INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  ANALIZĂ

CORESPONDENȚĂ GSP DIN GERMANIA Semifinalele golurilor improbabile! Spania și Anglia, în finala EURO după faze în care șansele de reușită erau infime

Watkins a dus-o pe Anglia în finala EURO 2024 cu un gol marcat în minutul 90+1 // FOTO: Cristi Preda (GSP)
Watkins a dus-o pe Anglia în finala EURO 2024 cu un gol marcat în minutul 90+1 // FOTO: Cristi Preda (GSP)

Articol de - Publicat joi, 11 iulie 2024 14:49 / Actualizat joi, 11 iulie 2024 19:59

Spania și Anglia sunt finalistele de la EURO 2024 ♦ Cele două s-au impus cu scoruri identice, 2-1, cu Franța, respectiv Olanda ♦ Ambele semifinale au și altceva în comun, pe lângă scor: goluri improbabile.

  • Spania – Anglia, finala EURO 2024, se joacă duminică, 14 iulie, la Berlin. Va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe PRO TV

Dintre cele 6 goluri macate în cele două semifinale, 4 aveau maximum 5% șanse de reușită. Peste medie sunt doar reușitele lui Kolo Muani, care a marcat pentru 1-0 în Spania – Franța, și a lui Harry Kane, care a egalat în Olanda – Anglia.

Semifinalele EURO 2024, decise de goluri improbabile

Potrivit raportului Wyscout, cele două șuturi prin care Spania a întors soarta meciului cu Franța aveau șanse infime de a intra în poarta lui Maginan. Cum au calculat experții Wyscout? Pe baza parametrului xG.

  • xG se traduce ca „Expected goals” (goluri așteptate). Adică un parametru care „alocă o anumită probabilitate fiecărui șut (în funcție de statisticile anterioare) privind posibilitatea de a înscrie din acea poziție”. Cu cât parametrul e mai mic, cu atât șansa de reușită e mai mică.

În minutul 21, puștiul Lamine Yamal a marcat un gol superb, de la 25 de metri. A șutat cu stângul, iar mingea s-a dus direct în vinclu. Șutul avea parametru xG de numai 0,02! Adică era aproape imposibil ca balonul să intre în poartă. În 98% dintre cazuri, acea fază nu se termina cu gol.

Aproape la fel de mici erau șansele și ca Dani Olmo să înscrie pentru 2-1 în minutul 25, la capătul unui acțiuni individuale. xG-ul pentru faza lui era de 0.06. În cazul lui Kolo Muani, care a deschis scorul, xG-ul era de 0,36. Adică erau 36% șanse să dea gol.

Și în Olanda – Anglia, 1-2, s-au marcat două goluri din situații care nu se anunțau periculoase. La faza din minutul 7 în care Xavi Simons a deschis scorul cu un șut din cădere, de la 18 metri. Mingea a intrat în poartă deși șansele erau mici, parametrul xG fiind de 0,03.

Iar golul lui Watkins, din minutul 90+1, care i-a trimis pe englezi în finală avea un xG de 0,05. Transformat în procente, în 95% dintre cazuri acea fază nu se finaliza cu gol marcat.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FRF le-a dat ultimatum! Cluburile din Superliga, amenințate cu depunctarea
Superliga
FRF le-a dat ultimatum! Cluburile din Superliga, amenințate cu depunctarea
După Șut, alt om de bază de la FCSB are ruptură musculară
Superliga
După Șut, alt om de bază de la FCSB are ruptură musculară
„La început am fost puțin tristă” » Ioana Timofeciuc explică de ce a fixat nunta cu Florinel Coman într-o zi de joi
Stranieri
„La început am fost puțin tristă” » Ioana Timofeciuc explică de ce a fixat nunta cu Florinel Coman într-o zi de joi

EXCLUSIV „Pe băiatul meu îl cheamă Vladimir, după Vladimir Putin!” » O campioană a României, interviu fără rezerve: „Jocurile Olimpice NU au fost un succes!”

„Am avut prime de la FCSB”, la 4 ani după Cazul Valiza! » Interviu-BOMBĂ cu Marian Cristescu despre o carieră plină de povești: „Budescu îl lua de urechi pe băiatul lui Ioan Niculae” + „Răzvan Lucescu ne-a legat cu sfoara”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează