Articol de Remus Răureanu - Publicat miercuri, 02 septembrie 2020 15:42 / Actualizat miercuri, 02 septembrie 2020 17:24
Zvonko Milojkovic, un agent sârb implicat în multe tranzacții din fotbalul românesc, explică ce fel de echipă este Bacika Topola, pe care roș-albaștrii o vor întâlni în turul al doilea preliminar din Europa League.
Cât de periculoasă e Bacika Topola, a patra clasată din Serbia în sezonul trecut? Ar trebui să aibă emoții FCSB în deplasarea de pe 17 septembrie? Și cum fac sârbii de tot vând fotbaliști pe bani mulți? De ce nu reușesc și românii? Încearcă să explice Zvonko Milojkovici, un impresar sârb care a participat la câteva importuri din campionatul românesc: Planic, fundașul de la FCSB, Bozovic, "lateralul" de la Rapid, Vranjkovic, mijlocașul fost la Dinamo.
- Zvonko, sunt cluburi din Serbia foarte cunoscute în România, dar de Bacika Topola n-am mai auzit până la tragerea la sorți. Cum a ajuns să participe în Europa League?
- Nu ai auzit de ea fiindcă a promovat abia în vara anului trecut în prima ligă. A prins imediat un loc de Europa League fiindcă e un club finanțat din Ungaria, așa cum e și Sepsi la voi. În Serbia nu sunt multe cluburi cu bani, de aceea a putut Bacika Topola să avanseze ușor. Au bani Steaua Roșie, Partizan, Vojvodina, Ciukariciki, Radniciki Niș. Și Bacika Topola, datorită investiției Guvernului maghiar.
- De ce a ales Ungaria să investească tocmai acolo?
- Ți-am zis, mai e Sepsi în aceeași situație, Ungaria investește acolo fiindcă există în zonă o comunitate maghiară. La fel e și la noi, sunt mulți unguri în provincia Vojvodina, în care se află și Bacika Topola. Nu sunt la fel de mulți maghiari câți sunt în Covasna și în Harghita, dar sunt.
- Știu că procedează la fel în Slovacia, la Dunajska Streda.
- Da, și la Osijek, în Croația, e la fel, sunt tot bani din Ungaria.
"Aici nu e balet, ca în România!"
- Ar trebui să se teamă FCSB sau o să fie lejeră deplasarea?
- Lejer n-o să fie meciul! Adică nu cred să fie așa... Bacika Topola e o echipă care joacă foarte închis, defensiv, și caută contraatacuri. Dacă FCSB o să marcheze devreme ar putea să câștige la scor. Dacă voi, românii, nu marcați rapid, o să vezi ce o să se întâmple!
- Ce o să se întâmple?
- Va deveni greu jocul, fiindcă adversarul o să fie extrem de agresiv. În Serbia nu e balet, așa cum e în campionatul vostru. Aici se joacă foarte dur.
- La noi e balet?
- Da, da! Balet este! Un joc lipsit de agresivitate, cu spații mari. Pentru spectatori e mai frumos fotbalul din România decât e în Serbia, sunt ocazii mai multe, greșeli mai multe. Dar e balet!
- Economic, care e nivelul la Bacika Topola?
- Salariile sunt între 4.000 și 6.000 de euro.
- Mici.
- Față de cât plătește FCSB, da. Dar banii sunt plătiți la timp, nu există nicio întârziere, clubul e stabil, ceea ce păstrează o atmosferă bună. Golgeterul a fost Siladji în sezonul trecut, cu 16 goluri. Echipa nu conține însă vedete, fotbaliști mari. Ți-am zis, stilul e unul defensiv, foarte agresiv, speculativ. FCSB are fotbaliști mai buni. Bacika Topola are șanse cam 25 la sută, poate 30 la sută să se califice.
De ce crede că România nu mai produce fotbaliști
- Scopul investiției maghiare la Bacika Topola care este? Să devină echipa aceasta campioana Serbiei?
- Aaa, nu, așa ceva nu ar fi posibil! Aici nu e ca în România, să poată câștiga titlul oricare echipă. Campioana Serbiei poate fi Steaua Roșie sau Partizan. Dacă apare un club cu bani mulți și își face o echipă care le bate pe Real Madrid și pe Barcelona, în Serbia tot nu câștigă titlul! Exagerez un pic, dar înțelegi ideea! Nu poate nimeni să treacă peste Steaua Roșie și peste Partizan.
- La Steaua Roșie și la Partizan care sunt bugetele?
- Steaua Roșie are între 20 de milioane și 30 de milioane de euro anual. Partizan, vreo 20 de milioane.
- Bani mulți!
- Da, dar sumele nu includ numai salariile. Doar voi, în România, când spuneți "buget" vă gândiți la salarii și atât! Mai e vorba și despre alte cheltuieli, inclusiv cu centrele de tineret.
- Cam câți bani câștigă un antrenor de juniori de la Partizan?
- O mie și cinci sute de euro.
- Aici, un antrenor de juniori e plătit cu vreo 600 de euro.
- Dar nu asta e problema, mai grav e că îi plătiți cu 600 de euro pe antrenori care ar merita 60 de euro!
- De ce spui asta?
- Pentru că n-ați mai scos de vreo douăzeci de ani un fotbalist foarte bun!
