INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  UCRAINA - MACEDONIA DE NORD

EXCLUSIV // VIDEO Un altfel de Ucraina - Macedonia de Nord: GSP vă prezintă poveștile a doi artiști străini care s-au consacrat în România

Articol de , - Publicat joi, 17 iunie 2021 12:50 / Actualizat joi, 17 iunie 2021 23:03

În ziua meciului Ucraina - Macedonia de la București, GSP.ro vă prezintă poveștile a doi artiști, unul etnic ucrainean, altul etnic nord-macedonean, care s-au consacrat în România.

Gazeta Sporturilor prefațează altfel jocul din această după-amiază și vă spune poveștile a doi artiști, etnici ucraineni și nord-macedoneni, care fac carieră la București. 

Ucraineanca Natalia Pancec-Colotelo este vioară 1 la Filarmonica "George Enescu", în timp ce artistul plastic Nicolae Breza, cu tatăl născut în Macedonia, realizează miniaturi de trenuri, vase, case macedonene și gări.

UCRAINA: Vioara întâi, microbistă de mică

Natalia Pancec-Colotelo este vioara întâi a Filarmonicii "George Enescu" din Capitală. Una dintre cele mai apreciate artiste de origine ucraineană din România ține minte cum tatăl ei a scos-o în stradă la meciurile de la Cupa Mondială din 1994.

Sediul Uniunii Ucrainenilor din București, din Piața Romană, e perfect izolat fonic. O încăpere veche, înconjurată de lambriuri lăcuite și o ușă groasă de 10 centimetri păstrează, între pereți, toate cântecele dragi etnicilor ucraineni din România. Și sunt mulți, circa 50.000 declarați. 

Grosul în nordul Maramureșului și al Bucovinei, însă cu reprezentanți și în Banat, Dobrogea sau București. 

La una dintre viorile ei, Natalia Pancec-Colotelo cântă "Zelene lestia, bili kaștane". În traducere, frunzele verzi și castanele albe coboară, domol, din arcușul artistei. E ucraineancă cu mamă din Valea Vișeului, județul Maramureș, acolo unde Tisa și Vișeul își dau mâna pe granița dintre cele două țări. 

Însă crescută și dezvoltată la București, unde a terminat atât Liceul "Dinu Lipatti" (1993-1997), cât și Universitatea Națională de Muzică București, la clasa de vioară a maestrului Daniel Podlovschi.

A cântat pe vioară din 1770 

În 1994, în timp ce era la liceu, Natalia își aduce aminte că tatăl ei o scotea, împreună cu frații Hristina-Larisa și Mehailo, în Piața Universității, "unde sărbătoream victoriile României la Campionatul Mondial din Statele Unite". 

A fost microbistă în copilărie, la fel ca toată familia, a ținut cu Steaua și a mers și la un meci. "Frații mei au continuat să meargă, eu m-am timorat puțin", se amuză Natalia. 

Se amuză însă și spune că mulți colegi artiști continuă să se înțepe în preajma unui meci important, spre deliciul celor din jur. Din 2018, ea este şef de partidă la vioara I în orchestra Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti și a avut șansa să cânte în poziţia de concertmaistru. Practic, violonistul care coordonează și supraveghează colegii.

Mă aștept ca Ucraina să câștige meciul cu Macedonia, vreau să îi facă fericiți pe toți ucrainenii din România și nu numai - Natalia Pancec-Colotelo

MACEDONIA DE NORD: Maxi-talent pentru o mini-lume

Nicolae Breza e născut în România, dar care se trage dintr-o familie de macedoneni. Are o pasiune neobișnuită, construiește trenuri în special, dar și bărci, vapoare și case macedonene în miniatură.

Părinții și bunicii i se trag din Galičnik, de unde au plecat în urmă cu fix 100 de ani. El e născut în România şi e artist plastic. Are un hobby migălos și rar. Sunt doar vreo 100 de oameni care fac ceea ce face el: construiește case, locomotive, vagoane și peisaje, toate în miniatură, cu lupa și cu ochii încleștați de atenție

E povestea, spusă pe scurt, a lui Nicolae Breza, român ce simte și trăiește macedonește. "Despre Macedonia am aflat când aveam 4 ani. Tatăl meu provine dintr-o familie de macedoneni, din ceea ce azi e Macedonia de Nord. 

Bunicii sunt din Galičnik, o așezare care e la 2.000 de metri altitudine, la granița cu Albania, în munții Pindului. Pe vremuri, acolo trăiau cel mult oieri și pietrari, altceva nu era". O așezare ce azi, conform Wikipedia, mai numără doar 3 locuitori.

Locomotiva primită cadou

Artistul de origine macedoneană transformă orice lucrare într-o operă de artă. "Totul a pornit de la un cadou, o locomotivă cu două vagoane. Șina era foarte mică, practic un cerc. Și eu îmi mai tot cumpăram de la magazin câte o șină, și încă una. 

Dar erau scumpe și nu aveam bani. Aşa că am zis să le fac eu. Mergeam, le vedeam, apoi le făceam acasă", poveşteşte Nicolae.

Prima reușită a venit în liceu, când a construit reinterpretat în variantă mai mică locomotiva care a inaugurat prima șină de tren din România. O lucrare de un an de zile: "M-am apucat de aceste machete de trenuri prin clasa a 9-a sau a 10-a. Am fost la toate concursurile vremii. Chiar am câștigat Cupa Mocănița. Asta e locomotiva 28. 

A 28-a adusă în țară, e făcută în Germania, în 1866. E locomotiva care a tras primul tren de la București la Giurgiu, prima linie făcută de Regele Carol. Un an de zile am lucrat. Prima locomotivă pe care am făcut-o e din 1986. Inclusiv roțile sunt traforate de mine"

Пред Македонија, adică Înainte Macedonia, e mesajul meu pentru băieți. La meciul cu Austria m-am comportat urât. Am fost nervos! Mă așteptam la altceva, dădusem pronostic 2-1 - Nicolae Breza

VIDEO Suporterii Ucrainei și ai Macedoniei de Nord se distrează în Centrul Vechi înaintea meciului

Citește și alte știri despre EURO 2020:

Premieră la București! Ce se întâmplă la meciul Ucraina - Macedonia de Nord, al doilea găzduit pe Arena Națională la Euro 2020

FOTO + VIDEO Suporterii străini, pregătiți de Ucraina - Macedonia de Nord! Ce au făcut în dimineața meciului

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează