Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  PORTUGALIA - FRANȚA

SPECIAL Povestea incredibilă a lui Diogo Costa, eroul Portugaliei care nu voia să intre în poartă și care îi va înfrunta pe Mbappe și Griezmann: „Nu mă gândeam decât să trag!"

Diogo Costa a ghicit mereu colțul porții în care au șutat slovenii / Foto: Imago +36   FOTO
Diogo Costa a ghicit mereu colțul porții în care au șutat slovenii / Foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 04 iulie 2024 14:34 / Actualizat joi, 04 iulie 2024 14:34

Diogo Costa (24 de ani), portarul ce a calificat Portugalia în „sferturi”, respingând toate mingiile slovenilor, și la lovituri de departajare, a trădat Benfica pentru Porto.

  • Cel al cărui idol e Vitor Baia a admis că nu voia să intre în poartă când era copil, pe maidan. „N-are defecte, face totul bine”, susține antrenorul de portari de la club, Diamantino Gueiredo.
  • Diogo Costa va avea vineri seară un nou examen dur, la Hamburg, contra Franței, la Euro 2024.

„From hero to zero", dar și invers, este un dicton folosit de englezi când vor să descrie metamorfoza cuiva. În cazul de față este vorba despre povestea unui fotbalist care, la ultimul Mondial, era complice la eliminarea prematură și stânjenitoare a unei foste regine a Europei în 2016.

+32 FOTO

„Absența lui Cristiano a pus în umbră gafa portarului Diogo Costa"

Pe 10 decembrie, în „sfertul" cu Maroc din Qatar, Diogo Costa a ieșit rău la o minge aeriană în minutul 42, iar Youssef En-Nesyri a reușit singurul gol al meciului. „Era tânăr și nu mulți l-au învinovățit, mai ales că absența lui Cristiano Ronaldo din echipa de start a captat întreaga atenție.

Costa a fost, astfel, capabil să-și continue în liniște creșterea și să ajungă pe 1 iulie 2024 eroul Portugaliei. Cu reflexul formidabil din minutul 115, singur cu Sesko, și cu paradele de la 11 metri ca într-un vis", a scris L'Equipe.

Desigur că îi analizasem pe sloveni, dar adevărul este că am mers mai mult pe instinct. Am făcut lucrurile un pic diferit și le-am dus cu bine la capăt
Diogo Costa, omul meciului cu Slovenia

Diogo Costa a apărat trei penaltyuri în grupele Ligii

Dexteritatea deosebită în a neutraliza penaltyuri nu era însă ceva neobișnuit pentru goalkeeperul de 24 de ani, născut în Elveția din părinți portughezi (tatăl lucra la o firmă de detergenți).

În faza grupelor Ligii Campionilor UEFA ediția 2022-2023, el a apărat tot trei execuții de la punctul cu var: câte unul în dubla manșă cu Bayer Leverkusen, lui Schick și Demirbay, apoi cu FC Bruges, în fața lui Lang. Și în fiecare partidă a păstrat buturile lui FC Porto neatinse până la final, în tot atâtea succese ale „dragonilor".

26de prezențe are Diogo Costa în reprezentativa Portugaliei, debutând cu selecționerul Fernando Santos. A primit doar 18 goluri și a strâns 14 meciuri cu porta neperforată

La 7 ani, Diogo Costa nu prea știa limba și se adapta anevoios

„Este foarte puternic din punct de vedere mental, iar asta se vede atunci când e pus în fața unui penalty", dezvăluie Diamantino Gueiredo, antrenorul de portari al alb-albaștrilor, ce a lucrat cu Costa timp de șapte sezoane. Ajuns în țara părinților săi la 7 ani, fără să știe prea bine limba, puștiul sedus de fotbal nu era neapărat atras să poarte mănuși.

„Vorbea prost portugheza, nu a fost deloc ușor pentru el să se integreze", își amintește Adilio Pinheiro, fondatorul clubului de cartier Pinheirinhos de Ringe, aflat la periferia orașului Porto, unde Costa a jucat alături de Vitinha.

„Diogo Costa poate ajunge lângă Ederson și Ter Stegen"

„Nu voia să stea în poartă, așa că i-am explicat că în echipa mea toți joacă pe orice poziție. E adevărat că, de la o vârstă foarte fragedă, el era deja capabil să trimită mingea în poarta adversarilor. Nu era stângaci cu picioarele", adaugă Adilio Pinheiro.

Povestea incredibilă a lui Diogo Costa, eroul Portugaliei care nu voia să intre în poartă și care îi va înfrunta pe Mbappe și Griezmann: „Nu mă gândeam decât să trag!
Diogo Costa s-a întins ca un resort și s-a aruncat din bară în bară la penaltyurile slovene / Foto: Imago

Calitățile native l-au ajutat să devină o referință mondială la acest capitol, „În prima linie există Ederson și Ter Stegen. Costa ar apărea într-un al doilea grup, chiar sub ei. Este încă tânăr și ar putea să-i ajungă!", a avertizat un specialist lusitan între buturi.