- Da, șmecheria ar fi să îl plătești cu 1.500 de euro pe unul care valorează 5.000 de euro.
- Șmecheria! Și tu mă iei tot cu șmecheria?! Voi, românii, numai cu gândul la șmecherii sunteți!
- Bine, afacerea, nu șmecheria.
- Nu, nu e întâmplător că te-ai exprimat așa! Și în fotbal la fel gândește lumea, "cum să facem o șmecherie?". De ce nu investește niciun club în antrenori de juniori plătiți cu câte 5.000 de euro fiecare? Ce ar însemna asta? 25.000 de euro lunar, da? 300.000 de euro într-un an. Investind așa trei, patru ani, ajungi să produci măcar doi, trei fotbaliști buni într-o generație. După acești trei, patru ani, scoți jucători buni în fiecare sezon. În Serbia, acesta e tot secretul transferurilor scumpe: antrenori de juniori foarte buni și cluburi preocupate să îi promoveze pe copii. Bine, începuseră și la noi să aducă străini tot mai mulți, jucători din ce în ce mai bătrâni. Și a intervenit federația.
Drepturi TV: 50.000 de euro
- Cum a intervenit?
- Cu o regulă U21, ca la voi.
- Nu știam că și în Serbia există o asemenea regulă.
- Nu știai fiindcă a început abia din sezonul acesta. Dar nu e chiar ca în România, e mai dură pentru cluburi! Fiecare echipă trebuie să aibă doi jucători sub 21 de ani, care să joace minimum 45 de minute. Nu e ca la voi, cu copii schimbați în minutul 1! În Serbia, campionatul conține 20 de echipe. Dacă fiecare club trebuie să aibă doi jucători tineri pe teren timp de 45 de minute, în lot trebuie să fie măcar patru, de fapt. Calculează tu câți tineri joacă!
- Măcar 80.
- Exact! Din 80, nu se poate să nu fie câțiva foarte buni, vânduți pe milioane de euro! Cluburile din asta trăiesc, din vânzarea jucătorilor.
- Drepturile TV cât valorează în Serbia?
- Aaa, puțin de tot, cam 50.000 de euro încasează fiecare club.
- Anual?!
- Da, anual!
- În România ia 1.400.000 de euro o nou-promovată.
- Nu mai sunt atâția bani nicăieri în jurul vostru. În Bosnia, în Slovenia, sumele sunt ca în Serbia, așa cum ți-am zis, cam 50.000 de euro de club.
- Și cum supraviețuiește fotbalul acolo?
- Dacă-mi dai mie 1.400.000 de euro și mă lași să aleg oricare club din Serbia, mă bat pentru calificarea în cupele europene! Acesta e nivelul financiar aici. Cluburile supraviețuiesc altfel, produc jucători, îi vând.
"Românii au fițe"
- În România e mai greu să produci bani din transferuri.
- De ce e mai greu?
- Fiindcă nu sunt oferte!
- În Serbia de ce vin oferte? Am mai avut o discuție la un moment dat și ai zis chestia aia cu fructele, cum era?
- Dacă iau fructe bune dintr-un loc mă întorc acolo.
- Da. Benfica și Fiorentina cumpără încontinuu jucători tineri de la Partizan. De ce procedează așa? Fiindcă au luat câțiva fotbaliști de acolo și s-au convins că erau buni. Fructele erau bune. În România e șmecherie, dacă ai luat fructe bune dintr-un loc nu revii, cauți alt loc, cu fructe bune mai ieftine. Voi așa procedați.
- Așa e, Genk l-a luat pe Milinkovic-Savic de la Vojvodina și l-a vândut mai departe la Lazio.
- Da, l-a vândut cu un profit imens, fiindcă Milinkovic confirmase la Genk. D-aia se vor mai uita belgienii în Serbia în continuare. E și o diferență de mentalitate între noi și voi.
- Care e diferența?
- Sârbii acceptă să muncească, pot să fie chinuiți, sacrificați. Românii, nu. Românii au fițe.
- Crezi că așa e?
- Sigur așa e! Jucătorii români sunt încântați de bani, de mașini, de fete, și nu mai muncesc la fel de mult. Ți-am zis despre balet! La fotbal trebuie muncă grea!
- Tu ești agentul lui Alexandru Crețu, ce crezi că va face la națională?
- Sper să scape de emoții.
- De ce are emoții? Se va juca fără spectatori, e mai ușor.
- Eee, nu e așa, e visul lui îndeplinit, a fost convocat la națională, nu e simplu! El e foarte bun, e puternic, rapid, tehnic. E "număr 6". E om de bază la Maribor.
- Un fel de Nemanja Matic
- E mai lent Matic! Crede-mă, Crețu e foarte bun! Și o să vedeți toți dacă va juca la nivelul lui normal!
"Bacika Topola a pierdut cu Steaua Roșie cu 0-5, dar FCSB nu ar trebui să se uite la meciul acela! S-a întâmplat, nu e un exemplu despre cum o să fie adversara FCSB-ului!"
"Steaua Roșie și Partizan își fac bugetele din vânzarea jucătorilor. Cum ajung la milioane de euro? Pentru că alții confirmă înaintea lor și cluburile caută în continuare sârbi"
Zvonko Milojkovic, impresar