INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  CITY - SPARTA 5-0

Golul nepământean al lui Haaland i-a pus „pe butuci” pe statisticieni: „Cum naiba ar trebui să calculăm?”

Golul nepământean al lui Erling Haaland // foto: Imago Images +7   FOTO
Golul nepământean al lui Erling Haaland // foto: Imago Images

Articol de - Publicat joi, 24 octombrie 2024, 08:25 / Actualizat joi, 24 octombrie 2024 11:00

Erling Haaland, 24 de ani, a înscris un gol senzațional în Manchester City - Sparta Praga 5-0, cu un procedeu care amintește de execuțiile lui Zlatan Ibrahimovic.

Norvegianul a punctat de două ori contra campioanei Cehiei, dar prima dintre cele două reușite, de 2-0, a fost de-a dreptul senzațională.

Era minutul 58 pe Etihad, când Savinho își bate omul direct în banda dreaptă, intră în careu și îl caută pe Haaland cu o centrare cu piciorul drept.

S-au vorbit? Ce au pus pe copertă ambele ziare din Catalonia, după istoricul Barcelona - Bayern 4-1
BARCA - BAYERN 4-1
S-au vorbit? Ce au pus pe copertă ambele ziare din Catalonia, după istoricul Barcelona - Bayern 4-1

Golul nepământean al lui Erling Haaland i-a pus „pe butuci” pe statisticieni: „Cum naiba ar trebui să calculăm?”

Brazilianul trimite puțin în spate față de locul unde se demarcase Haaland, dar Erling nu are nicio problemă cu asta. El atacă mingea undeva la 7 metri de poartă, pe zona centrală, și se aruncă cu piciorul sus. Contactul cu mingea este ideal: aceasta sare din pământ în plasă, spre deliciul suporterilor.

Realizăm că a fost o execuție specială în momentul în care vedem faza de aproape. Haaland a ridicat piciorul stâng peste nivelul capetelor adversarilor și a lovit mingea cu partea exterioară a piciorului, cătă vreme era întors doar pe jumătate spre poartă, cu fața spre centrul terenului!

„Este extraordinar! Mai poate cineva să facă așa ceva? Nu sunt prea sigur”, a reacționat unul dintre comentatorii englezi.

A fost o execuție pretențioasă, una care le dă de furcă statisticienilor. Cei de la The xG Philosophy, experți în calcularea parametrului xG (expected goals), practic probabilitatea ca o ocazie să se transforme în gol, au scris pe Twitter (X): „Cum naiba ar trebui să calculăm xG-ul la faza asta?”.

Execuția cu care Erling Haaland a înscris golul de 2-0 în Manchester City - Sparta Praga
+2 FOTO

Expected goals (xG) ori numărul de goluri așteptate reprezintă, conform Wyscout, un parametru care „alocă o anumită probabilitate fiecărui șut (în funcție de situațiile anterioare) de a se transforma în gol”.

Erling Haaland l-a egalat pe Didier Drogba ca număr de goluri în UCL

Cu alte cuvinte, statisticienii se întreabă dacă există alte faze comparabile, astfel încât să calculeze probabilitatea ca execuția lui Haaland să se transforme în gol. O misiune complicată, pentru că așa ceva se vede rar.

Cu „dubla” de miercuri seara, Erling Haaland a ajuns la 44 de goluri în Champions League, în doar 42 de apariții în competiția internațională numărul 1. Norvegianul l-a egalat ca număr de goluri în Ligă pe Didier Drogba, care a avut nevoie de 92 de partide pentru a atinge această bornă.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Golul nepământean al lui Haaland i-a pus „pe butuci” pe statisticieni: „Cum naiba ar trebui să calculăm?”
Liga Campionilor
Golul nepământean al lui Haaland i-a pus „pe butuci” pe statisticieni: „Cum naiba ar trebui să calculăm?”
A fost ispită la „Insula Iubirii”, acum se iubește cu un fotbalist legendar » A confirmat relația la ieșirea din hotel
Campionate
A fost ispită la „Insula Iubirii”, acum se iubește cu un fotbalist legendar » A confirmat relația la ieșirea din hotel
FCSB a coborât în clasamentul din Europa League după ce s-au jucat primele două meciuri ale etapei
Europa League
FCSB a coborât în clasamentul din Europa League după ce s-au jucat primele două meciuri ale etapei

„Cum adică să NU-l umilesc?” » Campioana Otilia Bădescu, interviu rar despre luptele pe muchie de paletă: „Chinezii au refuzat să mă pregătească, le-a fost frică!” + Ce mare regret are

Are peste 150 de medalii în România, dar se teme: „Mâncarea e scumpă, masajul e scump, sper să nu fiu nevoită să fac asta! Chiar cunosc pe cineva ...”


Comentarii (9)
Geox2284
Geox2284  •  24 Octombrie 2024, 13:22

Gol nepământean?!! Păi și prin liga a 5a se dau niste goluri.. măcar dacă se ducea direct in vinclu. Dar a dat în pământ și a intrat mingea în poartă..

Geox2284
Geox2284  •  24 Octombrie 2024, 13:20

Oamenii astia vorbesc serios? Asta e o pleașcă de gol, o nimereala și atât. Nici nu o poți numii execuție. Omul a lovit și el mingea cum a putut și a intrat mingea în poartă. După părerea mea nu ar intra nici măcar în top 100 goluri marcate vreodată. Dar ce vorbesc , in top 500 nu ar intra. În fiecare etapă în campionatele din lume se marchează cel puțin un gol mult mai spectaculos. La mine golazo înseamnă o execuție cu adevărat de fotbalist. Asta nu avea alte variante de lovire a mingii respective. S a cracit prin careu și a lovit și el mingea și din bulan a intrat în poartă. Nu vad nimic ieșit din comun. Asta nu e execuție, e o mare nimereală și atât.

Leshinel
Leshinel  •  24 Octombrie 2024, 12:17
Postat de mandelu pe 24 Octombrie 2024, 11:34

Mare,tare si cam atat ! Nu mi-as duce copilul la meciurile lui ca sa invete ceva . Sunt altii mai atacanti si mai fotbalisti ca el.

Nu ştiu la ce se referă toţi cei 17 milioane de experţi şi antrenori din România cand vorbesc despre Haaland, dar cifrele vorbesc întotdeauna în fotbal. Degeaba eşti super-tehnic şi "fotbalist" ca Gabriel Jesus sau Mbappe, daca 5 atacanţi adunat nu au golurile lui Haaland. Dar datul cu părerea şi super expertizele sunt marcă înregistrată la români. Prefer oricând un atacant "rudimentar, fără tehnică", şi să-mi dea 50 de goluri pe sezon, decât un "artist" cu 6 goluri în 67 de meciuri.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează