Articol de Răzvan Luţac - Publicat joi, 23 august 2018 10:10
Cel mai înfocat fan al FCSB pentru partida cu Rapid Viena vine din Germania: a rămas în fotoliu rulant după ce a crescut cu tratament împotriva hepatitei când el avea distrofie musculară!
- Rapid Viena - FCSB e astăzi, de la 21:30, liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe Pro TV.
La 30 de ani, viața lui Sebastian Ionaș, suporter înfocat al FCSB, curge departe de casă și departe de pasiune. Locuiește în Germania, la Hausham, un orășel liniștit aflat la 30 de kilometri distanță de Munchen. Genul în care nu ai avea un șoc dacă, de după colț, ți-ar apărea în față Hansel și Gretel.
Pentru mulți e ușor să se întoarcă de-acolo în țară și de câteva ori pe an, aeroportul e aproape, însă tânărul are o piedică. O boală care-l roade din naștere, de care a aflat târziu și care, acum exact 15 ani, l-a împins în fotoliul rulant. Distrofie musculară. Barieră uriașă în calea deplasării și a deplasărilor. Sebastian a avut însă o tresărire când a aflat că FCSB ar putea juca împotriva Rapidului din Viena.
Abia prima deplasare
"Vă spun sincer, la fiecare tragere la sorți urmăream, cu sufletul prins, cu cine pică ai mei. Eu îi numesc Steaua, pentru mine au rămas Steaua. Îmi doream mereu, chiar dacă ar fi fost infernal, Bayern Munchen sau, în ultimii ani, RB Salzburg. Mi-ar fi fost foarte ușor să ajung la meciuri. Și, de când locuiesc în Germania, de 10 ani, n-am prins nicio deplasare cu Steaua".
A prins-o acum
Imediat după ce FCSB a trecut de Hajduk, iar Rapid Viena de Slovan Bratislava, Sebastian a intrat în transa premeci. "Am calculat cât facem până acolo, sunt fix 400 de kilometri, și am vorbit cu cei de la club. Mă ajută ei cu biletele", povestește Sebastian.
Hepatită în loc de distrofie
Care are o poveste infernală. Semnele bolii au apărut încă din copilărie, însă medicii i-au greșit diagnosticul. "La analize îmi ieșea mereu ficatul mărit. Mi s-a spus în ani diferiți, și pe la 7 ani, și pe la 9 ani, că am hepatită cronică. Așa că am luat tratament pentru asta, deși nu aveam. Mai mult, una dintre recomandări a fost să nu fac efort, ceea ce m-a dărâmat", adaugă suporterul.
Apoi, la 10 ani, a venit diagnosticul real. "Distrofie musculară, o boală care distruge, progresiv, sistemul locomotor. A fost un șoc, mai ales că pauza de mișcare a dus la atrofierea accentuată a mușchilor".
La 15 ani, când copiii sunt fascinați de primul an de buletin și primul an de liceu, Sebastian ajungea în scaun cu rotile.
Revedere după un deceniu
După încă 5 ani a ajuns în Germania. "Părinții mei au găsit ceva de lucru aici și m-au adus cu ei. E un mare plus pentru mine, deoarece am beneficii multe, chiar dacă nu sunt cetățean german", punctează Ionaș.
"Le-am zis și medicilor germani de eroarea din România. Nu le-a venit să creadă! Spuneau că acea lipsă de mișcare a fost decisivă și, probabil, altfel, acum puteam încă să merg, deoarece forma bolii mele nu era atât de galopantă", rememorează, mâhnit, fanul FCSB.
Pe care-l entuziasmează meciul de diseară: "Sper să văd o victorie. Ultimele mele imagini cu Steaua pe teren sunt de pe vremea lui Bănel Nicoliță și Pawel Golanski. Mergeam des la meciuri în țară", conchide tânărul.
Doar la Bayern - CFR și cantonamente
Singura partidă pe care Ionaș a prins-o în Germania a fost un Bayern - CFR Cluj 3-2, în UEFA Champions League, când Mario Gomez a anihilat, cu un hattrick, trupa feroviară. Pe steliști i-a mai prins doar în cantonamentele din Austria. Acolo, Sebastian s-a pozat cu lotul FCSB din 2011-2012.
Se regăsesc și acum Pintilii, Rusescu și Lucian Filip, în imagine apar și fotbaliști care au prins mai puține meciuri la "militari". Tibi Bălan, Lupu, Adi Rocha, Nikolici, frații Costea, Năstăsie, Pușcaș, Roșu, Dumitraș, dar și fundașii Martinovici și Pârvulescu.
"Țin cu Steaua din 1996. Atunci am început să mă uit la meciuri. Până atunci, doar mă jucam. Îmi plăcea enorm să joc fotbal afară, cu băieții"Sebastian Ionaș
ECHIPELE PROBABILE RAPID VIENA - FCSB
Click AICI pentru a mări imaginea.
.