Articol de Andrei Crăiţoiu, Eduard Apostol, Daniel Grigore - Publicat duminica, 16 iunie 2024 02:00 / Actualizat duminica, 16 iunie 2024 17:37
În Wurzburg, orașul care găzduiește naționala României pe durata Euro 2024, regăsim prima pizzerie înființată în Germania, Capri und Blaue Grotte, adusă la viață în 1952 de către Nicolino di Camillo, un italian sosit în Nürnberg ca bucătar în armata Statelor Unite ♦ GSP.ro a vizitat celebra locație și vă prezintă imagini spectaculoase dintr-un spațiu care debordează istorie.
Cea mai veche pizzerie din Germania este localizată la o aruncătură de băț de cantonamentul naționalei României din Wurzburg. Vorbim despre un local fondat pe 24 martie 1952, în urmă cu 72 de ani, care apare în toate recenziile cu eticheta de cea mai veche pizzerie din această țară.
Fondatorul restaurantului, Nicolino di Camillo, și-a părăsit țara natală în perioada postbelică și s-a mutat la Nürnberg cu o unitate armată americană. În Fürth a lucrat într-o bucătărie și s-a imaginat realizând lucruri mărețe în industrie.
Ulterior, a întâlnit-o la operă pe Janine Schmitt, originară din Würzburg, s-a îndrăgostit de aceasta și a dorit să deschidă un mic restaurant în orașul pe atunci devastat de bombardamentele din conflagrația mondială.
Nu i-a fost dificil să aleagă locația. Uffenheimer Bräustüble, pe strada Elephantgasse, era ideal pentru ce-și imagina, deoarece clădirea cu un singur etaj supraviețuise aproape nevătămată bombardamentului din Würzburg. Până atunci, servise ca depozit de pantofi.
Am vizitat cea mai veche pizzerie din Germania, Capri und Blaue Grotte
La „naștere”, proprietarul italian a denumit localul „Sabbie di Capri”, „Nisipul din Capri”.
Succesul s-a lăsat așteptat, pentru că grupul de clienți era format exclusiv din soldați americani. Pizza adusă la viață de Nicolino era o mâncare necunoscută, dar și cam scumpă pentru buzunarele localnicilor.
Cu timpul, percepția s-a schimbat. La fel și proprietarii locației, gestionată de-a lungul celor 7 decenii de existență de mai multe persoane.
Dominik duce mai departe istoria localului
Din 2021, un bucătar local, Dominik Schraut, se află la cârma istoricului restaurant. Sub „bagheta” lui, locația a trecut prin schimbări majore, atât la nivel de meniu, cât și ca denumire. De exemplu, acum întâlnim în „portofoliu” mâncăruri și băuturi specifice bucătăriei iberice, o influență pentru care o găsim responsabilă pe soția lui.
Sunt aproape 3 ani de când Dominik și soția lui, Ruth Lopez, sunt patronii „Capri und Blaue Grotte”. Capri este insula stâncoasă și superbă din Marea Tireniană, situată la intrarea în Golful Napoli, iar „Grota Albastră” este celebra grotă marină situată pe coasta insulei. Proprietarii au încercat să creeze o replică și au regândit subsolul restaurantului într-o pivniță boltită.
Dominik ne-a gătit cea mai vândută pizza: iată procesul, de la A la Z
Pe Dominik și Ruth i-am găsit la muncă, „pe baricade”, în momentul vizitei noastre. Jovial, bucătarul și-a pus șorțul și a preparat pizza favorită a casei, „Capri”, amestecând ingredientele și punând-o la copt în cuptor.
De ce favorită? Ei bine, între clienții cu care am discutat a existat un consens: Pizza „Capri” este atracția numărul 1 a locației. Însuși proprietarul ne-a recomandat-o, atunci când i-am cerut părerea.
Tipul de pizza preferat de clienți nu abundă în ingrediente: salam, ciuperci, șuncă presată, ardei iute și măsline. Nici nu avea nevoie de mai mult, miresmele și gusturile ne-au încântat peste măsură.
Proprietar, bucătar, microbist
Dominik se descurcă și la fotbal, nu doar în bucătărie. El împreună cu o parte dintre clienții locației știu că în această perioadă orașul îi are ca oaspeți pe jucătorii naționalei României.
„Îmi place tensiunea din timpul unei partide de fotbal. Simți ceva special, o intensitate anume, ceva ce mi-e greu să descriu într-un cuvânt. Este un joc complicat, de echipă, dar care aduce emoție.
Echipa mea favorită este, clar, Germania. Asta ca să nu mai spun de echipa locală, Wurzburger Kickers. Germania are formație bună, sper că va face un turneu final bun.
Știu că echipa națională a României este cantonată în orașul nostru. Sunt bucuros de asemenea oaspeți. Sper să le purtăm noroc oaspeților noștri!
N-am interacționat cu românii până acum, dar sunt bucuros de noi cunoștințe. Le recomand pizza Capri atunci când ne trec pragul”, ne-a spus Dominik, cel în mâinile căruia se află acum destinele primei pizzerii despre care spun cărțile de istorie că a fost deschisă pe tărâm german.
Era seară și încăperea se aglomerase. L-am lăsat pe Dominik să continue istoria vibrantului restaurant, pizza după pizza, tapas după tapas.
La plecare, am recitit mesajul bilingv inscripționat pe peretele exterior al clădirii, în italiană și germană: „Iubirea care mută soarele și celelalte stele”.