Diamantino l-a lăudat pentru talentul său: „Este greu să evidențiezi o calitate la Diogo, pentru că principalul său atu este că este foarte complet". Și a mai insistat că Diogo n-are slăbiciuni: "Se simte confortabil în toate toate zonele de joc, fie cu mingea, sau pe linia porții.

O controlează în adâncime ori ieșind pe centrări la faze fixe. Costa n-are defecte și ne-am asigurat că crește la toate aspectele, tehnic și ca poziționare. Asta a implicat multe discuții și analize pe video, pentru a ne da seama că a înțeles".

Părinții l-au convins pe Diogo Costa să plece la Porto!

Povestea incredibilă a lui Diogo Costa, eroul Portugaliei care nu voia să intre în poartă și care îi va înfrunta pe Mbappe și Griezmann: „Nu mă gândeam decât să trag!
Puștiul Diogo Costa, primul din stânga pe rândul de jos, în poză cu fostul mare mijlocaș Manuel Rui Costa

Primul antrenor al titularului naționalei lusitane își amintește cum a trădat-o acesta pe Benfica pentru rivala FC Porto. Timp de 2 ani s-a pregătit la Póvoa de Lanhoso, o academie locală aflată sub aripa „vulturilor".

La acea vreme, Manuel Rui Costa lucra la centrul de pregătire al clubului și l-a remarcat pe puștiul talentat. „FC Porto i-a oferit condiții mai bune și a crezut că e momentul propice să se mute. Au vorbit cu părinții lui și au plecat toți din marginea Lisabonei", a rememorat resemnat Adilio.

La 13 ani de-atunci și după 5i sezoane în poarta „dragonilor", Costa i-a salvat reputația pătată căpitanului Cristiano Ronaldo, în urma penaltyului ratat la 0-0, în minutul 105, la poarta lui Jan Oblak. Și apoi a mai apărat trei, devenind astfel primul goalkeeper din istoria Euro cu o asemenea performanță. Încă o paradă și ar fi egalat recordul mondial al lui Duckadam!

Și încă un amănunt neștiut și dezvăluit astăzi de AS. Diogo Costa a fost oferit îm 2022 Barcelonei, care a refuzat să achite suma cerută de FC Porto, 15 milioane de euro. Deși Iker Casillas, celebrul goalkeeper spaniol care și-a încheiat cariera la Porto, l-a recomadat șefilor grupării blaugrana și a prezis că va ajunge un portar mare. Dacă nu a și ajuns deja...

Povestea incredibilă a lui Diogo Costa, eroul Portugaliei care nu voia să intre în poartă și care îi va înfrunta pe Mbappe și Griezmann: „Nu mă gândeam decât să trag!
Cristiano Ronaldo îl felicită pe Diogo Costa după finalul dramatic din „optimea” cu Slovenia (0-0, 3-0 la loviturile de departajare) / Foto: Imago

Nu avem niciun interes să-l vindem și vrem ca el să continue în poarta lui FC Porto. Este iubit de fani și are o clauză destul de mare de reziliere a contractului, de 100 de milioane de euro
André Villas-Boas, președinte FC Porto

Citește și:

Se declară dezamăgit de Denis Alibec: „Speram să ajungă o vedetă, dar el a ales alt drum. Când intervin părinții, e o problemă”
Nationala
Se declară dezamăgit de Denis Alibec: „Speram să ajungă o vedetă, dar el a ales alt drum. Când intervin părinții, e o problemă”
Unul dintre cei mai populari fotbaliști ai lumii, de nerecunoscut la plajă
Campionate
Unul dintre cei mai populari fotbaliști ai lumii, de nerecunoscut la plajă
Andrei Nicolescu aprobă transferul cerut insistent de suporteri la Dinamo: „Știu ce vrea toată lumea”
Superliga
Andrei Nicolescu aprobă transferul cerut insistent de suporteri la Dinamo: „Știu ce vrea toată lumea”

„Să fie RĂZBOI!” » Gigi Becali a început să țipe în fața Palatului: „Luni merg cu Rotaru la Burleanu. La școala de securiști le face injecții în cap să creadă că sunt stăpâni!”

Ofertat să semneze cu noua echipă, Ionuț Radu a rămas șocat când a aflat cine îl va antrena!


Comentarii (1)
VanBasten2000
VanBasten2000  •  04 Iulie 2024, 16:29

Poarta neperforata e mai buna decat porta neperforata.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează