devenit selecționer nu e strateg, nu e tactician și tot face experimente de când a venit la națională. Nici acum nu a stabilit clar o echipă. Cred că, în afară de portar, nu știe sigur nici măcar o linie a echipei.
- Până unde poate ajunge?
- Va trece probabil de grupă. La ce serie are, cu Uruguay, Egipt și Arabia Saudită, ar fi și rușinos să nu se califice. Au avut grijă unii să aibă această grupă. Dar se va opri imediat. În "optimi", va fi afară!
"FC Krasnodar are echipă puternică și stadion de cinci stele, cu aproape 35.000 de locuri. Totul a fost făcut de patronul clubului, miliardarul Galițki. De ce nu au dus Mondialul și la Krasnodar? Pentru că nu se puteau spăla bani.
În Rusia, în perioada Mondialului, va fi multă poliție pe străzi, în uniformă sau în civil, iar străinilor li se vor controla pașapoartele... Așa că ține mereu pașaportul la tine
Krestovski are terenul pe role, poate fi scos în afara stadionului, la aer. Numai că, anul trecut, la Cupa Confederațiilor, au ridicat Centrul de Presă exact pe traseul pe care trebuia să iasă terenul. După competiție, au desființat acel Centru Media și l-au pus într-o parte"
Arcadie Zaporojanu, impresar moldovean