Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  REPORTAJ

CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA „Oborul” din inima Frankfurtului » Am vizitat piața devenită atracție turistică pentru străini

Articol de , - Publicat luni, 24 iunie 2024 10:00 / Actualizat luni, 24 iunie 2024 12:22

Echipa GSP.RO a vizitat „Kleinmarkthalle”, o piață de legume, fructe, mirodenii, flori și produse din carne din inima orașului Frankfurt. Un loc devenit istoric, distrus în totalitate în cel de-Al Doilea Război Mondial, care astăzi este atracție turistică pentru străini

Meciuri peste meciuri, sute de mii de suporteri din toate țările și-o agitație mult mai mare decât erau obișnuite până acum unele orașe din Germania.

+24 FOTO

Euro 2024 înseamnă dragostea pentru fotbal, pentru echipele naționale, pentru jucători. Dar mai înseamnă și conectarea la viața și obiceiurile comunității care te primește pentru o anumită perioadă de timp.

Jurnaliștii Gazetei Sporturilor s-au transformat pentru câteva ore în simpli localnici. Și am ales Frankfurt ca punct de oprire, între două meciuri de fotbal la care am participat.

Am ales la întâmplare o persoană din centrul orașului care să ne indice un loc-eveniment din oraș pe care să-l vizităm, dar care să nu aibă nicio legătură cu fotbalul.

Doamna Martha și piața mică din inima Frankfurtului

Pe doamna Martha am întâlnit-o la brutăria din centrul orașului. Și ne-a indicat să mergem în piața din oraș, aflată în apropiere.

„Kleinmarkthalle” sau piața mică după cum o numesc localnicii. Iar primul impact a fost unul de reîntoarcere acasă, în Oborul nostru autentic, cu de toate pentru toți.

O piață tradițională pe două etaje, un amestec de tradițional nemțesc cu modern și specialități internaționale. De la salamul și pastele italiene la zecile de mirodenii orientale, la dulciurile turcești și cafeaua braziliană. Toate se găsesc în piața mică din centrul Frankfurtului.

+24 FOTO

Hala a fost distrusă în război și refăcută în 9 ani

Povestea pieței este dezvăluită prin mai multe panouri informative. Construită și pusă în funcțiune la sfârșitul secolului al XIX-lea, frumoasa hală în stil neorenascentist a fost distrusă de bombe în cel de-Al Doilea Război Mondial în 1944.

„Oborul” din inima Frankfurtului » Am vizitat piața devenită atracție turistică pentru străini

Reconstrucția de după 1954 strălucește și astăzi, fiind plină până la refuz de comercianți, dar și de cumpărători de toate vârstele. Locul este deschis de luni până sâmbătă. Duminica este închis, ca în toate magazinele din Germania, existând o lege în acest sens.

E locul perfect de unde se pot cumpăra fructe din regiune, dar și brânză, cârnați, produse de patiserie și legume de la fermierii locali.

Micile atenții sunt momeala pentru cumpărături

Sunt aproape o sută de puncte de vânzare care au clienți obișnuiți, dar și simpli turiști care n-au putut spune „nu” unei vizite în „Kleinmarkthalle”.

Alune caramelizate, caju prăjit în mirodenii orientale, boabe de cafea în ciocolată sunt preparatele de top cu care unul dintre comercianții din Siria își îmbie clienții. La un alt stand, se vinde cașcaval. Adus de la câteva sute de kilometri, din Olanda.

Preparate gătite pe loc pentru pofticioși

Piața mică are și restaurante mai mari, dar și unele extrem de micuțe. De două-trei persoane. Și e coadă la propriu pe holul etajului superior.

Totul se prepară la fața locului, de la tradiționalii cârnați la paste și salate, la pește proaspăt și tot felul de preparate orientale din carne de oaie sau vacă.

+24 FOTO

Iar cine vrea să-și prepare acasă preparatele are tot ce îi trebuie la îndemână. De la carne la condimente și legume. Bani să fie!

Câteva prețuri din piața din Frankfurt

  • struguri: 34 lei/kg
  • cireșe: 58 lei/kg
  • căpșune: 68 lei/kg
  • pere: 24 lei/kg
  • prune: 11 lei/kg
  • ciuperci: 49 lei/kg
  • cartofi: 15 lei/kg
  • conopidă: 19 lei/kg

Citește și:

Dan Negru nu s-a mai abținut: „Niște păcălici îmbrăcați în tricouri galbene!” » Detaliul care l-a scos din minți
Nationala
Dan Negru nu s-a mai abținut: „Niște păcălici îmbrăcați în tricouri galbene!” » Detaliul care l-a scos din minți
Dinamo și-a adus mijlocaș din Liga 2! A 7-a mutare a verii pentru „câini”
Superliga
Dinamo și-a adus mijlocaș din Liga 2! A 7-a mutare a verii pentru „câini”
Decizia luată de Ronald Koeman, după ce a aflat că Olanda înfruntă România în „optimi” la Euro 2024
Nationala
Decizia luată de Ronald Koeman, după ce a aflat că Olanda înfruntă România în „optimi” la Euro 2024

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (4)
contrabas3
contrabas3  •  25 Iunie 2024, 10:14

Ce bine arată tot! Mă face să vreau să mă apuc de gătit! Pentru mezeluri europene, aici trebuie să caut magazine europene, și nu le găsești chiar peste tot.

vividan2007
vividan2007  •  24 Iunie 2024, 11:25

eu am pariat pe Belgia.ma gandeam ca ne da vreo 5.asta nu inseamna ca nu apreciez ce face IORDANESCU,care este pentru mine exceptional.In capul tau e harababura dr.jivago.nici macar harababura e altceva dar ma baneaza astia.vai de capul tau !!! nu te mai uita la fotbal ca pierzi timpul

dr.jivago
dr.jivago  •  24 Iunie 2024, 10:31

E bine, dle Craitoiu? Daca ziceti d-voastra... In loc sa umpleti " paginile " Gazetei cu analize , sinteze despre gafele tactice , vidul gandirii strategice din capul lui Edi, dumneavoastra umblati hai-hui prin oborul german, cautand mercurialele Friților... Sunt sigur ca, preturile sunt mult, mult mai amicale cu germanii , in comparatie cu sumele astronomice cerute pe legaturile de leuștean sau usturoi verde cu care s-au invatat amărăstenii romani..Deci revenind la esenta ptr care ar trebui sa existe un cotidian de sport , il vedeam aseara pe Sumudica , pastrand deontologia colegiala dar nu a facut rabat la dreptul privitorului roman de a primi informatia corecta... Si a facut o analiza magistrala, competenta cu date concrete cu harababura tactica , care se petrece in capul lui Edi... Copilul Edi , parerea mea, nu are idei conceptuale si nu stie sa reactionexxe la mutările tactice ale adversarului... Aici , se dovedeste un antrenor, care e mare.. Nu a stiut sa remedieze pe parcursul startului reprizei intai, ce degringolada , ce brambureala era in jocul echipei... Pe final, domnule Craitoiu , va doresc spor la cumparaturi si nu mi-ati spus daca mămăițele teutone mai lasa la pret la verdețuri...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează